Papua Noua Guinee: Azi încep alegerile în cea mai ”exotică” țară a lumii

Papua Noua Guinee: Azi încep alegerile în cea mai ”exotică” țară a lumii

Papua Noua Guinee: Liderul actual al țării din zona oceanului Pacific și-a îndemnat cetățenii să voteze în liniște, pentru a arăta că societatea „s-a maturizat“. Acesta își dorește un nou mandat pentru a reforma economia, un domeniu cu mari probleme. Congresul Național al Poporului, care îl susține pe Peter O'Neill, a câștigat cele mai recente alegeri, în 2012. Acesta a militat pentru dezvoltarea infrastructurii, precum și pentru ca învățământul și serviciile de sănătate să fie gratuite într-o țară unde sărăcia este endemică.

 

De asemenea, acesta pune accent pe stabilitate într-o țară cu o criminalitate ajunsă la cote alarmante și în care alegerile au fost marcate de violențe, în alte dăți.

„Fac apel la toți cetățenii noștri să-și exprime voința în mod pașnic“, a declarat Primul Ministru, dat fiind că peste 3.000 de candidați din mai mult de 40 de partide politice concurează în aceste alegeri.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Să arătăm comunității internaționale că Papua Noua Guinee este un stat matur, exprimându-ne principiile democratice de o manieră acceptabilă pentru întreaga lume.“

Alegerile pentru cele 111 locuri din parlament durează două săptămâni, până pe 8 iulie, cu o votare eșalonată în întreaga țară, date fiind vastitatea teritoriului și distanțele de parcurs. Rezultatul este așteptat doar la sfârșitul lunii iulie.

Nu s-au făcut sondaje de opinie în Papua Noua Guinee, astfel încât nu este clar cine este în avantaj.

Totuși, niciun partid nu a avut majoritatea până acum, ceea ce înseamnă că este probabil să apară o coaliție, susținută prin numiri politice strategice.

Principala amenințare la adresa lui O'Neill pare a fi Triumph Heritage Empowerment Party al lui Don Polye.

Oponenții lui O'Neill îl acuza de proasta administrare a economiei, afectată oricum de creșterea prețului materiilor prime, precum și de creșterea datoriilor cauzate de cheltuieli greșite, urmare a obiectivelor pe care a dorit să le îndeplinească.

De asemenea, acesta a trebuit să facă față mai multor acuzații de corupție, trecând cu succes printr-o moțiune de cenzură, anul trecut, după săptămâni de proteste și nesupunere civilă în care a fost îndemnat să demisioneze.

Australia, cel mai mare donator de ajutoare pentru Papua Noua Guinee, conlucrează îndeaproape cu autoritățile de la Port Moresby pentru a se asigura că procesul de votare decurge normal, asigurând experți electorali pentru a instrui cei aproximativ 30.000 de localnici care participă la organizarea alegerilor.

De asemenea, Australia a trimis elicoptere și avioane militare pentru a ajuta la transportul materialelor electorale în zonele îndepărtate ale țării, mai ales în zonele muntoase unde se găsesc unele dintre cele mai dificile terenuri din lume.

Sute de observatori au venit în țară pentru monitorizarea procesului electoral, fiind atenți mai ales la situații de cumpărare de voturi, dată fiind competiția acerbă dintre candidați pentru o poziție în administrație.

Oamenii din mediul rural, care au foarte puțin de câștigat de la sistemul politic, pur și simplu văd alegerile ca „perioada în care primesc alimente“ – făcând referire la banii, porcii și alte bunuri pe care le oferă candidații pentru a câștiga voturi.

„Vom analiza dacă alegerile s-au desfășurat în conformitate cu standardele pentru alegeri democratice la care s-a angajat Papua Noua Guinee“, a declarat președintele Grupului de Observatori ai Commonwealth, Anand Satyanand, cu privire la rolul echipei sale.