PARADOXUL ROŢII, problema care i-a încurcat chiar şi pe GALILEO ŞI ARISTOTEL

PARADOXUL ROŢII, problema care i-a încurcat chiar şi pe GALILEO ŞI ARISTOTEL

Iată o problemă simplă, ilustrată simplu, care ar putea să vă dea multe dureri de cap. Nu aţi fi primii, Aristotel şi Galileo au încercat şi ei să explice acest paradox.

Problema implică două roţi, una în interiorul celeilalte. Cel mai simplu de imaginat este o anvelopă de automobil şi marginea jantei pe care este pusă. Cele două se rotesc simultan, şi fac acelaşi lucru pe o anumită distanţă, însă problema apare când se observă că se rotesc pe ACEEAŞI distanţă.

Dacă vă uitaţi cu atenţie la figura animată de mai jos, ambele roţi îşi folosesc întreaga circumferinţă pentru a parcurge aceeaşi distanţă, reprezentată de linia roşie. Una dintre circumferinţe este mai mică decât cealaltă, însă experimentul arată că roţile au aceeaşi circumferinţă (deşi nu o au) sau că două circumferinţe se "deşiră" pe aceeaşi lungime (alt lucru imposibil).

Dacă acest lucru ar fi posibil, atunci o roată cu circumferinţa de un centimetru ar parcurge aceeaşi distanţă la o rostogolire ca una cu circumferinţa de un kilometru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un răspuns uşor ar fi urmărirea călătoriei pe care o face fiecare segment de cerc, nu linia, de la un punct al liniei la altul. Mişcaţi un deget odată cu linia care arată raza cercului, urmărind arcul prin care trece roata mai mică pentru a ajunge dintr-un punct în altul. Apoi, urmăriţi arcul pe care îl face cercul mare. Ar trebui să devină destul de clar că roata mai mare parcurge un arc mai mare şi - implicit - o distanţă mai mare pentru a ajunge în acelaşi punct.

Mai simplu, roata din interior parcurge o distanţă mai scurtă pentru că este plasată mai sus faţă de suprafaţa roţii exterioare, iar ambele au aceeaşi rată a rotaţiilor pe minut, fiind prinse într-un sistem. TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

  • Nimeni nu spune cine a propus „articolul interceptări” din Noul Cod!
  • Gruia Stoica a fost REȚINUT în dosarul Complexului Energetic Oltenia. Omul de afaceri este urmărit PENAL pentru cumpărare de influență
  • UPDATE. Caracatița de la Asigurări. Milionarul Carabulea a corupt Autoritatea de Supraveghere Financiară

TOP 3 ARTICOLE POPULARE:

  • Și-a DISTRUS chipul. O tânără din Coreea de Sud voia cu orice preț să aibă fața în formă de INIMĂ | GALERIE FOTO
  • Pentru protecţie şi VINDECARE. Cum s-au aruncat mii de RUŞI în apa ÎNGHEŢATĂ, în „scop” RELIGIOS / GALERIE FOTO
  • Horoscopul lui Dom' Profesor. Astăzi sunt avantajate zodiile...