Editura Evenimentul si Capital

Posibil ATAC NUCLEAR în România? REACŢII LA CEL MAI ÎNALT NIVEL. News alert!

Plenul Camerei Deputaților
Autor: | | 7 Comentarii | 7116 Vizualizari

Deputații și senatorii din comisiile de Apărare ale Parlamentului consideră că șansele ca România să fie ameninţată de un posibil atac sau incident nuclear sunt destul de reduse.

„Gradul de mobilitate şi de tehnologie la care s-a ajuns în momentul de faţă în domeniul armelor nucleare fac ca acestea să constituie un pericol pentru toată lumea. Diferenţa dintre ţintă şi victimă colaterală este foarte mică. În ceea ce priveşte România, ne-am asumat, ne asumăm în cadrul unor parteneriate strategice partea noastră de sistem defensiv, care nu ne este dedicat numai nouă, ci şi partenerilor noştri. Vorbim de Deveselu şi de programul de înzestrare a armatei, care este în momentul de faţă în derulare”, a declarat unul din vicepreședinții Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor Bogdan Rodeanu, deputat USR, întrebat dacă un incident nuclear ar putea fi o ameninţare reală pentru România, potrivit Mediafax.ro.

De asemenea, senatorul PSD Viorel Salan, membru al Comisiei de apărare din Senat, a subliniat că România este o ţară sigură din acest punct de vedere.

„Nu cred că trebuie să ne punem astfel de întrebări, dat fiind faptul că suntem o ţară sigură prin măsurile care sunt luate la nivelul României. Categoric, la toate aceste probleme trebuie să avem un răspuns şi trebuie să verificăm măsurile care le avem procedural. Măsurile gestionate de IGSU, pentru asemenea situaţii - în caz de cutremur, de incident nuclear - toate sunt foarte bine procedurate. Dar trebuie să le revedem periodic şi este prevăzut modul în care ele sunt verificate – exerciţii, aplicaţii, vizând conlucrarea între toate forţele participante”, a susținut Salan.

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, susţine şi el că riscurile sunt foarte mici. „Un incident nuclear reprezintă un risc de securitate extrem de grav, deci structurile noastre specializate, cât şi partenerii, urmăresc cu maximă atenţie tema. Din acest motiv, cred că riscurile sunt foarte mici. Ne protejăm cu mare atenţie capacităţile”, a spus Raeţchi.

Întrebat dacă România este pregătită să facă faţă unei incident nuclear, Rodeanu a punctat că „nu cred, pentru că nimeni nu este pregătit pentru un astfel de incident”.

Liberalul Ovidiu Raeţchi s-a arătat ceva mai optimist. „Un incident nuclear are întotdeauna un grad de imprevizibil, dar la nivelul MApN sunt pregătite de mult timp planuri de reacţie”, a susținut Raeţchi.

Cei trei parlamentari susţin că legislaţia este bună, dar mai sunt necesare anumite modificări. Senatorul PSD Vasile Salan, fost inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, susţine că autorităţile pot pune în aplicare procedurile, deoarece „există conlucrare între forţe”, precizând că legislaţia trebuie revizuită pentru a corespunde nevoilor impuse de funcţionarea societăţii în ansamblul ei, iar acolo unde se constată imperfecţiuni să fie corectată.

Ovidiu Raeţchi opinează că, în acest domeniu, iniţiativa legiferării trebuie să vină strict de la specialişti. „Nu poţi avea intervenţii pe o legislaţie atât de sensibilă şi tehnică dacă nu gestionezi în mod direct domeniul, dacă nu eşti un expert. Până acum nu am primit solicitări în acest sens”, a precizat Raeţchi.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate