Parada de 1 Decembrie, de la Arcul de Triumf, în pericol

Parada de 1 Decembrie, de la Arcul de Triumf, în pericol

Reabilitarea Arcului de Triumf și finalizarea lui până pe 1 Decembrie depinde de aleșii generali ai Capitalei. Motivul: lucrările au depășit bugetul alocat și fi rmele au cerut bani în plus

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat pe 29 octombrie că lucrările la Arcul de Triumf au fost reluate, iar consolidarea va fi finalizată în timp util pentru ca Parada Militară de Ziua Naţională să poată fi organizată în zona respectivă. EVZ a aflat de ce constructorul nu a terminat lucrarea şi de ce nu s-ar putea defila pe la monument de 1 Decembrie. Lucrările de reabilitare a Arcului de Triumf se pare că depăşesc bugetul alocat iniţial.

Document parafat pe 9 noiembrie

Astfel, constructorii cer o suplimentare de 1,7 milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotârâre a Consiliului General al Capitalei întocmit recent. Concret, draftul de proiect prevede faptul că cele 9,7 milioane de lei, care mai sunt disponibile în bugetul alocat pentru renovarea Arcului de Triumf, nu sunt suficente. Raportul de specialitate întocmit de Direcţia Generală de Dezvoltare şi Investiţii din Primăria Capitalei şi care este datat 9.11.2016 prevede faptul că banii ceruţi în plus sunt pentru lucrări necesare finalizării monumentului, lucrări care nu au fost contractate prin licitația organizată în 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contactat, primarul general a explicat de ce este nevoie de majorarea valorii lucrăriilor: „Lucrări neprevăzute, ce nu au fost luate în calcul de proiectare. A prevăzut numai 12% din maximum 20%, cât este posibil legal. Acum, cu această majorare ne încadrăm în procente și se poate termina obiectivul până de Ziua Națională”.

În ultimii doi ani, parada de 1 Decembrie, care era organizată de fiecare dată pe sub Arcul de Triumf, a avut loc în Piaţa Constituţiei din cauza reabilitării monumentului. Costurile consolidării şi reabilitării monumentului se ridică la peste 30 de milioane de lei, dintre care 23 de milioane de lei este finanţarea europeană. Din cauza întârzierilor mari, Primăria a pierdut peste 10 milioane de lei din finanţarea europeană.

Fără pasaj subteran

Licitația pentru atribuirea lucrărilor a fost câștigată de asocierea ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA și UTI GRUP SA, contractul fiind semnat la sfârșitul anului 2013, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în ianuarie 2014. În proiectul de reabilitare și consolidare aprobat pentru Arcul de Triumf a fost prevăzută și instalarea unor izolatori și amortizori antiseismici care, în caz de cutremur, asigură un grad sporit de siguranță. Se pare, însă, că tocmai acești izolatori ar fi fost motivul întârzierii lucrărilor, pentru că nici acum nu au fost aduși toți în România. Teoretic, tot în cadrul proiectului de la Arcul de Triumf a intrat și amenjarea unui pasaj subteran, care n-a fost realizat.