Editura Evenimentul si Capital

Măsuri CONTROVERSATE în Olanda: Deputaţii aprobă retragerea cetăţeniei jihadiştilor cu dublă cetăţenie

Olanda retrage cetăţenia jihadiştilor cu dublă cetăţenie
Autor: | | 2 Comentarii | 1142 Vizualizari

Deputaţii olandezi au aprobat marţi o propunere de lege controversată ce permite retragerea cetăţeniei jihadiştilor cu dublă cetăţenie care "s-au alăturat unei organizaţii teroriste", chiar dacă nu au fost condamnaţi pentru terorism, a anunţat Ministerul Securităţii şi Justiţiei.

Votul a intervenit în timp ce Europa a fost zguduită în ultimele luni de atacuri la Paris, în noiembrie, şi la Bruxelles, în martie, comise în special de europeni suspectaţi că s-au întors acasă după ce au luptat în Siria pentru organizaţia Statul Islamic, potrivit Agerpres.

Potrivit centrului newyorkez de reflecţie Soufan Group, numărul combatanţilor străini este între 27.000 şi 31.000, originari din 86 de ţări.

Dacă vor reveni în Olanda, "aceşti jihadişti ar putea reprezenta o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale" şi guvernul consideră că are nevoie de instrumente "rapide" pentru a evita întoarcerea lor în ţară, a declarat ministerul într-un comunicat.

"Ministrul justiţiei poate decide să retragă cetăţenia cuiva fără să fi fost condamnat pentru terorism", a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wiebe Alkema.

În acest caz, "jihadistul va fi declarat în plus un străin indezirabil", a adăugat ministerul. Aceste două măsuri "împiedică întoarcerea legală în Olanda şi în spaţiul Schengen", potrivit ministerului.

În Franţa, preşedintele Francois Hollande nu a reuşit în martie să înscrie în constituţie retragerea cetăţeniei persoanelor cu dublă cetăţenie vinovate de terorism, aşa cum ar fi dorit după atentatele mortale din 13 noiembrie, aminteşte France Presse.

Aceasta ar fi făcut posibilă retragerea cetăţeniei persoanelor având dublă cetăţenie născute francezi şi nu numai pentru cei care au dobândit cetăţenia, dar unii critici ai proiectului au denunţat o "stigmatizare" a francezilor cu dublă cetăţenie.

În conformitate cu tratatele internaţionale, nu este posibil să i se retragă cuiva cetăţenia dacă este numai olandez, întrucât l-ar face apatrid.

Ministrul justiţiei Ard van der Steur a depus proiectul de lege la sfârşitul anului 2015, asigurând că este necesar pentru a-i opri pe jihadişti să se întoarcă în Olanda. Textul încă trebuie aprobat de Senat.

Potrivit serviciilor de informaţii olandeze (AIVD), 200 de olandezi, dintre care 50 de femei, s-au alăturat SI în Siria şi Irak.

În multe ţări, cetăţenia poată fi retrasă persoanelor având dublă cetăţenie, dar în altele nu, ca în Ungaria, Suedia sau Japonia, aminteşte AFP.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate