Editura Evenimentul si Capital

Paradise Papers la KREMLIN: Nevestele AFACERISTE din jurul lui Putin

Igor Secin, directorul Rsoneft, îi prezintă lui Putin o mostră de foraj din Marea Laptev
Autor: | | 0 Comentarii | 1440 Vizualizari

Marina Secina a fost măritată cu al doilea om ca putere din Rusia. Fostul ei soț, Igor Secin, a fost un subordonat fi del al lui Vladimir Putin vreme de 25 de ani. Când a început să depună declarații de avere, în 2008, Secina nu avea venituri personale sau bunuri de valoare, și nu a fost implicată în afaceri până în 2013. Apoi, lucrurile s-au schimbat în mod spectaculos.

Igor Secin este o persoană importantă în Rusia. A fost umbra lui Putin pe fiecare treaptă ierarhică pe care acesta a urcat-o. I se spune „ajunctul neoficial al lui Putin”. Sau „Darth Vader”, din cauza durității sale. Acum este director al colosului petrolier Rosneft, un post-cheie în Rusia. Numele lui deschide multe uși, se arată într-o anchetă realizată de consorțiul jurnalistic OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) pe baza așanumitelor „Paradise Papers”.

Când Marina a divorțat de Igor, nu a revenit la numele de fată. Divorțul i-a priit: după ani mulți cu venituri zero, Secina a început să dobândească acțiuni în telecomunicații, electricitate, agricultură și imobiliare din Rusia. Doar în 2013, valoarea acțiunilor sale era de peste 55 de milioane de euro.

Imperiul imobiliar

Unul din primele lucruri pe care Secina le-a făcut după divorț a fost să-și înființeze o firmă în Insulele Cayman. Scopul era investiția într-un proiect imobiliar al lui Julius Meinl V, moștenitorul imperiului mondial al cafelei. Proiectul presupunea investiții de zeci de milioane de euro.

Atât Secina cât și Meinl au refuzat să spună dacă investițiile s-au realizat. Dar întrebarea rămâne: dacă Secina nu a declarat nici un venit înainte de a intra în afaceri, de unde a avut bani pentru asemenea investiții?

Compania din Cayman a Secinei se numea S Holdingd Ltd. și fusese înființată în 2012, cu ajutorul Austria Meinl Bank. Potrivit documentelor firmei de avocatură Appleby, dezvăluite de Paradise Papers, se intenționa ca firma Secinei să investească în afacerile imobiliare ale lui Meinl. Propunerea de investiție pe care acesta i-a făcut-o rusoaicei era de minimum 40 de milioane de euro. Pentru început!

Era a doua tentativă a lui Mein de a investi în imobiliarele din Rusia și Europa de Est. Prima se încheiase cu arestarea sa.

Totul a început în 2002, când Meinl European Land a realizat o vânzare de acțiuni către public și s-a listat la bursa de la Viena. Până în 2007, compania a strâns 3,4 miliarde de dolari, mai ales de la distribuitorii austrieci.

Meinl European Land a achiziționat apoi mall-uri în mai multe orașe din Rusia (Volgograd, Kazan, Ekaterinburg și Moscova), dar și din Polonia, Cehia sau Turcia.

În 2007, valoarea acțiunilor Meinl European Land a început să se prăbușească. Procurorii austrieci arată că Meinl și-a cumpărat o parte din propriile acțiuni (în valoare de 2,4 miliarde de dolari) încercând să le sprijine. În 2008, compania a fost vândută. În 2009, Meinl era arestat.

Dar afaceristul nu a renunțat la ideea de a investi în imobiliare în Răsăritul Europei. Câțiva ani mai târziu, a pus la punct o schemă de investiții prin Insulele Cayman.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate