Operatori turism: Suntem HĂRŢUIŢI de controale de la stat!

Operatori turism: Suntem HĂRŢUIŢI de controale de la stat!

Companiile din Neamţ cu afaceri în domeniul turismului sau al restaurantelor se plâng de controalele excesive, chiar şi 10-15 pe lună la număr, făcute de instituţiile statului, pe care le acuză de un comportament adesea “necivilizat, ostil şi abuziv”. Infrastructura dezastruoasă şi lipsa unei promovări puternice a obiectivelor din zonă sunt alte necazuri ale operatorilor turistici, ceea ce se vede şi în încasările pe care acest judeţ cu mănăstiri minunate şi un areal montan protejat le are la buget.

„Vin în forţă peste ei, inclusiv peste cei foarte mici. Ştiţi câţi vin să controleze? Înr-o lună pot primi şi 10-15 controale şi trebuie un angajat care să stea permanent după cel care face inspecţia, în loc să stea la bucătărie sau unde îi e locul”, a declarat pentru Evenimentul Zilei Mihai Caravan, manager Departament Târguri şi Relaţii Interne în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ. Potrivit acestuia, controalele vin de la toate instituţiile statului, inclusiv Pompieri, Fisc, Inspecţia Muncii sau Direcţia Sanitar-Veterinară.  

 El este nemulţumit că nu există o instituţie a statului sau un organ independent unde să fie sesizate abuzurile funcţionarilor. La asta se adaugă multitudinea taxelor parafiscale lunare (ex: taxa de muzică şi autor, cea radio-tv etc.), care împovărează un agent economic ce funcţionează doar două-trei luni pe an, cât e sezonul turistic.   O altă problemă sesizată de Caravan este că legea nu le dă voie firmelor care operează în turism să angajeze zileri decât două-trei zile de maxim trei ori pe an, în condiţiile în care, dat fiind caracterul sezonier al activităţii, încasările nu le permit angajări pe termen lung sau specializarea personalului.   Cel mai grav aspect este însă infrastructura de transport foarte-foarte slabă. „Turismul în Neamţ contribuie cu 2-3% din cifra de afaceri totală pe judeţ, în condiţiile în care suntem un judeţ turistic, cu multe mănăstiri şi trasee montane. Asta arată că nu merge treaba deloc”, spune reprezentantul CCIR. El a dat ca exemplu staţiunea Durău, unde s-a investit foarte mult în capacităţi de cazare şi unde în continuare se investeşte, dar care este aproape pustie. Motivul principal ar fi drumurile dezastruoase. „Ca să ajungi la Durău din Piatra Neamţ ai două variante: fie pe la Bicaz şi apoi pe drumul care duce spre Vatra Dornei sau pe traseul Bicaz – Izvorul Muntelui – Durău, care trece prin Parcul Naţional Ceahlău, dar unde drumul este făcut bucăţi. Ambele variante sunt foarte rele”, explică Caravan.   El a adăugat că de vină pentru numărul redus de vizitatori este şi slaba promovare a turismului din zonă şi, în special, poate, a celui de relaxare.

Ne puteți urmări și pe Google News