Editura Evenimentul si Capital

Omul care A CĂZUT din SPAȚIU. Conștient că va muri, cosmonautul sovietic Vladimir Komarov și-a ÎNJURAT superiorii înainte de impactul cu PĂMÂNTUL | GALERIE FOTO

Nimeni nu a îndrăznit să-i vorbească preşedintelui Leonid Brejnev despre erorile tehnice depistate la bordul capsulei Soiuz 1
Autor: | | 10 Comentarii | 26593 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Zborul omului către stele își are eroii săi, astăzi aproape uitați. Unul dintre aceștia a fost cosmonautul sovietic Vladimir Komarov, primul om care a zburat în spațiu de mai multe ori și tot primul care a murit în timpul unei misiuni spațiale după ce capsula Soiuz 1 s-a prăbușit la întoarcerea pe Terra, în aprilie 1967, din cauza unei erori a sistemului de deschidere a parașutei.

Ultimele cuvinte ale cosmonautului rus Vladimir Komarov, interceptate de serviciile secrete americane, au fost ţipete de furie şi înjurături adresate superiorilor săi, pe care îi acuza că l-au pus într-o "navă spaţială peticită", în timp ce se îndrepta spre Terra la bordul rachetei Soiuz 1, pe 24 aprilie 1967. O inspecţie tehnică a rachetei Soiuz 1 relevase faptul că vehiculul spaţial avea 203 probleme structurale. Însă nimeni nu a îndrăznit să-i vorbească preşedintelui Leonid Brejnev despre aceste erori tehnice, deoarece oamenii se temeau să nu fie retrogradaţi, concediaţi sau deportaţi în Siberia.

Ultimele clipe din viaţa cosmonautului rus, care era conştient de faptul că se îndreaptă spre o moarte sigură în urma impactului cu Terra, sunt descrise în volumul "Starman, The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin" (Omul stelelor, Adevărul din spatele legendei lui Iuri Gagarin), scris de Jamie Doran şi Piers Bizony.

Un analist din cadrul U.S. National Security, a interceptat conversaţia pe care Vladimir Komarov a purtat-o cu ofiţerii ruşi din turnul de control şi în timpul căreia le-a spus acestora că este conştient de faptul că va muri în acea misiune spaţială din 1967. Același analist a interceptat cu aceeaşi ocazie, de la postul său de ascultare amenajat într-o bază americană din Turcia, o altă conversaţie dintre Komarov şi fostul premier al Uniunii Sovietice Alexei Kosigin. În acea conversaţie, Kosigin putea fi auzit plângând şi spunându-i lui Komarov că era un erou.

Cartea descrie prietenia dintre Vladimir Komarov şi colegul său Iuri Gagarin, declarat erou al Uniunii Sovietice după ce a devenit primul om care a ajuns în spaţiu.

Amândoi erau implicaţi în acea misiune spaţială pe orbită şi amândoi ştiau că acea capsulă spaţială nu era sigură. Komarov, căsătorit şi tată a doi copii, ştia că va muri în acea misiune, dar a refuzat să se retragă. Gagarin era înlocuitorul său şi nu a dorit ca prietenul său să moară în locul lui.

Savanţii sovietici au planificat să lanseze capsula Soiuz 1 cu Komarov la bord. Un al doilea vehicul spaţial, cu alţi doi cosmonauţi la bord, urma să decoleze a doua zi. Cele două capsule urmau să se întâlnească şi să se conecteze pe orbită, iar Komarov trebuia să treacă dintr-unul în celălalt şi să coboare apoi pe Terra la bordul celui de-al doilea vehicul.

Această misiune urma să fie un triumf al Uniunii Sovietice pentru a marca 50 de ani de la Revoluţia comunistă.

O inspecţie tehnică a rachetei Soiuz 1 a relevat faptul că vehiculul spaţial avea 203 probleme structurale. Însă nimeni nu a îndrăznit să-i vorbească preşedintelui Leonid Brejnev despre aceste erori tehnice, deoarece oamenii se temeau să nu fie retrogradaţi, concediaţi sau deportaţi în Siberia. Misiunea a continuat aşa cum era planificat.

Cu mai puţin de o lună înainte de lansare, Komarov s-a întâlnit cu un agent KGB, Veniamin Rusaiev, şi i-a spus: "Nu mă voi mai întoarce viu din acest zbor". Atunci când Rusaiev l-a întrebat de ce nu refuza pur şi simplu acea misiune, Komarov i-a răspuns: "Dacă eu nu voi face acest zbor, ei vor trimite în locul meu un alt pilot. Iar acest pilot este Iura (Iuri Gagarin, n.r.), iar el va muri în locul meu. Va trebui să avem grijă de el".

Racheta Soiuz 1 a fost lansată aşa cum era prevăzut, pe 23 aprilie 1967. Lansarea s-a desfăşurat conform planurilor specialiştilor, dar problemele au început să apară la puţin timp după aceea.

Antenele nu s-au deschis corect, puterea de propulsie era compromisă, iar sistemul de navigaţie s-a dovedit greoi. Lansarea de a doua zi a celei de-a doua rachete a fost anulată, iar în acest fel, speranţele cosmonautului Vladimir Komarov de a se întoarce în siguranţă pe Pământ au fost spulberate.

Atunci când capsula spaţială şi-a început coborârarea, paraşutele nu s-au desfăcut în mod corect - doar paraşută mică s-a deschis, însă aceasta nu a tras după ea aşa cum trebuia paraşuta cea mare, care s-a încurcat de paraşuta de rezervă, rămânând blocate amândouă în interiorul capsulei.

Vladimir Komarov s-a izbit de Pământ cu forţa unui meteorit, pe câmpia din apropiere de Orenburg (Rusia). Capsula a fost aplatizată, iar proiectilele amortizoare de la baza ei au explodat la impactul cu solul.

Un os al călcâiului a fost descoperit printre rămăşiţele arse ale capulei. Vladimir Komarov a avut parte de funeralii cu onoruri militare. Iuri Gagarin nu şi-a revenit niciodată după moartea bunului său prieten şi a murit la rândul său într-un accident de avion, în 1968, cu un an înainte ca americanii să ajungă pe Lună.
Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate