Ovidiu Raeţchi(PNL)iniţiază un pachet legislativ privind siguranţa copiilor în grădiniţe

Ovidiu Raeţchi(PNL)iniţiază un pachet legislativ privind siguranţa copiilor în grădiniţe

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi anunţă că va depune la Parlament un pachet legislativ ''Niciun copil agresat în grădiniţe'', care prevede instalarea unor camere video în săli şi pedepse dure pentru instituţiile care funcţionează fără autorizaţie.

Potrivit unui comunicat remis presei, iniţiativele mai prevăd şi extinderea atribuţiilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în sensul efectuării unor controale regulate la grădiniţe.

"Cazurile de tipul celui petrecut în urmă cu câteva săptămâni la grădiniţa Flipper din sectorul 5, în care câţiva copii au fost agresaţi fizic de cei care trebuiau să se preocupe de educaţia lor, nu trebuie să se mai repete în nicio grădiniţă din ţară. Tocmai de aceea, în urmă unor discuţii pe care le-am avut cu părinţii unor copii de la această grădiniţă, am decis să aduc în dezbaterea publică acest pachet de legi. Astfel, am iniţiat un proiect de lege prin care propun instalarea unor camere de supraveghere în săli, aşa încât părinţii să îşi poată supraveghea copiii atunci când doresc. Aceste camere vor avea şi un puternic efect disuasiv asupra educatorilor, care vor şti că sunt în permanenţă supravegheaţi", a explicat deputatul liberal, potrivit Agerpres.

El a propus ca procesul de acordare a autorizaţiei de funcţionare pentru asociaţiile culturale sau sportive care funcţionează ca grădiniţe să fie unul mai strict, astfel încât unităţile care nu îndeplinesc cerinţele să fie închise imediat.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Numărul unităţilor de educaţie preşcolară care funcţionează acum fără autorizaţie este mai mare decât credem, iar acestea nu intră în evidenţa Inspectoratelor Şcolare. Tocmai de aceea am propus ca ARACIP să fie obligată să acorde mult mai repede un răspuns la solicitarea de autorizare - în 60 de zile, iar în cazul în care răspunsul e negativ, activitatea unităţii să fie suspendată. Sigur, o altă prevedere importantă este aceea ca atât Ministerul Educaţiei, cât şi Primăria şi DGASPC să fie informate cu privire la rezultatele evaluării efectuate de ARACIP - în acest fel vom avea o evidenţă mult mai clară a pseudo-grădiniţelor", a arătat Raeţchi.

Liberalul a precizat că folosirea titulaturii de grădiniţă în mod abuziv trebuie pedepsită conform Codului de procedură penală.

Deputatul a mai propus ca Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să fie obligată să controleze toate unităţile publice care au în grijă copii, inclusiv asociaţiile sportive sau culturale care funcţionează cu acest statut.