Editura Evenimentul si Capital

”BLESTEMUL PĂMÂNTULUI”. Generalul Oprea va fi audiat în dosarul generalului Onțanu

Gabriel Oprea si Neculai Ontanu
Autor: | | 1 Comentarii | 362 Vizualizari

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, astăzi, audierea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea în dosarul în care fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, este acuzat că ar fi primit mită mai multe terenuri.

Audierea fostului vicepremier Gabriel Oprea a fost cerută de avocații lui Neculai Onțanu, în contextul în care există indicii că o parte din terenul pe care l-ar fi primit fostul edil ca mită ar fi ajuns la Gabriel Oprea și, mai apoi, la fiica acestuia. De altfel, unul dintre inculpați ar fi declarat că Oprea ar fi fost beneficiarul final al terenurilor, potrivit Digi 24.

"După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil", potrivit DNA.

Un preț de zece ori mai mic

Anchetatorii susţin că la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot către suspecta Radu Loredana Claudia. Preţul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro)".

În contractul încheiat cu Loredana Radu, a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro pe metru pătrat, preţul total fiind de 50.000 de euro, susţin procurorii.

"Cu privire la modalitatea de plată s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia", searată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Suprafaţa de teren respectivă, mai susțin anchetatorii, era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Onţanu şi avea o valoare de piaţă de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacţiilor fictive.

Circuitul terenului

Jurnaliștii de la RISE Project-Centrul de Investigații Media au descoperit că 1.000 de metri pătrați din terenul pe care l-ar fi primit drept mită Onțanu ar fi ajuns, prin intermediul Loredanei Radu, nepoata lui Gabriel Oprea și avocată a lui Victor Ponta, la fostul vicepremier și, apoi, la fiica acestuia. Pe terenul respectiv, aflat pe malul lacului Colentina, pe Șoseaua Barbu Văcărescu, familia Oprea a început construcția unui hotel cu trei niveluri la subsol, parter și șase etaje.

Într-un contract fictiv, apărea că Loredana Radu ar fi plătit 50.000 de euro pentru terenul respectiv. Un an mai târziu, în decembrie 2008, terenul apare consemnat în actele oficiale la un preț de 400.000 de euro. În realitatea, valoarea de piață a terenului ar fi de șapte ori mai mare, de circa 2,8 milioane de euro.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate