Editura Evenimentul si Capital

Palatul Poștelor, o clădire care i-a costat pe români șase milioane de lei aur

Palatului Poștelor
Autor: | | 0 Comentarii | 2058 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Palatul Poștelor, cunoscut din anii 70 ca Muzeul Național de Istorie, a fost cea mai mare construcție civilă din România până la ridicarea Casei Poporului. Palatul Poștelor a fost mândria românilor, prin arhitectura sa deosebită, la începutul secolului al XX-lea. Chiar și astăzi dă o notă de eleganță centrului orașului București

Pentru ridicarea acestui monument, România a cheltuit peste șase milioane de lei aur. O sumă uriașă, previziunea inițială fiind de trei milioane de lei.

La finalul secolului al XIX-lea, se simțea necesitatea unui sediu central adecvat pentru poșta din România. În anul 1890, ministrul de Interne, general George Manu, dispune să se facă un proiect de lege, iar la final se prevedea susținerea unui concurs pentru „facerea planurilor”. Pe 26 iulie 1892, se arată în istoricul clădirii pus la dispoziție de Muzeul Național de Istorie a României, „Consiliul de Miniștri hotărăște ca Palatul Poștelor să se clădească pe locul numit Piața Constantin Vodă, iar pentru întocmirea programului și a proiectului de construcție să se însărcineze un arhitect care, împreună cu ciului poștal și telegrafic, să viziteze clădirile similare din străinătate și să întocmească programul și proiectul necesar după cerințele administrației. Alexandru Săvulescu, arhitect al Ministerului Cultelor, este desemnat să întocmească proiectul Palatului Poștelor”. Pentru a găsi inspirația perfectă, directorul poștelor Ernest Sturza și arhitectul Alexandru Săvulescu studiază clădirile de poștă din Viena, München, Zürich, Geneva, Paris, Bruxelles, Torino, Milano, Veneția și Budapesta. A fost ales ca model Palatul Poștei din Geneva.


FOTO: Imagine din timpul lucrărilor la fundația Palatului PoștelorFestivități

Lucrările încep în 1894. „20 octombrie 1894. În cadrul unei mari solemnități, a fost pusă piatra de temelie a clădirii. La ceremonie au luat parte regele Carol I, prim-ministrul Lascăr Catargiu, toți miniștrii, președintele Camerei, primarul Capitalei etc. (...) La încheierea festivității s-a semnat pergamentul, care împreună cu mai multe monede românești de aramă, argint și aur aflate în circulație, au fost zidite în colțul clădirii dinspre biserica Sf. Dumitru”. Se lucrează cu spor. În aprilie 1900, palatul este ocupat de Poștă. „În vechea clădire funcționa, din anul 1893, o centrală telefonică cu capacitatea de 300 de linii. În noul palat se instalează un multiplu telefonic de 3.000 de linii. Palatul Poștelor avea cea mai modernă instalație de telefonie din Europa”, ne spun istoricii de la MNIR. Palatul Poștelor este inaugurat în toamna anului 1901, fără fast (din cauza austerității impuse de Dimitrie A. Sturdza, președinte al Consiliului de Miniștri). Abia doi ani mai târziu va avea loc și inaugurarea festivă.

Se spune că prim-ministrul Dimitrie A. Sturdza (foarte strâns la pungă) atunci când trecea pe lângă aceste edificiu, își făcea cruce și se uita în altă parte!

Reinventarea Muzeului Național de Istorie a României

Palatul Poștelor a devenit Muzeul de Istorie al Republicii Socialiste România pe 20 martie 1970, iar pentru public a fost deschis 8 mai 1972. Astăzi, MNIR este cel mai mare muzeu din țară și unul dintre marile muzee europene. Are în colecțiile sale aproximativ 750.000 piese, reunind cele mai importante descoperiri arheologice și documente istorice ale României, multe dintre ele fiind unicate nu numai în țară, dar și în Europa și lume. Patrimoniul muzeului acoperă un număr impresionant de domenii și o perioadă de circa 600.000 de ani de prezență umană în acest spațiu geografic, începând din preistorie, până în contemporaneitate.


FOTO: Astăzi, MNIR are deschise doar Sala Tezaur Istoric și Lapidarium- Copia Columnei lui Traian FOTO: MARIAN ILIESCUÎn ultimii cinci ani numărul vizitatorilor a crescut de la circa 60.000 la peste 100.000 de persoane, în condițiile în care instituția nu mai are deschise decât două spații pentru expoziții permanente – Tezaurul Istoric și Lapidarium – Copia Columnei lui Traian. Acestora li se adaugă 60.000 vizitatori virtuali. De-a lungul timpului nu s-au făcut investiții, astfel încât, de curând, directorul general al muzeului Ernest Oberlander Târnoveanu atrăgea atenția că la un eventual cutremur, oameni și artefacte ar putea cădea victime. În luna ianuarie 2016, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, conducerea muzeului, reprezentanți ai Uniunii Arhitecților din România au anunțat lansarea concursului internațional de arhitectură „Noul Muzeu Național de Istorie a României”. Se dorește obținerea unui proiect de consolidare, restaurare și reamenajare a spațiului muzeal. Spațiul va fi reinventat. Vor apărea spații pentru activități de tip public: librărie, bibliotecă publică, spații de odihnă, cafenea etc. Lucrările vor debuta în 2017, iar recepția finală va fi realizată în anul 2021. Costul previzionat, aprioximativ 115 milioane de euro. Oare ce ar spune, astăzi, ministrul Sturdza?

Monument de arhitectură, apreciat și astăzi

Este o clădire care dă fiori de mândrie și astăzi. Arhitecții admiră ingeniozitatea și arta celor care au lucrat la nașterea Palatului Poștelor. Clădirea este amplasată pe un teren de peste 10.000 de metri pătrați, are o suprafață desfășurată pe patru niveluri. Fațada monumentală este realizată în stil neoclasic, are un portic larg, format din zece coloane dorice. Clădirea are un acoperiș înalt cu învelitoare din tablă. La începutul secolului al XXlea, „Fațada principală se termină în părțile laterale cu cupole. Tot pe fațada principală se găsesc cele două sculpturi ale lui Ștefan Ionescu Valbudea, reprezentând pe Mercur, mesagerul zeilor și o alegorie reprezentând Mecanica – progresul științei. Deasupra intrării au fost amplasate zece statui alegorice, între care și două realizate de Carol Storck (1854 – 1926) reprezentând „Drumul de Fier” și „Electricitatea”. Majoritatea statuilor au căzut la cutremurul din 1940, iar cele rămase, fiind afectate, au fost înlăturate de autorități pentru a nu pune în pericol trecătorii”, arată MNIR.


FOTO: Palatul Poștelor a fost considerat un simbol încă de la început. Membrii familiei regale apăreau pe vederi cu această clădireAici a funcționat și o școală profesională pentru pregătirea celor care lucrau în domeniu.

N.R. Mulțumim domnului Cornel Ilie, director adjunct al MNIR, pentru sprijinul acordat la realizarea acestui articol.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate