Editura Evenimentul si Capital

Aveți grijă ce mâncați! Care sunt OTRĂVURILE din bucatele de pe masa de CRĂCIUN

Înainte de a cumpăra un produs din galantar e bine să citești cu atenție eticheta
Autor: | | 6 Comentarii | 4005 Vizualizari

Uitate sunt rețetele bunicii. De Sărbători cumpărăm produse „de-a gata”. Rar, însă, citim ce scrie pe etichete și puțini dintre noi știu ce înseamnă și cât de nocivă este acea înșiruire de substanțe

Un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), realizat pe produse cumpărate masiv, de români, în această perioadă, trage un uriaș semnal de alarmă: mare parte din ele sunt bogate în sare, zahăr și grăsimi, la care se adaugă o incredibil de lungă listă de aditivi alimentari, de la cei care pot provoca alergii ușoare, până la cei recunoscuți a fi cancerigeni.

Acizi și sare cu duiumul

Spre exemplu, banala, ați spune, carne tocată pentru sarmale, un produs realizat de hipermarket-ul Cora, conține trei aditivi alimentari: acid ascorbic, ascorbat de sodiu și carmin de cochilii. Pe pachet, spun reprezentanții APC România, nu se menționează procentul de carne de porc din produs, ci doar că mai conține: orez, ceapă deshidratată, pastă de tomate, sare iodată și zaharuri.

Aceeași problemă și la amestecul carne tocată de porc și vită (tot de la Cora). Conține, și el, 3 aditivi alimentari: citrați de sodiu, acetați de sodiu și ascorbat de sodiu. Totuși, pe eticheta sa scrie că produsul conține 94% carne, în proporții egale din cele două specii, diferența de 7% fiind apă, zaharuri și aditivi alimentari.

Habar n-ai ce au în ele

Nici preparatele, așa-zis tradiționale, nu sunt mai „naturale”. Spre exemplu, caltaboșul fabricat de Meda Prod SRL conține 5 aditivi alimentari: difosfat de sodiu, glutamat monosodic, acid ascorbic, eritrobat de sodiu și nitrit de sodiu. Din nou, producătorul nu s-a obosit să noteze procentul de carne de porc și de organe din compoziție, dar a scris pe etichetă că sarea reprezintă circa 2,3 grame/100 grame de produs, și că a mai adăugat în pastă și amidon, proteină vegetală din soia și zaharuri.

La rândul ei, toba fabricată de Auchan conține 3 aditivi: ascorbat de sodiu, citrat de sodiu și glutamat monosodic. Nu este menționat procentul de carne sau de organe de porc, dar, de pe etichetă, aflăm că include șorici, gelatină, zaharuri și condimente.

De asemenea, lebărul de la Ifantis România SA conține 6 aditivi alimentari: mono și digliceridele acizilor grași, acid ascorbic, caragenan, carmin, glutamat de sodiu și nitrit de sodiu. Nu știm cantitatea de ficat, ci doar că el conține și apă, slănină, șorici, cazeină, zaharuri, soia și condimente.


În multe cazuri, pe eticheta produsului nu scrie câtă carne a fost folosită la realizarea lui


Chiftele, cârnați și șuncă cu multe E-uri

Nici măcar la banalele chiftele din Cora, producătorul nu spune din câtă carne sunt făcute. Citind eticheta afli, însă, că ele conțin 8 aditivi alimentari: arome, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, carmin de cochilii, citrați de sodiu, acetați de sodiu, ascorbat de sodiu și bicarbonat de sodiu, la care se adaugă apă, sare iodată, ceapă deshidratată, pătrunjel și zaharuri. Până și așa-numiții „cârnați proaspeți Chipolatas din carne de porc”, realizați de Auchan, conțin 6 aditivi alimentari, doar că aici sunt trecuți ca: E 252, E 262, E 300, E 551, E 120 și E 160c. Ce înseamnă aceste E-uri, afli doar dacă dai o căutare pe Google. Evident, cantitatea de carne e un secret, iar produsul mai conține: apă, sirop de glucoză din grâu și condimente.

La slăninuță te-ai putea gândi că au lăsat-o mai moale cu aditivii, că e doar o bucată de grăsime, în definitiv. Incredibil, însă, nu! În slăninuță afumată fabricată de Zimbo România SRL, avem 6 aditivi alimentari: E 450 (difosfați – emulgatori), E 451 (trifosfat pentasodic – emulsificator), E 316 (erithorbat de sodiu – antioxidant), E 407 (caragenan – agent de îngroșare), nitrit de sodiu și monoglutamat de sodiu. Ba chiar are și apă, sare și ceva fum din lemn de cireș.

„Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită din partea producătorilor de alimente. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceștia au numai un rol tehnologic, adică „acoperă” calitatea scăzută a ingredientelor principale din compoziția produselor alimentare, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma”, a declarat Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Maioneză... fără ou

Sosul de maioneză Olympia, produs de Contec Food SRL, conține orice altceva în afară de gălbenuș de ou. Adică, 7 aditivi alimentari: gumă guar, gumă xantan, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, butilhidroxianisol și butilhidroxitoluen. Acest produs este realizat din: ulei de floarea soarelui (25%), amidon modificat din porumb, oțet din vin, zahăr, sare iodată și muștar. Untul Gruia cu 60% grăsime, produs fabricat în Belgia și distribuit de SC Macromax SRL, conține și sorbat de potasiu, un conservant care poate produce alergii, dureri de cap, diaree, greață și poate agrava simptomele astmului.



Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate