Editura Evenimentul si Capital

Parlamentul și Consiliul Superior al Magistraturii, criticate dur în Raportul MCV

Parlamentul României a respins anul trecut fără criterii obiective și fără justificare clară și consecventă o treime din solicitările DNA de ridicare a imunității parlamentare FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 2 Comentarii | 443 Vizualizari

Raportul pe Justiție întocmit de experții CE critică atitudinea Parlamentului de blocare a anchetelor și atac la Justiție, dar și Consiliul pentru că „e deconectat de profesie”

Dincolo de progresele înregistrate de România pe calea reformelor, Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) la capitolul Justiție și Afaceri Interne, publicat ieri de Comisia Europeană scoate la lumină hibele pe care le are încă sistemul românesc.

Blocarea anchetelor și atac la independența

Justiției Experții europeni critică atitudinea Parlamentului față de Justiție pentru că a blocat o treime din cererile DNA de ridicare a imunității parlamentare, „fără a avea criterii obiective” și o „justificare clară și consecventă” a refuzurilor de a aproba începerea urmăririi penale pentru unii parlamentari, situație invocată și de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în reacția avută ieri, imediat după publicarea Raportului MCV.


FOTO: Consiliul Superior al Magistraturii este criticat pentru că nu a sprijinit financiar și juridic magistrații care au avut de suferit în urma atacurilor la independența Justiției FOTO: NICU DÎRDÎIACTotodată, Parlamentul este nominalizat la „așa nu” și pentru atacurile la in de pendența Jus ti ției, petrecute de-a lungul anului tre cut prin de clarații ale unor politicieni, no mi na li zați fiind chiar preșe dintele Senatului , Călin Popescu Tăriceanu, cât și fostul premier Victor Viorel Ponta.


CE remarcă și lipsa de respect față de hotărârile judecătorești, dar și problemele de constituționalitate ale unor articole din noul Cod de Procedură Penală.


CSM, tras de urechi

În Raportul MCV, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este criticat pentru că anul trecut deși a continuat să apere independența Justiției și reputația judecătorilor și procurorilor, dar în afară de comunicatele de presă privind atacurile la adresa independenței Justiției, experții europeni notează că dincolo de sprijinul moral prin comunicate de presă „CSM nu oferă ajutor financiar sau juridic magistraților care cer reparații în instanță ”. Mai mult decât atât, experții atrag atenția că „noul Consiliu ar trebui să abordeze preocupările exprimate de numeroși magistrați cu privire la faptul că CSM este deconectat de profesie”. Numirile în funcțiile din parchete sunt văzute ca având o componentă politică puternică.

Guvernul nu mai vrea MCV

„Considerăm că recunoaşterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia European”, se arată în comunicatul Guvernului, publicat după prezentarea noului raport MCV. Executivul apreciază că obiectivele MCV pot fi „internalizate (...) de exemplu, în structura Strategiei Naţionale Anticorupţie”. Și președintele Iohannis a apreciat că „România se află pe o direcţie ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV”. El a spus că noul raport arată că principalele instituţii din domeniul judiciar au continuat să obţină „rezultate impresionante”.

Tăriceanu, nemulțumit

„Nu mi se pare deloc corect modul în care procedează Comisia Europeană faţă de progresele enorme pe care le-a făcut România în ultimii ani în toate privinţele şi, de aceea, vă spun că privesc cu din ce în ce mai puţin interes aceste raporturi care nu mi se par deloc obiective”, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În schimb, fostul președinte Traian Băsescu a arătat că acesta este al treilea raport MCV care înregistrează progrese. „Dacă în 2012 n-ar fi existat nefericiţii (de azi) Ponta şi Antonescu să aplice statului de drept o grea lovitură, astăzi am fi fost la al şaselea raport pozitiv”, a scris Băsescu, pe Facebook.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate