Ameninţarea Papei Francisc: ŞTIINŢA trebuie să-şi impună nişte LIMITE

Ameninţarea Papei Francisc: ŞTIINŢA trebuie să-şi impună nişte LIMITE

Papa Bergoglio pune nişte paleţi şi reia un discurs atât de drag predecesorilor săi, adică graniţele etice dincolo de care cercetările biologice nu ar trebui să treacă pentru a nu rupe echilibrul dintre natură şi om. Dacă papii Ratzinger şi Wojtyla repetau oamenilor de ştiinţă, în diverse apeluri, că omul nu se poate substitui Creatorului, Papa Bergoglio adaugă: Rămâne mereu valabil principiul că nu tot ce este tehnic posibil sau realizabil este prin urmare etic şi acceptabil.

''Ştiinţa, ca orice activitate umană, ştie că are limite pe care trebuie să le respecte pentru binele umanităţii însăşi şi pentru asta e necesar simţul responsabilităţii etice''. În aceste zile, în Vatican, s-a ţinut plenara consiliul pontific al culturii dedicată unei reflexii privind toate frontierele medicale şi ştiinţifice. Papa Bergoglio a primit ieri pe toţi participanţii, mulţi dintre ei geneticieni şi alţi oameni de ştiinţă: ''Adevărata măsură a progresului, cum amintea preafericitul Paolo al VI-lea, este aceea că ţinteşte binele fiecărui om''.

''Ştiinţa şi tehnologia ne-au ajutat să aprofundăm graniţele cunoştinţelor despre natură şi în special despre fiinţa umană. Dar acestea, singure, nu sunt suficiente pentru a da toate răspunsurile. Astăzi ne dăm seama din ce în ce mai mult - a adăugat Papa Francisc - că e necesar să se recurgă la comorile de înţelepciune păstrate în tradiţiile religioase, în înţelepciunea populară, în literatură şi artă, care ating în profunzime misterul existenţei umane, fără să uite, ba, mai mult, redescoperind pe acelea conţinute în filosofie şi în teologie'', titrează Il Mattino.

Ne puteți urmări și pe Google News