Cum își omoară coaliția programul de guvernare

Cum își omoară coaliția programul de guvernare

După ce a îngropat definitiv impozitul pe cifra de afaceri, o măsură prevăzută în programul de guvernare cu scopul de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat, coaliția PSD-ALDE se pregătește să-i pună cruce și taxei de solidaritate.

Așa cum EVZ a scris în ediția de marți, în coaliția de guvernare există potențialul izbucnirii unui conflict între PSD și ALDE din cauza taxei de solidaritate, poreclită taxa "Robin Hood". Liberal-democrații conduși de Tăriceanu nu vor să accepte sub nicio formă ideea PSD de a "pedepsi" angajații cu salarii mari printr-o supraimpozitare a acestora.

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, fost ministru de Finanțe și al Economiei, a explicat pentru RFI de ce taxa de solidaritate, programată să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, are mari șanse să fie abandonată. El anunță că dacă PSD nu va renunța totuși la idee, se poate ajunge la un conflict în coaliția de guvernare

  • "(...) eu am o opinie pe care colegii mei din ALDE o împărtăşesc: nu se poate pune în discuţie faptul că munca salarială te îmbogăţeşte. În România, din muncă salarială nu te îmbogăţeşti. Probabil, cu rarisime exemple, cum ar fi, eu ştiu, preşedinţi de bănci, munca salarială nu te îmbogăţeşte şi a da din munca ta cuiva care munceşte, dar are o poziţie profesională mai precară e puţin ciudat, pentru că nu poţi prin lege să obligi pe cineva să muncească şapte ore pentru el şi o oră pentru altcineva, indiferent cine ar fi acela. Deci ca filozofie e greu de explicat şi trebuie să vă mărturisesc că nicăieri în UE nu există o astfel de taxă, există taxe pe avere, aia e altceva. Există în Franţa, de exemplu, o taxă pe avere, dar pe averile foarte mari, de la multe milioane de euro în sus", a spus el

Potrivit lui Vosganian, o asemenea taxă ar putea să se aplice doar pentru salariile de peste 20.000 de lei. El a explicat că ALDE a acceptat să se facă simulări fiscale pe taxa de solidaritate doar să nu apară un conflict cu PSD, dar spune că deznodământul e "același", acela ca ideea social-democraților să nu fie aplicabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • “Discuţia care a fost la noi? În legătură cu această taxă de solidaritate, ca să nu creem un conflict inutil, am acceptat ideea acestor simulări, însă în opinia noastră, aceste simulări probabil că vor duce la acelaşi deznodământ. De ce? (...) Nici un salariu bugetar nu-i atât de mare, încât să faci o avere de pe urma lui (...) Or dacă bugetarii nu se îmbogăţesc din salariu, înseamnă că un eventual prag pentru taxa de solidaritate ar trebui să fie foarte sus, mai sus de, eu ştiu, de 15-20 de salarii minime pe economie (adică 21.750 de lei – 29.000 de lei, la un salariu minim actual de 1.450 de lei, n.r.). Or deja de la un astfel de nivel, o taxă de solidaritate creează mai degrabă probleme de natură ideologică şi de aplicare, decât bani pentru o solidaritate de acest fel. Ăsta e motivul pentru care Mihai Tudose la rândul lui şi-a exprimat rezervele, spunând că e posibil ca aplicarea unui prag să ducă la o colectare reziduală, la o colectare atât de mică, încât taxa să nu fie aplicabilă”, a explicat acesta.