OMUL care a păgubit o bancă cu CINCI MILIARDE de euro, condamnat. VEZI condiţiile judecătorilor

OMUL care a păgubit o bancă cu CINCI MILIARDE de euro, condamnat. VEZI condiţiile judecătorilor

Jerome Kerviel, traderul care a efectuat tranzacţii ce au adus o pierdere de aproape 5 miliarde de euro Societe Generale, în 2008, a fost condamnat de Curtea de Casaţie din Franţa la cinci ani de închisoare, din care trei cu executare.

Cu toate astea, traderul nu a fost obligat la plata unor daune uriaşe şi dobânzi, de 4,9 miliarde de euro, stabilite de o instanţă inferioară, scrie Mediafax.

Problema despăgubirilor către Societe Generale a fost transferată spre analiză Curţii de Apel din Versailles.

La peste şase ani de la comiterea faptelor, Kerviel, acuzat că a provocat băncii pierderi de aproape 5 miliarde de euro , în 2008, prin tranzacţii frauduloase, continuă să îşi susţină nevinovăţia şi reproşează Societe Generale că nu îşi asumă responsabilitatea în acest caz.

Ne puteți urmări și pe Google News

O pagubă gigantică

Pierderile generate de Jerome Kerviel bancii Sociere Generale au fost realizate pe piaţa contractelor futures, unde traderul avea dreptul să facă tranzacţii în numele băncii, expunerile putând urca la 500 milioane de euro pe zi. Intervievat de procurori, Kerviel a admis că s-a folosit de posibilităţile conferite de funcţia sa, poziţiile deschise de el pe pieţele financiare totalizând 50 de miliarde de euro.Traderul s-a folosit de cunoştinţele dobândite în cei şase ani în care lucrase în back-office-ul băncii, atunci când a efectuat tranzactiile care au dus la paguba de 4,9 mld.euro.

De multe ori, acesta s-a folosit de parolele unora dintre colegi, acoperindu-şi deal-urile cu tranzacţii fictive şi documente falsificate. Jerome Kerviel a fost promovat trader în urma rezultatelor bune obţinute în poziţia pe care o ocupa în back-office, deşi de regulă banca îşi selecta traderii direct din facultate, în funcţie de rezultalele obţinute la matematică şi finanţe, care trebuie să fie excelente, a spus Jean Pierre Mustier, seful diviziei de investiţii a Societe Generale din acea vreme.

Kerviel a început sa lucreze la Societe Generale în 2000. "A fost promovat pe baza politicii noastre de promovîri sociale, o politică pe care o avem de 150 de ani", a spus, la randul sau, Daniel Bouton, preşedintele Societe Generale de atunci. Jerome Kerviel lucra la biroul Delta One al Societe Generale, specializat în tranzacţii futures pe pieţele de capital europene.

Sarcina sa era aceea de a arbitraja diferenţe mici de preţ între contracte şi nu de a face pariuri pe evoluţiile pietei, a mai spus Mustier. Poziţiile deschise de acesta, în special pe indicii Dax şi Stoxx 50, înregistraseră pierderi de 1,4 miliarde de euro, atunci când Societe Generale a descoperit frauda.

Oficialii bancii au declarat că pierderile adiţionale suferite de bancă pe pietele europene, ca urmare a actiunilor lui Kerviel, au însemnat alte 3,4 miliarde euro. Frauda produsa de Kerviel este cea mai mare din istoria bancară.