Editura Evenimentul si Capital

Pactul s-a rupt. Ce urmează?

14-08/ponta_1-465x390
Autor: | | 11 Comentarii | 1083 Vizualizari

Pactul de coabitare încheiat de Traian Băsescu și Victor Ponta prevedea că Președinția și Guvernul României vor colabora instituțional în ceea ce privește orientarea strategică a României, respectiv apartenența României la NATO și UE, precum și parteneriatul strategic cu SUA. Ruperea acestui document, la solicitarea premierului, va face ca aceste instituții să nu mai dialogheze pe aceste teme.


Băsescu: Pe Ponta îl strică anturajul


Politica față de Moscova, în suspans

În august, urmează negocieri dure între statele UE pentru desemnarea viitorilor comisari europeni. România, prin premierul Victor Ponta, l-a desemnat pe Dacian Cioloș pentru un post de comisar, dar nu se știe ce portofoliu îi va fi atribuit. Principalul negociator al României, în acest proces, va fi președintele Traian Băsescu. El nu va avea însă coopererea Executivului, a Ministerului de Externe, a Ministerului Fondurilor Europene, în acest proces.

În 4-5 septembrie, se va desfășura, în Țara Galilor, reuniunea șefilor de stat din cadrul NATO. Premierul britanic David Cameron a declarat, în acest context, că dorește o prezență „robustă” a Alianței Nord-Atlantice în Europa de Est, precum și o politică mai dură faţă de Moscova. La summit va participa președintele Traian Băsescu și, din nou, nu este clar dacă mandatul său va fi pregătit cu sprijinul Executivului.

Angajamente abandonate

Pactul de coabitare avea prevăzute o serie de „spații de cooperare”, care au fost abandonate de mult timp. Astfel, potrivit pactului, ar fi trebuit realizată o nouă lege a sănătății, reorganizarea administrativă, reforma electorală și revizuirea Constituției.

Documentul mai prevedea că Ordonanțele vor fi date doar în spiritul Constituției, adică atunci când chiar există o urgență, fapt pe care guvernul nu l-a respectat. În legătură cu Justiția, pactul prevedea că părțile se vor abține de la atacuri la adresa instituțiilor statului de drept. Și acest punct a fost încălcat, premierul calificând de mai multe ori anumiți procurori ca fiind „băsiști”.

În plus, părțile se angajau „să îmbrățișeze reguli minimale de adresare respectuoasă” și „să evite expresiile dure, atacurile de orice fel”, scrie în protocol. Nici Traian Băsescu, nici Victor Ponta, nu și-au controlat însă limbajul.

Proceduri de rupere

Anul trecut, și Traian Băsescu a amenințat cu ruperea protocolului, dar ulterior el a făcut efortul de a respecta procedurile de mediere prevăzute în document. Mecanismul de soluționare a disputelor era alcătuit din consilieri și miniștri. „Chestiunea se abordează tehnic și juridic, se aleg variante și opțiuni, prezentate celor doi decidenți pentru a conveni asupra formulei finale”, se arată în pactul de coabitare. Victor Ponta a anunțat însă că rupe, în mod unilateral, pactul de coabitare, fără să recurgă la procedurile de soluționare a disputelor.

Băsescu: Ponta să se mai gândească

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate