#PANAMA Papers. Peste 100 de români şi-au ascuns banii în paradisuri fiscale. Directorul RISE Project: "Sunt implicați oameni de afaceri importanți din România"

#PANAMA Papers. Peste 100 de români şi-au ascuns banii în paradisuri fiscale. Directorul RISE Project: "Sunt implicați oameni de afaceri importanți din România"

Documentele casei de avocatură Mossack Fonseca din Panama conțin numele a peste 100 de români și sunt analizate de grupul de jurnaliști de investigație RISE Project. Acestea vor fi publicate într-o serie de articole pe parcursul săptămânilor viitoare, informează Rise Project. În șapte state, autoritățile au pornit deja anchete oficiale asupra personajelor implicate.

În baza de date a casei de avocatură Mossack Fonseca din Panama se regăsesc numele mai multor români sau cetăţeni străini care și-au sporit averile derulând afaceri, mai multe sau mai puțin curate, în România.

În ultimele două zile, presa a scris că Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, Sorin Ovidiu Vântu, Cristi Borcea, Corneliu Iacobov, dar și moldovenii Olga și Alexandru Repede, acuzați de procurori că au dorit falimentarea uzinei Uztel Ploiești, au apelat la aceiași avocați din Panama City - Mossack Fonseca - pentru înfiinţarea de companii paravan și structuri offshore care să ascundă adevărații beneficiarii și bunurile lor.

Paul Radu, directorul RISE Project România, dezvăluie că există documente care arată că peste 100 de români şi-au ascuns banii în paradisurile fiscale. El explicat, pentru Digi24.ro, ce impact vor avea dosarele Panama.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Noi acum lucrăm la peste o sută de cazuri, avem peste 100 de nume de români și urmează să le publicăm în luna viitoare, în săptămânile viitoare. Nu vă pot spune încă numele astea, deocamdată am publicat despre Benjamin Steinmetz, foarte puțin despre Frank Timiș, urmează să mai publicăm, Corneliu Iacobov cu firma pe care a înființat-o în Seychelles, tot cu Mossack Fonseca, chiar în timp ce era trimis în judecată pentru devalizarea Rafo. Urmează să mai dăm multe nume, de mâine începând o să dăm încontinuu. Acestea sunt investigații, noi nu dăm copy-paste din baza de date. (…) E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adică nu iei datele din baza de date și apoi le pui rapid online, e vorba de investigații. Noi am început acum vreo șase luni să lucrăm la investigațiile astea și suntem vreo zece angrenați în anchete. (…)

Sunt oameni importanți din România, unii foarte cunoscuți, nu vă pot da numele acum, dar sunt în general oameni de afaceri care au un impact mare în economia din țară. Noi vom da în următoarele săptămâni serii de anchete, vizualizări, informații despre personaje, despre felul în care au folosit firmele de tip off-shore. E vorba de firme nu doar din Panama, e vorba de firme înființate de avocații din Panama, dar unele sunt in Seychelles, altele in Insulele Virgine Britanice, în Bahamas, peste tot în jurisdicții off-shore (…) Toată investigatia e transfortalieră, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists, în cooperare cu organizația din estul europei OCCRP. RISE Project România se ocupă de partea românească a anchetei, RISE Moldova tocmai a dat o anchetă despre premierul Sturza care a fost implicat în afaceri cu petrol cu domnul Patriciu”, a precizat Paul Radu pentru digi24.ro.

În ceea ce priveşte impactul acestei uriaşe scurgeri de documente şi schimbările pe care le va impune, directorul Rise Project spune că “lucrurile încep deja să se miște. Unele guverne ar putea decide că firmele off-shore nu mai pot fi folosite în economia mondială, în felul în care au fost folosite până acum — adică ele asigură un secret absolut asupra proprietarului. Trebuie ca guvernele să ia hotărârea ca aceste firme să își declare beneficiarul real astfel încât să poată fi trași anumiți oameni la răspundere, pentru acțiuni care afectează populații foarte largi. Cred că vor apărea schimbări legislative și o schimbare a felului în care se privesc afacerile”

O echipă de peste 370 de jurnaliști din 78 de țări analizează conținutul documentelor și deja au ieșit investigații despre nume celebre, de la apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin la fotbalistul Lionel Messi sau tatăl premierului britanic David Cameron.