Olimpiada fără premii debutează la Cluj în 3 iulie. Elevi din 114 ţări se întrec la Matematică

Olimpiada fără premii debutează la Cluj în 3 iulie. Elevi din 114 ţări se întrec la Matematică

Elevi din 114 ţări vor participa, între 3 şi 14 iulie, la Olimpiada Internaţională de Matematică, care va avea loc la Cluj.

Puţină istorie merită făcută. Pentru că tocmai ţara noastră e cea care, în 1959, lansează ideea a ceea ce peste ani avea să devină o competiţie de prestigiu la nivel  global.

Aşadar cu 59 de ani în urmă profesorul Tiberiu Roman, în calitate de secretar al Societății de Științe Matematice, demarează acest concurs. Primele două ediţii au avut loc la Braşov şi la Sinaia.

Era o întrecere între elevii din blocul comunist. Numai că după 1970 o serie de state din Occident aderă la ceea ce devenise deja Olimpiada Internaţională de Matematică.

Ne puteți urmări și pe Google News

România şi Bulgaria sunt singurele ţări care au participat la toate ediţiile de până acum.

Fără premii

Un aspect foarte important al acestui concurs e că nu are premii. Nu a fost niciodată acceptată această idee. Şi atunci ce îi mână în luptă pe participanţi?

E de ştiut că fiecare ţară participă cu câte şase elevi. Cei mai buni din statul respectiv la Matematică.

Pentru tinerii aflaţi încă la vârsta liceului cu totul alta este perspectiva. Vor obţine note bune la Olimpiadă, atunci vor fi remarcaţi de cele mai prestigioase universităţi din lume. Asta contează mult mai mult pentru ei.

 „O olimpiadă din multe puncte de vedere atipică fiindcă, de exemplu, nu se dau premii. Nu se acceptă ideea de premii.

Deși au fost firme care au venit, au vrut să ofere laptopuri, calculatoare, telefoane. Nu există așa ceva.

Lumea se luptă pentru imaginea pe care o are și imaginea care îi oferă un loc într-o mare universitate din lume.

Să nu uităm că sunt maxim şase copii dintr-o țară, cei mai buni copiii la matematică dintr-o țară”, a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean, pentru portalul www.monitoruldecluj.ro.

Ţara noastră are totodată oportunitatea de a ieşi în evidenţă prin elevii săi, şi cu valorile ale, în general,cu această ocazie, susţine oficialul.

„Cred că Olimpiada Internațională de Matematică este importantă din mai multe motive esențiale. În primul rând, să nu uităm unde s-a desfășurat până acum, în ultimii doi ani în Hong Hong, respectiv Rio.

Anul viitor se va desfășura la Londra, apoi peste doi ani la Sankt Petersburg. Să analizăm puțin cu cine suntem parteneri.

Și deja înseamnă foarte mult faptul că municipiul Cluj-Napoca a fost prezentat la Rio în momentul în care s-a făcut preluarea de către România a Olimpiadei Internaționale fiindcă în momentul acela lumea a ajuns să răspundă la întrebarea ‘unde este Clujul? Unde este România?’.

Fiindcă mulți dintre ei, din păcate, nu știau aceste lucruri”, a declarat Valentin Cuibus,