Editura Evenimentul si Capital

Omul care A CĂZUT din SPAȚIU. Conștient că va muri, cosmonautul sovietic Vladimir Komarov și-a ÎNJURAT superiorii înainte de impactul cu PĂMÂNTUL | GALERIE FOTO

Nimeni nu a îndrăznit să-i vorbească preşedintelui Leonid Brejnev despre erorile tehnice depistate la bordul capsulei Soiuz 1
Autor: | | 10 Comentarii | 27440 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Zborul omului către stele își are eroii săi, astăzi aproape uitați. Unul dintre aceștia a fost cosmonautul sovietic Vladimir Komarov, primul om care a zburat în spațiu de mai multe ori și tot primul care a murit în timpul unei misiuni spațiale după ce capsula Soiuz 1 s-a prăbușit la întoarcerea pe Terra, în aprilie 1967, din cauza unei erori a sistemului de deschidere a parașutei.

Ultimele cuvinte ale cosmonautului rus Vladimir Komarov, interceptate de serviciile secrete americane, au fost ţipete de furie şi înjurături adresate superiorilor săi, pe care îi acuza că l-au pus într-o "navă spaţială peticită", în timp ce se îndrepta spre Terra la bordul rachetei Soiuz 1, pe 24 aprilie 1967. O inspecţie tehnică a rachetei Soiuz 1 relevase faptul că vehiculul spaţial avea 203 probleme structurale. Însă nimeni nu a îndrăznit să-i vorbească preşedintelui Leonid Brejnev despre aceste erori tehnice, deoarece oamenii se temeau să nu fie retrogradaţi, concediaţi sau deportaţi în Siberia.

Ultimele clipe din viaţa cosmonautului rus, care era conştient de faptul că se îndreaptă spre o moarte sigură în urma impactului cu Terra, sunt descrise în volumul "Starman, The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin" (Omul stelelor, Adevărul din spatele legendei lui Iuri Gagarin), scris de Jamie Doran şi Piers Bizony.

Un analist din cadrul U.S. National Security, a interceptat conversaţia pe care Vladimir Komarov a purtat-o cu ofiţerii ruşi din turnul de control şi în timpul căreia le-a spus acestora că este conştient de faptul că va muri în acea misiune spaţială din 1967. Același analist a interceptat cu aceeaşi ocazie, de la postul său de ascultare amenajat într-o bază americană din Turcia, o altă conversaţie dintre Komarov şi fostul premier al Uniunii Sovietice Alexei Kosigin. În acea conversaţie, Kosigin putea fi auzit plângând şi spunându-i lui Komarov că era un erou.

Cartea descrie prietenia dintre Vladimir Komarov şi colegul său Iuri Gagarin, declarat erou al Uniunii Sovietice după ce a devenit primul om care a ajuns în spaţiu.

Amândoi erau implicaţi în acea misiune spaţială pe orbită şi amândoi ştiau că acea capsulă spaţială nu era sigură. Komarov, căsătorit şi tată a doi copii, ştia că va muri în acea misiune, dar a refuzat să se retragă. Gagarin era înlocuitorul său şi nu a dorit ca prietenul său să moară în locul lui.

Savanţii sovietici au planificat să lanseze capsula Soiuz 1 cu Komarov la bord. Un al doilea vehicul spaţial, cu alţi doi cosmonauţi la bord, urma să decoleze a doua zi. Cele două capsule urmau să se întâlnească şi să se conecteze pe orbită, iar Komarov trebuia să treacă dintr-unul în celălalt şi să coboare apoi pe Terra la bordul celui de-al doilea vehicul.

Această misiune urma să fie un triumf al Uniunii Sovietice pentru a marca 50 de ani de la Revoluţia comunistă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate