Opt din zece români habar nu au ce e o bibliotecă

Opt din zece români habar nu au ce e o bibliotecă

Un „recensământ” cultural plin de greșeli de redactare, dar care are avizul ministerului de resort, arată care este nivelul de cultură din România.

Potrivit unui studiu, lansat luni seară în foaierul Aulei Ministerului Culturii, cea mai atractivă formă a artelor spectacolului rămâne cea de divertisment/ muzică, 43% dintre respondenți participând la cel puțin un eveniment de acest tip în 2014. „Barometrul de Consum Cultural 2014. Cultura, între global și local” oferă informații despre dinamica valorilor și practicilor din societatea românească de astăzi, despre modul în care populația se raportează la sectorul cultural, devenind un instrument esențial în dezvoltarea strategiilor locale și regionale. Analize detaliate despre principalele obiceiuri de consum cultural se regăsesc în cele opt capitole ale studiului apărut la Editura ProUniversitaria, din tipografie acesta atingând prețul de 90 de lei. Potrivit Barometrului, 24% dintre români consideră cultura ca fiind „nu prea importantă”, 47% din populația României citește cărți o dată pe lună sau mai mult, iar 43% dintre români vizitează muzee o dată pe an sau mai rar. „Trăim în alt mileniu, oamenii s-au schimbat, spectacolele s-au schimbat, spectatorii s-au schimbat”, spune actrița Adriana Trandafir despre ceea ce trăiește cultura astăzi.

„Îngrozitor”

Întrebat ce părere are despre rezultatul acestui barometru, actorul Eugen Cristea a declarat, pentru EVZ, că este „caracterizarea perfectă a poporului român. Îngrozitor. Este un dezastru pe toate planurile în această țară. De ce să ne mire că peste 80 % dintre români nu au fost și nu merg la filarmonică, sau că 79,2% nu știu cum arată o bibliotecă. Din păcate, așa stau lucrurile. Nu este vorba că acest popor ar fi prost, ci că este prea sărac şi se loveşte ca de un zid de nepăsarea autorităților. Nu mă mai zbat. Abia ce am fost la înmormântarea prietenului și colegului meu Eusebiu Ștefănescu, și mi-am dat seama că nu mai putem schimba nimic”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cât de des mergeți la filarmonică?” este una dintre întrebările studiului, iar 80,6 % dintre români au răspuns Deloc. Expresie a culturii înalte, consumul de muzică specifică activităților filarmonicilor cunoaște valori foarte mici pentru populația generală a României. La operetă nu au fost Deloc peste 80,9% dintre români, și doar 0,6 merg săptămânal. 63,2 % dintre români nu merg deloc la teatru. Numărul respondenților care au participat la cel puțin un spectacol de teatru, operă sau muzică clasică înregistrează o creștere constantă însă, cea mai mare parte a acestor spectatori vizionând un număr foarte mic de spectacole dintr-un gen restrâns și fără să dezvolte un interes pentru actul artistic.