Pactul secret Dragnea-Tăriceanu pentru formarea noului Guvern

Pactul secret Dragnea-Tăriceanu pentru formarea noului Guvern

EVZ a afl at în exclusivitate că ALDE a condiționat continuarea participării la guvernare alături de PSD într-o ședință de taină, în care Tăriceanu i-a transmis lui Dragnea că nu mai acceptă ca partidul pe care îl conduce să fie eliminat din deciziile economice majore

Negociatorii PSD și ALDE s-au întâlnit, marți, să agreeze condițiile formării noului Guvern. Cea mai importantă pretenție a lui Tăriceanu a fost ca viitorul Guvern să nu mai ia decizii fără acceptul ALDE. Negocierile din partea ALDE le-a dus secretarul general al partidului, Daniel Chițoiu, Tăriceanu fiind plecat din țară.

În decursul ultimului an, parlamentarii ALDE și chiar Tăriceanu însuși au fost puși în situația în care să audă de la televizor despre intenții de schimbare a filosofiei fiscale, au relatat pentru EVZ surse din partid. Mai mult, în fostul program de guvernare au fost introduse măsuri care nu au fost discutate cu ALDE.

În ședința Biroului Politic Executiv al ALDE de ieri, din Parlament, Chițoiu le-a povestit colegilor săi punctele esențiale ale acordului parafat între PSD și ALDE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Granițe

„Prima condiție pe care am pus-o pentru susținerea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier a fost să nu mai existe decizii guvernamentale despre care să nu știm și în legătură cu care să nu fi fost consultați. Așa s-a început discuția de ieri (marți - n.red.) din coaliție. Dacă un ministru vrea să promoveze o Ordonanță de Urgență sau o Hotărâre de Guvern, care iese în afara programului de guvernare adoptat în Parlament, dacă depășește sau ar depăși granițele programului de guvernare, atunci se convoacă de îndată coaliția de guvernare, care va discuta proiectul. Doar dacă se ajunge la un acord în coaliția de guvernare, se va anunța public intenția ministrului”, au relatat surse din conducerea ALDE.

A doua condiție pe care a pus-o pentru susținerea Vioricăi Dăncilă a fost „accelerarea investițiilor”. „Noi nu suntem tocmai mulțumiți de nivelul investițiilor de anul trecut”, ne-au spus sursele citate.

Remanieri

O altă pretenție a partidului lui Tăriceanu este să nu dea socoteală PSDului pentru miniștrii și secretarii de stat pe care îi propune sau îi retrage. În același timp, ALDE s-a angajat să nu comenteze activitatea PSD-iștilor din Guvern.

„Sub nicio formă noi nu vom comenta remanierile pe care ar dori să le facă PSD și nici activitatea unui ministru PSD, dar nici PSD nu va comenta remanierea unui ministru ALDE, dacă ALDE dorește să facă o schimbare”, au explicat surse din conducerea ALDE pentru EVZ.

Legile justiției

În cadrul negocierilor cu PSD pentru formarea noului Guvern, ALDE a cerut ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să fie păstrat în funcție, potrivit informațiilor EVZ. De asemenea, partidul lui Tăriceanu a cerut o discuție „obligatorie” cu viitorul premier, pentru a se asigura că va sprijini modificarea legislației penale în sensul modificării prevederilor neconstituționale și a implementării în legislația românească a normelor europene în materia prezumției de nevinovăție. ALDE vrea o „asumare clară” a lui Dăncilă că nu se va delimita de modificarea Codurilor Penale, așa cum a procedat fostul premier Mihai Tudose. 

Asimetrie

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a spus ieri că partidul se așteaptă de la viitorul premier să nu mai încurajeze o „asimetrie” între acțiunile Guvernului și cele ale Parlamentului, unul din păcatele fostului prim-ministru. „Noi dorim ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Lucrurile acestea trebuie să se ducă la îndeplinire umăr la umăr, Legislativul şi Executivul. Pentru că, până la urmă, Executivul este cel care aplică legile Parlamentului”, a adăugat acesta.

Istoria fisurilor din coaliția majoritară

PSD a încercat anul trecut să introducă impozitul pe venitul global începând cu 1 ianuarie 2018, fără acordul ALDE, la pachet cu introducerea unor deduceri pentru familii și implementarea depunerii declarațiilor de patrimoniu. În urma opoziției ALDE, ideea a fost abandonată pentru moment, dar PSD a dat semne recent că vrea să o readucă pe tapet.

O altă ruptură între PSD și ALDE a avut loc anul trecut, după ce social-democrații au anunțat că se gândesc să introducă în 2018 impozitul pe cifra de afaceri, o măsură care lovește direct în nucleul dur al votanților lui Tăriceanu. ALDE nu a fost consultat la acea vreme.

ALDE s-a opus și apariției unei taxe de solidaritate începând cu 1 ianuarie 2018, tot un proiect avansat de PSD. 

A patra schimbare majoră care a separat anul trecut PSD și ALDE a fost discuția privind o eventuală naționalizare a Pilonului II de pensii private. ALDE s-a opus total acestei idei, pentru că Pilonul II de pensii a fost creația fostei guvernări Tăriceanu.