Editura Evenimentul si Capital

Până la urmă, „fantomele” lui Biriș nu vor plăti CASS

Românii fără venituri ar trebui în mod normal să depună în acest an declarații la fisc. Rămâne de văzut dacă Guvernul îi va scoti de corvoadă
Autor: | | 11 Comentarii | 2152 Vizualizari

Guvernul se pregătește să anuleze, pentru câteva luni, obligativitatea plății contribuției la sănătate de către cei care nu realizează venituri, a anunțat ieri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Declarațiile de zilele trecute ale secretarului de stat în Finanțe Gabriel Biriș, potrivit cărora trebuie scoase la lumină „fantomele” fiscale, și că nu e normal să poți trăi fără să fi realizat un venit în ultimele șase luni, au atras atenția asupra unei noutăți de care mulți uitaseră.

Anume, că noul Cod Fiscal a introdus obligativitatea de a depune la Fisc, de către cei care nu realizează venituri, a unei cereri privind plata CASS-ului. Aceștia, care au beneficiat de o amnistie în 2015, datorează statului plafonul minim de CASS, de 5,5% din venitul minim. Concret, este vorba despre 57 de lei lunar, în cazul salariului minim actual, de 1.050 de lei, și 68 de lei, din mai, când acest venit crește la 1.250 de lei, de la 1 mai. Potrivit intenției Executivului, anunțată ieri, această obligativitate ar putea fi amânată, pentru câteva luni.


FOTO: Agricultorii care produc la limita subzistenței așteaptă să fie scutiți de plata CASS„Boală lungă”, rezolvare incertă

Epopeea românilor care nu realizează venituri, dar plătesc contribuție la sănătate, ține de ceva vreme și nu are încă o rezolvare definitivă. Presa a alocat pagini întregi cazurilor de români care nici măcar nu știau că apar în evidența Fiscului ca încasând venituri, pentru care însă datorează contribuția. Cel mai bun exemplu au fost „cuponarii”, transformați în acționari la companii de stat anii ‚90, care uitaseră că dețin acele acțiuni, în baza cărora figurau cu dividende încasate la final de an. Aceste câștiguri, fie și de câțiva lei, îi obligau la plata CASS. Un caz special a fost și al copiilor, care primesc alocații care au rămas neridicate, în conturile bancare, pentru care s-au câștigat dobânzi infime. Și pentru aceste câștiguri trebuia plătit CASS.

Fostul Executiv a oferit anul trecut acestora o amnistie pentru perioada ianuarie 2012 - iunie 2015. De asemenea, în Codul Fiscal sunt prevăzute câteva categoriile exceptate de la plata acestui CASS minim.

Ce categorii ar putea beneficia de exceptate

Pe lângă categoriile de venituri deja exceptate de la plata CASS, intenția guvernului Cioloș de a scuti câteva luni de plata CASS celelalte categorii vizate ar ajuta un număr important de români. Este vorba despre: categoria celor care care lucrează în străinătate legal, dar au rezidența fiscală în România, cărora li se adaugă persoanele casnice, care nu sunt asigurate prin intermediul unei rude, dar și cei care practică agricultura de subzistenţă şi, din nou, nu sunt asiguraţi printr-o rudă. De asemenea, ar putea fi scutiți de plata CASS cei care au pierdut un loc de muncă și nu mai primesc ajutor de şomaj, nefiind asiguraţi nici prin intermediul unei rude. Însă, pe lângă aceștia ar scăpa de plata CASS și cei care fac evaziune și nu își declară veniturile.

Consultantul fiscal Adrian Bența spune însă că orice amnistie este doar o rezolvare parțială. „Cred că pur și simplu ar trebui abrogate articolele 180 – 184 din Codul Fiscal, iar plata CASS de către aceste persoane să devină opțională. Altfel spus, să fie obligate să achite contribuția la sănătate doar când ajung la spital, cu o urgență. Ajunși la spital ar trebui însă să achite contribuția pe ultimele șase luni, ca și până anul trecut”, a atras atenția specialistul.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate