Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Refugiaţii şi imigranţii nu pun în pericol sănătatea Europei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Refugiaţii şi imigranţii nu pun în pericol sănătatea Europei

Refugiaţii şi imigranţii de pe teritoriul Europei trebuie să beneficieze de îngriji medicale la standarde adecvate, nu doar pentru a proteja sănătatea populaţiei autohtone, ci şi pentru că doar în felul acesta sunt apărate şi respectate drepturile fundamentale ale omului, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Aproximativ 350.000 de refugiaţi şi imigranţi au pătruns pe teritoriul a diferite ţări europene (Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Serbia, Spania, Germania şi Macedonia). Acestora li se adăugă cele aproape două milioane aflate pe teritoriul Turciei.

Există o tendiţă generale de a asocia migraţia cu răspândirea unor boli exotice şi apariţia unor epidemii. “Riscul de a contacta boli exotice, precum coronoravirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu – MERS-Cov-  sau Ebola, este însă scăzut iar experienţa ne-a demonstrat că, atunci când se întâmplă, îi afectează mai ales pe cei care călătoresc în mod regulat, dintr-o parte în alta a lumii, pe turişti sau cadrele medicale, şi mai puţin pe refugiaţi sau imigranţi. Oricum, Europa este pregătită să facă faţă unor asemenea evenimente”, spune răspicat OMS.

 “Principala noastră preocupare este ca fiecare din persoanele aflate în mişcare să aibă acces la un mediu prietenos, neostil şi, atunci când este necesar, să beneficieze de servicii medicale de calitate, fără discriminare în funcţie de sex, vârstă, religie, naţionalitate sau rasă. Este, de altfel, cea mai sigură cale de a ne asigura că populaţia autohtonă nu este expusă unor agenţi infecţioşi”, precizează  dr Zsuzsanna Jakab, directorul regional pentru Europa al OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Refugiaţii şi imigranţii nu reprezintă un grup compact şi tocmai de aceea sistemele de sănătătate europene trebuie să fie pregătite pentru a răspunde diverselor nevoie ale acestora. Mai ales în cazul celor expuşi violenţelor, mamelor şi copiilor, celor care suferă deja de diabet, boli cardio-vasculare, psihice etc.