Editura Evenimentul si Capital

Pachetul de servicii medicale de bază naşte CONTROVERSE. Medicii de familie: „Suntem nevoiţi să minţim ca să prescriem analize”

13-12/17_consultatie_RzV-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 509 Vizualizari

Noul pachet de servicii medicale de bază, care va intra în vigoare de la 1 iunie, va duce la eliminarea erorilor şi la diminuarea fraudelor din sistem, promit autorităţile. Medicii de familie spun însă că are foarte multe hibe şi le limitează atribuţiile.

„Acest proiect reprezintă o componentă foarte importantă a platformei informatice a CNAS care urmează să se definitiveze cu dosarul electronic şi cardul de sănătate”, a a declarat preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, în cadrul Forumului Industriei Farmaceutice. Acesta a ţinut să precizeze că pachetul de servicii medicale de bază este unul „redefinit”, ca să răspundă mai bine nevoilor pacienţilor, şi nu unul complet nou.

„Am avut în vedere protejarea asiguratului de costuri. Este prima dată când aplicăm şi sancţiuni pentru situaţia în care asiguraţilor nu li se respectă drepturile. În obligaţiile pe care le au furnizorii care sunt în contract cu casele de asigurări este specificat foarte clar că pacienţii nu trebuie să mai achite nicio contribuţie suplimentară, dacă aceasta nu este specificată de lege,'' a mai spus Radu Ţibichi. În context, el a punctat că CNAS a făcut un efort bugetar în 2014 pentru a creşte valoarea punctului în medicina de familie de la 3,5 la 3,75 lei pentru plata per capita şi de la 1,8 la 1,9 lei plata per serviciu şi, totodată, pentru a stimula asistenţa medicală primară.

Noul pachet nu va cuprinde limitări de consultaţii la medicul de familie sau specialist. „Până acum, în cadrul legal erau cuprinse o serie de limitări care nu îşi aveau rostul şi conduceau la o funcţionare greşită a sistemului. De exemplu, a 21-a consultaţie era taxată şi consultaţiile care depăşeau acest număr nu aveau ca şi consecinţă eliberarea de prescripţii medicale. Începând cu 1 iunie, acest lucru va fi posibil. Numărul de consultaţii care se va deconta medicului de familie nu mai este limitat, acesta va putea, peste cele 20 de consultaţii, să efectueze, în funcţie de adresabilitatea pe care o are, toate consultaţiile care sunt programate şi să elibereze prescripţii medicale. Acelaşi lucru se va putea întâmpla şi la ambulatoriu de specialitate clinic'', a mai spus şeful CNAS, care a subliniat că există aproximativ 200 de afecţiuni care se pot trata în spitalizare de zi şi 100 de proceduri, diagnostice, în ambulatoriu de specialitate.

În acest sens, tarifele pentru serviciile în ambulatoriu şi investigaţii paraclinice au crescut. „Au fost mărite tarifele pentru înaltă performanţă cu 33%, iar pentru investigaţiile de laborator cu 7%”, a mai spus Ţibichi . Decontarea serviciilor scumpe

Definirea pachetului de servicii medicale de bază trebuie să se facă pe principiul acoperirii riscului financiar determinat de boală, a declarat şi consilierul premierului pe probleme de sănătate Vasile Cepoi.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate