Operațiunea pentru eliberarea Mosulului. Previziunile cele mai sumbre se confirmă. ISIS folosește civilii drept scuturi umane și aplică STRATEGIA lui SADDAM Hussein din 1991. Lupte dramatice în cel mai mare oraș creștin din Irak. GALERIE FOTO

Operațiunea pentru eliberarea Mosulului. Previziunile cele mai sumbre se confirmă. ISIS folosește civilii drept scuturi umane și aplică STRATEGIA lui SADDAM Hussein din 1991. Lupte dramatice în cel mai mare oraș creștin din Irak. GALERIE FOTO

SUA acuză Statul Islamic de folosirea civililor drept scuturi umane ca răspuns la înaintarea forțelor irakiene și kurde spre Mosul, al doilea oraș ca mărime și importanță din Irak, considerat capitala teribilei organizații teroriste. Potrivit estimărilor, în oraș se află în acest moment peste 700.000 de civili și cel mult 5000 de luptători jihadiși.

Eliberare orașului învecinat Qaraqosh a fost ulterior infirmată de comandantul forțelor guvernamentale, dar bilanțul localităților eliberate de sub ISIS pare îmbucurător: cel puțin zece în cele trei zile de la declanșarea operațiunii menite să elibereze Mosulul, cu suportul aerian al Statelor Unite, relatează BBC.

Trupele guvernamentale se îndreaptă spre Mosul de la Sud în timp ce luptătorii kurzi se apropie dinspre est.

Președintele american Barack Obama a încercat să alunge temerile privind un exod masiv al civililor din zonele afectate, precizând că există planuri și infrastructura necesară pentru a face față unei potențiale crize umanitare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp, ONU lucrează intens la crearea unor noi adăposturi pentru refugiați, capabile să găzduiască până la 200.000 de persoane, precizează Lise Grande, coordonatorul ONU pentru Irak.

”Da, civilii sunt în acest moment scutul jihadiștilor. Sunt ținuți cu forța în oraș și nu am văzut ca acest lucru să se fi schimbat în ultimele zile”, a precizat Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Rezidenții din Mosul cu care agenția de știri Reuters a reușit să ia legătura telefonic au confirmat informațiile oficiale relatând că ISIS nu lasă pe nimeni să părăsească orașul iar mai multe persoane au fost dirijate către clădirile vizate de loviturile aeriene ale americanilor.

Miercuri dimineață, atât forțele kurde, cât și cele gvernamentale se aflau la aproximativ 30-40 kilometri de Mosul.

Potrivit BBC, asediul asupra orașului  Qaraqosh, aflat la est de Mosul, a continuat, trăgătorii irakieni reușind să-și pătreze avansul dobândit anterior, după cum a precizat comandantul forțelor terestre irakiene, Riadh Jalal Tawfeeq.

Înainte de război,  Qaraqosh, aflat la 32 de kilometri de Mosul, era cel mai mare oraș creștin din Irak. Relatările inițiale despre eliberarea lui fuseseră provocate de o răbufnire de efuziune printre creștinii irakieni care reușiseră să se refugieze în capitala kurdă a regiunii, Erbil (Arbil).

Alte relatări de pe front semnalează că una din tacticile de luptă adoptate de Statul Islamic – incendierea puțurilor petroliere din apropierea Mosulului – seamănă izbitor cu cea folosită, în 1991, în timpul Războiului din Golf, de trupele învise ale lui Saddam Hussein.

Tactica pârjolirii pământului este folosită pentru reducerea vizibilității piloților inamici în timpul atacurilor aeriene. Dar, totodată, pagubele incendierii puțurilor sunt de ordinul a milioanelor de dolari iar fumul gros eliberat în atmosferă este devastator pentru mediu. Fotogafiile din galeria alăturată sunt elocvente în acest sens.

Mosul se află sub controlul jihadiștilor ISIS din 2014 iar pentru eliberarea lui - care va fi de lungă durată, după toate previziunile specialiștilor - au fost mobilizați peste 40.000 de luptători kurzi și irakieni, sprijiniți aerian și terestru de o coaliție formată din 60 de națiuni.