Editura Evenimentul si Capital

Comisia de control a SRI îi va chema la AUDIERI pe Băsescu, Ponta, Coldea și Istode

Autor: | | 1 Comentarii | 725 Vizualizari

Președintele Comisie de control a SRI, Adrian Țuțuianu, a anunțat că vor fi chemați la audieri fostul președinte Traian Băsescu, fostul premier Victor Ponta, generalul Florian Coldea pentru a da lămuriri cu privire la dezvăluirile lui Sebastian Ghiță.

UPDATE 15.00

"Am discutat despre prioritățile noastre. Prima continuarea discuțiilor pe cazurile Ghiță-Coldea. V-am spus că intenționăm să-i invităm pe fostul președinte Traian Băsescu, fostul prim-ministru Victor Ponta și alte persoane care ne pot da informații utile. Toți membrii Comisiei au fost de acord că este necesară audierea acestor persoane. Îi vom chema și pe d-na general Elena Istode și pe generalul Florian Coldea. Am cerut să ne fie puse la dispoziție rapoartele Curții de Conturi", a spus Țuțuianu.

El a precizat că va fi audiat, miercuri, de la ora 14.00, și ministrul de Interne Carmen Dan și șeful SRI, Eduard Hellvig, cu privire la violențele de la protestele din Piața Victoriei. 

"În legătură cu informările primite despre proteste și a afirmațiilor ministrului de Interne Carmen Dan vă solicităm o informare din care să rezulte următoarele. Ce informații au fost comunicate către Ministerul Afacerilor Interne. Dacă beneficiarii legali, președintele României, primul-ministru au fost informați. Dacă au fost înregistrate adresări privind securitatea națională care au ca scop slăbirea instituțiilor democratice ale statului. Scrisoarea către SRI a fost transmisă azi dimineață. Vreau să vă precizez că am primit un material pe acest subiect. Îl vom studia azi și mâine și mi-am propus ca împreună cu membrii Comisieisăptămâna viitoare să avem o ședință de studiu și de audieri. În principiu ședința va avea loc miercuri la ora 14.00. Vom analiza informarea. Vom adresa invitația directorului SRI, șefului și adjunctului de protecție a Constituției, pe ministrul Carmen Dan, secretarii de stat de la Ministerul de Interne și șefii jandarmeriei și poliției, cei care au primit sms-urile. Pe data de 2 februarie, dacă vom finaliza analiza noastră, vom ține o conferință de presă și vă vom anunța ce am descoperit", a precizat șeful Comisiei parlamentare comune de control al SRI.

Președintele Comisiei de control a SRI, Adrian Țuțuianu, a anunțat că bugetul SRI pe 2017 a fost aprobat de către parlamentari fără amendamente.

"Membrii Comisiei comune de control a SRI au analizat bugetul de stat pe 2017. În urma dezbaterilor privind bugetul SRI Comisia a avizat favorabil proiectul bugetului de stat pe 2017 fără amendamente, urmând ca pe parcusul anului Comisia să monitorizeze felul în care vor fi cheltuiți banii. SRI a solicitat 234, 66 milioane lei din care cea mai mare parte o reprezintă peste 98% bugetul de stat. Față de execuția bugetului SRI în 2016, propunerile de finanțare ale instituției pe 2017 sunt de 1,70 milioane lei. Avem diminuare de 49% față de execuția bugetară pe anul trecut. Cheltuiele sunt pentru personal, drepturile salariale, echipamente, diurne, cazare externe. Important e că o parte mare din acești bani sunt pentru bunuri și servicii",a spus Adrian Țuțuianu.

UPDATE 14.40

Vicepreşedintele PNL Cezar Preda, membru în Comisia comună de control al SRI, a anunțat că, va propune ca miercuri să fie audiat ministrul de Interne Carmen Dan cu privire la violențele de la protestele din Piața Victoriei.

"Noi, astăzi la Comisie, aşa cum v-a prezentat sau o să vă prezinte domnul preşedinte, în afară de bugetul pe care trebuie să-l dezbatem trebuie să intrăm şi pe agenda zilnică aceea ce se întâmplă în piaţă, a ceea ce înseamnă acest schimb de replici televizate între responsabilii români. Eu, cu experienţa mea în acest domeniu, pot să vă spun că nu am văzut niciodată o asemenea slăbiciune din partea unui ministru de Interne, îmi pare rău de doamna ministru, dar este depăşită total. Am văzut-o şi acum la întrebările parlamentarilor. Niciodată un ministru de Interne nu comunică în asemenea hal modul în care colaborează instituţiile care asigură securitatea naţională. Sper să o invităm la comisie să ne dea detalii. Am înţeles că nu agreează mijloacele de comunicare decât cele clasice, aşa a fost obişnuită domnia sa. Eu cred că lucrurile acestea nu fac bine şi nu fac bine ministerului, care din punctul meu de vedere şi al PNL şi-a făcut treaba Jandarmeria atunci când a fost solicitată şi când lucrurile au degenerat. De ce au degenerat, ce au căutat aceşti oameni, trebuie să primim răspunsuri, pentru că strada nu poate să dea răspunsuri. (...) Cred că în acest caz Comisia de control al SRI va putea face lumină şi în acest caz. Ne-am propus ca miercurea viitoare să facem o asemenea audiere", a spus Preda, înainte de şedinţa Comisiei pentru controlul activităţii SRI. 

Preda a arătat că această propunere va fi înaintată comisiei şi că ar trebui solicitate şi documente privind comunicarea dintre MAI şi SRI.  "Mi-aş fi dorit ca la aceste audieri să fie oamenii care răspund direct de modul de comunicare între instituţii", a arătat vicepreşedintele PNL. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate