Editura Evenimentul si Capital

Orientul Mijlociu a sărit în aer: rivalitatea Iran-Arabia Saudită merge spre conflict sectar generalizat | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 4 Comentarii | 4774 Vizualizari

Relația Iran-Arabia Saudită a fost întotdeauna una de rivalitate încă de la Revoluția Isalmică din 1979 și alungarea Șahului Reza Pahlavi de către Ayatollahul Ali Khomeini în Iran.

 Însă tensiunile apariției primului stat islamic șiit în Orientul Mijlociu și rivalitatea cu statul care găzduiește locurile sfinte ale Islamului, Meca și Medina, riscă să se transforme, după ultimele evoluții, într-un adevărat război sectar generalizat.

Părintele și inspiratorul revoluțiilor șiite, Iranul, are multe instrumente pentru subminarea politicilor Arabiei Saudite. Astfel, primăvara arabă i-a permis Iranului să agite situația în Bahrein, unde majoritatea șiită e condusă de un emir sunit, să creeze agitație în zona șiită din Arabia Saudită, de la Marea Roșie, așa cum eliminarea președintelui yemenit cu susținere hutită a dus la preluarea controlului saudit în statul din Golf, urmat de răbufnirea hutită și un război sectar cu multe prezențe jihadiste, în care Al Qaeda în Yemen și-a consolidat controlul și pozițiile. Dar nimic nu rivalizează cu actuala situație generată de execuțiile nefericite de început de an în Arabia Saudită.

Deja rivalitatea sectară sunitoșiită fusese agitată de constituirea, începând cu septembrie anul trecut, a coaliției anti-ISIL pro-șiită de către Federația Rusă, coaliție alternativă celei ce lega Occidentul, Turcia și Statele Golfului, sunite. Rusia, alături de guvernul șiit al Irakului, de Hezbollahul libanez și de armata allawită siriană a lui Al Assad au creat o adevărată axă șiită care, atacând Statul Islamic, a revitalizat finanțările, sosirile de combatanți și a relansat legitimitatea organizației teroriste care-și asumă „protecția majorității sunite în Siria și a minorității sunite discriminate în Irak”. Amorsarea războiului sectar suniți-șiiți era astfel pregătită, pe când acțiunea occidentalo- sunită contra organizației jihadiste avea o legitimitate internă ce evita problemele de această natură.

Pe acest fond, monarhia absolută saudită a decis aplicarea pedepselor definitive cu moartea inclusiv asupra unui cleric șiit, de unde manifestațiile și atacul iranienilor asupra ambasadei saudite și ruperea relațiilor bilaterale, respectiv efectul de domino asupra ruperii relațiilor sau diminuării nivelului acestora între statele satelit ale Arabiei Saudite și regimurile iranian și apropiate Iranului. O polarizare evidentă și o amenințare directă spre un conflict sectar generalizat în Orientul Mijlociu.

Situația e cu atât mai periculoasă cu cât, dacă o intervenție rapidă a comunității internaționale nu limitează efectele acestui conflict iraniano- saudit, sau dacă cumva el escaladează și în ciocniri prin intermediari sau acțiuni militare vizibile, întregul Orient Mijlociu sare în aer. O situație pe muchie de cuțit care a permis Rusiei să se autopropună ca și mediator, e adevărat obiectivul fiind mai degrabă relansarea sa în implicare majoră în Orientul Mijlociu și diminuarea, chiar lichidarea diferențelor sale cu Iranul, apărute după ce trupe speciale iraniene și forțele Hezbollah au devenit carne de tun în Siria, utilizate de Rusia extensiv în timp ce-și asumă doar operațiuni speciale și atacuri aeriene împotriva opoziției lui Bashar al Assad.

Arabia Sudită manifestă reticență și preocupare majoră față de garanțiile de securitate oferite de aliatul american, cu atât mai mult știind că va avea o problemă de a-și atinge scopul înarmării cu arma nucleară dacă Iranul va atinge o asemenea performanță în viitor, tocmai din cauza sistemului său absolutist. Însă actuala rivalitate cu Iranul și nemulțumirea Ryadului față de acordurile nucleare cu Teheranul accentuează și mai mult lipsa de instrumente pentru medierea relației bilaterale. De aceea spectrul războiului sectar în Orientul Mijlociu ar putea complica și mai mult situația deja critică din regiune dată de jihadismul Daesh - autointitulat Stat Islamic, războiului din Siria, iminentului colaps al Autorității Palestiniene și implicarea Rusiei în Siria și Estul Mediteranei, cu crearea Ariei de Interdicție a accesului aerian și maritim. O nouă furtună perfectă, la porțile Europei.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate