Editura Evenimentul si Capital

Organizarea alegerilor locale, în pericol. Altă cerere de sesizare a Curţii Constituţionale a fost admisă

Daniel Fenechiu încearcă să dovedească neconstituţionalitatea Legii alegerilor locale
Autor: | | 0 Comentarii | 2334 Vizualizari

Judecătoria Sectorului 5 a admis joi seara cererea Partidului Naţional Democrat, condus de avocatul Daniel Fenechiu, de sesizare a Curţii Constiţutionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului 49, alin 2 din Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Art. 49 (2) Pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi lista de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrisi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităţilor urbane de rangul II şi III şi de 1.000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localităţilor urbane de rangul I.

 

Cererea de constatare a neconstituţionalităţii a articolului 101, alineat 2- alegerea intr-un singur tur a primarilor, a fost respinsă de aceeaşi instanţă, dar PND mai are 20 de dosare pe rol în care a invocat ambele excepţii.

Art. 101 (2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Preşedintele PND, Daniel Fenechiu, nu a reuşit să strângă numărul de semnături necesar pentru a-şi depune candidatura la funcţia de primar general al Capitalei.

“Nu am reuşit să strâng cele 18 000 de semnături prevăzute de o lege aberantă şi discriminatorie ca şi condiţie pentru depunerea unei candidaturi la Primăria Capitalei. Deşi membrii şi simpatizanţii noştri - care au înţeles că îmi doresc o candidatură "curată", au facut tot ce era omeneşte posibil, nu am reuşit să atingem pragul de 18.000 - stabilit pentru a favoriza maşinăriile partidelor mari şi potente financiar şi a descuraja partidele noi, lipsite de resursele pe care ţi le asigură administrarea (sau mai bine zis dijmuirea) banului public…

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate