Editura Evenimentul si Capital

Pacientul și managementul real al unui de caz medical. Medicii, acești oameni minunați și poveștile lor nespuse

Autor: | | 2 Comentarii | 1042 Vizualizari

​Astăzi voi scrie despre managementul de caz medical, deoarece am încercat să punem bazele unei clinici centrate pe acest concept. Şi cum puţini sunt familiarizaţi cu ceea ce înseamnă gestionarea unui caz complex, aş vrea să descriu puţin acest concept, folosind citate din cele scrise de dr. Bogdan Andreescu, deoarece viziunea îi aparţine.

De unde ideea unei clinici care să se ocupe de managementul problemei de sănătate care a apărut în viaţă cuiva?

„Încercând să tratez cât mai bine fiecare caz mi-am dat seama că în medicina de astăzi lipseşte o verigă foarte importantă, acel medic care să gestioneze toate informaţiile care vin de la fiecare specialist implicat în caz.” „Multe dintre cazurile întâlnite în practica clinică erau ale unor pacienţi exasperaţi şi psihizați care făcuseră turul spitalelor şi somităţilor medicale, care aveau un teanc de analize, investigaţii şi documente şi care nu ştiau ce aveau de făcut. Începând cu anii 2011-2012 au început să apară şi pacienţi care făcuseră şi turul spitalelor renumite de afară şi care nu ştiau ce aveau de făcut! Unii dintre ei rămăseseră fără bani în mijlocul tratamentului. Toţi aceşti pacienţi se plângeau că în spitalele din străinătate erau puşi să repete analizele şi investigaţiile şi costurile agreate înainte de începerea tratamentelor erau depăşite.

Ce medic din străinătate ar fi avut timpul şi răbdarea să analizeze dosare haotice cu peste 100 de pagini de informaţie nesistematizată, tradusă mecanic?”... „O altă categorie de pacienţi care au început să mă solicite au fost cei care ceruseră o a două opinie în străinătate. Am fost uimit să constat că se deplasaseră în străinătate, plătiseră sume enorme de bani şi obţinuseră de la un profesor renumit doar câteva rânduri cu nişte consideraţii generale pe care orice rezident le poate emite. La început am fost revoltat, dar mi-am dat seama că niciun medic nu are timpul necesar pentru a prelucra dosarele haotice cu peste 100 de pagini şi prost traduse ale românilor. Pentru această categorie de pacienţi am început să refacem dosarele medicale şi să le sistematizăm până la o pagină în care erau condensate toate informaţiile relevante şi unde se cerea explicit părerea pe o problemă punctuală. Am avut surpriza să iniţiez adevărate dezbateri pornind de la astfel de abordări. Dosar medical mare, muncă puţină, rezultate nesatisfăcătoare, dosar mic, muncă multă şi rezultate pe măsură! Refacerea unui dosar medical de la zero este o muncă ce implică timp şi expertiză şi nu poate fi făcută decât de personal medical foarte bine pregătit şi cu mare experienţă”.

Ce se întâmplă de fapt într-o astfel de clinică? Pacientul se adresează clinicii, completând online sau în cadrul unei vizite, un formular cu date succincte despre caz şi investigaţiile efectuate până în acel moment. În baza acestor informaţii, pacientul este arondat unui manager de caz şi primeşte o programare pentru o consultaţie la clinica noastră, ocazie cu care-şi va prezenta dosarul său medical.

În urmă acestei consultaţii, pacientul va primi un plan preliminar pentru rezolvarea cazului şi nişte costuri estimative. Dacă pacientul este de acord cu planul şi cu costurile, se începe colaborarea efectivă care presupune realizarea pas cu pas a etapelor prevăzute în strategia fiecărui caz. Acest plan de tratament împreună cu toată argumentaţia care a stat la baza fiecărei decizii poate fi supus unui second opinion la cele mai prestigioase clinici din lume în problema respectivă. Managerul de caz împreună cu întreagă echipă încearcă să rezolve integral cazul, utilizând în mod selectiv infrastructura din spitalele publice sau din clinicile private, însă este posibil ca anumite etape ale procesului diagnostic sau al celui terapeutic să trebuiască externalizate la clinici de prestigiu din lume şi aceasta este o realitatea a zilelor noastre. Pacientului i se vor prezenta toate variantele terapeutice, dar şi toate posibilită- ţile, iar pacientul va alege consiliat de către noi. Pe parcursul etapelor de diagnostic şi tratament, pacientul este asistat de către serviciul de medical concierge al clinicii care va facilita toate consulturile, procedurile diagnostice, va întocmi toate documentaţiile necesare pentru decontările cu casa de asigurări. Medicii implicaţi în aceste etape vor avea cazul prelucrat de către managerul de caz în scopul optimizării comunicării, în interesul cazului.

Fiecare etapă terapeutică este pregătită minuţios de către managerul de caz împreună cu echipa care va realiza respectivul timp terapeutic. Spre exemplu dacă pacientul are de parcurs un timp operator întrun spital, pacientul va beneficia de o evaluare complexă a hemostazei care cuprinde evaluarea riscului de sângerare şi al celui de tromboză precum şi o prezentare în detaliu, dar sistematizată a tuturor comorbidităților. Acest tip de evaluare nu se face în spitalele noastre şi nici în afară în mod organizat, deşi sângerarea şi tromboza sunt două dintre marile probleme care grevează procesul operator. Pe parcursul tratamentului, pacientul poate fi asistat psihologic, iar familia poate fi consiliată pentru că această să-i ofere pacientului, cel mai eficient suport psihologic. Specialistul în „Life coaching” îl va învăţa pe pacient cum să trăiască cu boală sa. Specialistul în „Patient coaching” îl va învăţa cum să interacţioneze cu sistemele medicale din ţară şi din străină- tate, astfel încât să nu devină victime ale slăbiciunilor acestor sisteme, ob- ţinând maximum de la acestea. Pe tot parcursul etapelor de diagnostic şi de tratament, pacientul este asistat de către managerul de caz.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
18:10 BĂSESCU tranșează scandalul DNA Ploiești. SFAT VITAL pentru Iohannis: „CEREAM imediat O ANCHETĂ”! 18:05 Elena Udrea, ATAC la Kovesi: NU vreau să fiu EXECUTATĂ. O să fiu aceeași și dacă intru la PUȘCĂRIE 15:21 MITING LA COTROCENI. Abuzurile procurorului Portocală AU STÂRNIT PSD. SCANDAL la POARTA LUI Iohannis. Update 15:05 DOVADA care o incriminează pe șefa DNA. Vlad Cosma: „Kovesi A MINȚIT”. Apar NOI DEZVĂLUIRI 11:49 Toader, Kovesi, raportul şi revocarea, MISTER ELUCIDAT! CE SE POATE FACE şi ce nu? Un fost ministru al Justitiţiei A LĂMURIT TOTUL 11:09 Adevărata VULNERABILITATE a șefei DNA. MARILE ȘPĂGI și MARILE AVERI, „uitate” de Kovesi. Atacul neașteptat al unui jurnalist 08:48 NOI informații în SCANDALUL DNA. Daniel Savu CONTRAATACĂ. Ce le pregătește procurorului „Portocală” și lui Lucian Onea 19:28 PROCURORUL „PORTOCALĂ”, călătorie INCOGNITO prin Drumul Taberei. NEGULESCU, întâlnire de gradul ZERO 15:39 Inspecția Judiciară a CSM s-a SESIZAT din oficiu. Verifică DEZVĂLUIRILE lui Vlad Cosma despre DNA Ploiești și procurorul „Portocală” 06:50 Justiția e oarbă sau are orbul găinilor? 06:20 Dezvăluirile Mihaelei Iorga confirmă: Codruța Kovesi s-a implicat ilegal în dosarele politice ale DNA. România lui Cristoiu 06:10 Nu mai comentați afirmațiile Laurei Codruța Kovesi! Oricum nu aflăm adevărul… 22:05 Dan Andronic, PROFEȚII despre șefa DNA! Când va fi Kovesi REVOCATĂ DIN FUNCȚIE 19:09 Negulescu ȘTIA de ÎNREGISTRĂRILE lui Ghiţă despre COLDEA! Vlad Cosma l-a anunțat pe procurorul DNA despre DEZVĂLUIRILE legate de prim-adjunctul SRI 18:48 Cătălin Tolontan, declarație UIMITOARE despre șefa DNA: „Kovesi avea LACRIMI în ochi!” 18:43 De-a ce se joacă Tudorel Toader? PSD-iștii au ieșit la ATAC! REACȚIE DURĂ după declarațiile ministrului Justiției! Ce I SE PREGĂTEȘTE 18:28 TĂRICEANU, reacție DURĂ la adresa lui KOVESI:”Nu își vede bârna din ochi” 17:22 Tudorel Toader, ALBA-NEAGRA, cu anunțul privind DEMITEREA lui Kovesi. De ce s-a întors Toader, mai devreme, din Japonia? DECLARAȚII de ultimă oră! 15:35 Scandalul DNA Ploieşti. Un personaj-cheie A LĂSAT ÎNTR-UN MALL O GEANTĂ VALOROASĂ. Firul merge la vârful Parchetului General

Articole salvate