ONU dezbate problema "roboților ucigași"

ONU dezbate problema "roboților ucigași"

Un comitet ONU a decis vineri continuarea negocierilor pentru a defini și, eventual, a stabili limite cu privire la armele care pot decide să ucidă fără existența unei decizii umane. În tot acest timp, grupurile pentru susținerea drepturilor omului consideră că guvernele se mișcă prea încet și nu țin pasul cu progresul inteligenței artificiale, ceea ce ar putea duce la situația în care computerele vor prelua controlul, într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Aceste grupuri de lobby au avertizat cu privire la amenințările pe care le ridică astfel de "roboți ucigași" și au difuzat un clip îngrijorător, despre posibile folosiri ale acestor arme, în cadrul primei întâlniri formale a experților guvernamentali ONU pe tema armelor letale autonome, care a avut loc săptămâna aceasta.

Reprezentanții a peste 80 de țări au participat la eveniment. Campania ”Opriți Roboții Criminali”, inițiată de o organizație înființată de mai multe grupuri de lobby, afirmă că 22 de țări susțin deja o interzicerea acestui tip de arme, lista fiind deschisă. Human Rights Watch, una dintre organizațiile participante la campanie, a cerut semnarea unui acord care să reglementeze folosirea acestora, până la sfârșitul anului 2019. Oficialii ONU spun că, în teorie, nu există arme complet autonome, controlate de computere, dar definirea exactă a roboților ucigași și a gradului de implicare a oamenilor în deciziile de atac a reprezentat unul dintre punctele cheie ale întâlnirii. Statele Unite au susținut că este "prematur" să se stabilească o definiție în acest sens. Totuși, numai conceptul în sine sporește imaginația și temerile oamenilor, dramatizate în filmele SF produse la Hollywood, în care apar roboți scăpați de sub control, care decid singuri să atace și să omoare oameni. În cadrul ședinței, Statele Unite au insistat că armele autonome ar putea contribui la îmbunătățirea ghidării rachetelor și a bombelor împotriva țintelor militare, reducând astfel probabilitatea de a ataca civili. Sistemele de apărare autonome ar putea ajuta și la interceptarea rachetelor inamice, conform unui alt material prezentat de SUA. Există mulți oameni de știință, precum Stephen Hawking, și experți în tehnologie, ca fondatorul Tesla, Elon Musk, sau grupuri pentru susținerea drepturilor omului, care au avertizat cu privire la amenințările reprezentate de dezvoltarea inteligenței artificiale. Aceștia se tem că, într-o zi, computerele ar putea controla astfel de sisteme - poate chiar mai devreme decât ne așteptăm.

 

Ne puteți urmări și pe Google News