Orban ANUNȚĂ MĂSURI împotriva DEZERTĂRII din PNL, după trecerea Ramonei Mănescu la ALDE

Orban ANUNȚĂ MĂSURI împotriva DEZERTĂRII din PNL, după trecerea Ramonei Mănescu la ALDE

Președintele PNL, Ludovic Orban, anunță măsuri drastice împotriva „dezertării” din formațiune, după ce în urmă cu câteva zile europarlamentarul Ramona Mănescu și soțul ei, Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6, au demisionat din partid trecând la ALDE al lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Liderul liberal a spus, într-un interviu acordat joi PS News, că PNL pregătește un proiect de lege pentru ca parlamentarii – la fel ca aleșii locali să își piardă mandatul dacă părăsesc partidul din partea căruia au fost votați. El a negat zvonurile potrivit cărora și alți liberali vor părăsi partidul. 

„Acuma, nu cred că se destramă Partidul Național Liberal dacă pleacă o familie din partid. Știrea legată de Cătălin Predoiu, Marcel Vela și Iulia Scântei este o invenție, o bazaconie, și timpul va arăta că este o invenție”, a explicat Orban.

Întrebat de jurnaliștii de la PS News cât de corect este ca un politician să părăsească partidul care l-a crescut și l-a ajutat să aceeadă în funcții, fostul deputat a făcut anunțul legat de proiectul de lege împotriva deputaților și a senatorilor traseiști.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Problema esențială este contractul de reprezentare pe care îl are un om care este ales (indiferent că e consilier local, parlamentar sau parlamentar european), pe care îl are cu cetățeanul care îl votează. Este o încălcare grosolană; aici eu sunt categoric împotriva traseismului și cu siguranță noi susținem modificarea legii cu un lucru simplu, care se întâmplă la aleșii locali (pentru că noi am modificat și Statutul aleșilor locali): ai plecat din partidul pe listele căruia ai fost ales? Ți-ai pierdut mandatul. Vă și dau o știre: o să și inițiem un proiect de lege în sensul ăsta, în sesiunea care începe. Și verificăm dacă e sau nu e constituțional, că sunt mulți care spun că nu e constituțional”, a spus șeful liberalilor.

Președintele PNL a subliniat că acum este mult mai ușor să dai afară din Parlament un ales traseist, întrucât acesta în mod automat este înlocuit de către următorul politician care a candidat pe lista formațiunii politice, spre deosebire de precedentele două legislaturi, bazate pe vot uninominal (care implica organizarea de alegeri parțiale în momentul demisiei unui parlamentar).

„Acuma nu mai e sistemul uninominal; e un sistem de liste de partid. Omul, în momentul în care candidează, candidează în numele Partidului Național Liberal și este votat fiind pe lista Partidului Național Liberal, de cei care votează cu Partidul Național Liberal. În momentul în care părăsește PNL, el de fapt își trădează electoratul care a votat cu el. Dacă-și pierde mandatul, locul lui este luat de un alt parlamentar care este tot pe lista PNL și în felul ăsta se asigură reprezentarea corectă a cetățenilor care au votat. La sistemul uninominal, era un pic mai greu: pierderea mandatului ducea la organizarea de alegeri anticipate în mandatul respectiv. Dar acum, pe sistemul de listă, propunerea legislativă pe care o vom formula (și anume: dacă un parlamentar pleacă din partidul pe listele căruia a fost ales, își pierde mandatul) după părerea mea este perfect constituțională”, a detaliat liderul liberal.

Ludovic Orban s-a arătat surprins de plecarea Ramonei Mănescu din cauza faptului că nu a înștiințat conducerea în acest sens

„De-aia i-am și spus lui Ramona Mănescu un lucru simplu: aștept să-și dea demisia din Parlamentul European, dacă și-a dat demisia din PNL. Nu aștept (în mod evident), dar am spus-o ca să înțeleagă bine mesajul. Eu sunt în același partid politic de când m-am înscris în politică – asta e o chestiune de educație, de bun simț… inclusiv o chestiune de legalitate. M-am înscris în Partidul Național Liberal pentru că eu am convingeri liberale, pentru că eu cred în valorile, în principiile, în ideologia care stă la baza acțiunii politice a acestui partid; nu m-am înscris ca să fiu președinte sau să obțin o funcție și să plec din partid dacă nu-mi dă funcția sau să plec fără motiv – cum e cazul actual. Eu nu pot să înțeleg: n-am avut nicio comunicare – pur și simplu, Ramona Mănescu și-a trimis demisia la organizația Constanța, fără niciun fel de explicații”, a concluzionat Orban.

Fostul ministru al Transporturilor în Guvernul USL condus de Victor Ponta și-a dat demisia, marți, din PNL. Anunțul a fost făcut de secretarul general al partidului, Robert Sighiartău. Deși nu a vrut să își motiveze gestul, potrivit unor surse politice, Mănescu a semnat deja adeziunea la ALDE, formațiune condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Ea urmează să treaca de la Partidul Popularilor Europeni (PPE) la cel al Alianței Liberalilor Democrați din Parlamentul European.

Ramona Mănescu este la al II-lea mandat de europarlamentar (de fiecare dată aleasă pe listele PNL).

Rise Project a scris, în luna februarie a acestui an, că peste 14 hectare de teren au fost retrocedate suspect, în Sectorul 6, în beneficiul eurodeputatului Ramona Mănescu (44 de ani), al magnatului imobiliar Dragoş Dobrescu (46 de ani) şi al fostului primar Cristian Poteraş (51 de ani), care în prezent ispăşeşte o condamnare de opt ani de închisoare, dictată în 2015, pentru retrocedarea frauduloasă a 12 hectare în Sectorul 6, scriu, marţi, jurnaliştii de la Rise Project. Potrivit acestora, Ramona Mănescu ar fi câştigat 2,35 milioane de euro din specularea drepturilor succesorale ale unor terenuri, la începutul carierei sale politice, în 2005-2007, când era vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret.