Editura Evenimentul si Capital

Ofiţerul în civil BRUSCAT în Piaţa Victoriei era jandarm “sub acoperire”. REACŢIA Jandarmeriei Române: a ajuns la spital după ce s-a dezechilibrat şi a căzut

Ofiţerul în civil surprins de forţele de ordine era jandarm
Autor: | | 0 Comentarii | 683 Vizualizari

Jandarmeria Română a reacţionat la articolul postat de EVZ, aseară, în timpul protestelor din Piaţa Victoriei, când am prezentat cazul unui ofiţer, îmbrăcat civil, care a fost pus la pământ chiar de jandarmi. Oficialii jandarmeriei susţin că cel surprins în imagini este lucrătorul lor şi, în încercarea de imobiliza o persoană care arunca cu materiale pirotehnice în forțele, acesta s-a dezechilibrat și a căzut, moment în care a fost surprins de actiunea dispozitivului de intervenție. După ce s-a „dezechilibrat”, ofiţerul cu pricina a fost internat în spital.

Jandarmeria Română a transmis un comunicat în care explică ce s-a întâmplat la miezul nopţii de miercuri spre joi, atunci când au fost filmate imaginile care arată un individ pus la pământ şi bruscat, aparent fără nicio explicaţie,  de trupele de intervenţie. Faţă de acest incident, Evenimentul zilei transmitea, aseară, că în imaginile postate pe viceromania, se observă cum lângă cel imobilizat arde ceea ce pare o petardă. Surpriza apare imediat când personajul luat în colimator este scos din cercul jandarmilor care îl puseseră la pământ şi s-a constatat că făcea parte din rândul forţelor de ordine. EVZ a transmis că acest context ciudat naşte câteva întrebări la care autorităţile trebuie să răspundă:

ce făcea acel individ luat la ochi de jandarmi? care a fost suspiciunea pentru care jandarmii au sărit pe el? daca el a aruncat ceea ce pare o petardă?

Astăzi, Jandarmeria Română a transmis  precizări “referitor la informațiile și imaginile recente apărute în spațiul public, care surprind o intervenție a Jandarmeriei în Piața Victoriei, din Capitală,  în noaptea de 1 spre 2 februarie a.c”.

“Evenimentul a avut loc în noaptea de 01 spre 02 februarie a.c., în jurul orei 00.00, în contextul exercitării de acte de tulburare a ordinii publice de către mai multe grupuri de persoane. Vă confirmăm că ofițerul surprins în imagini este angajat al Jandarmeriei în cadrul  structurii de analiză, prevenire și combatere a faptelor antisociale. Imediat după acest incident,  acesta a primit îngrijirile de specialitate la Spitalul Gerota din Capitală, fiind externat în data de 02 februarie a.c. În acest moment starea lui este stabilă, nefiind necesare alte investigații medicale.”, se arată în comunicatul Jandarmeriei, transmis EVZ.  

Mai departe, „pentru a nu lăsa loc interpretărilor”, Jandarmeria precizează că „misiunea jandarmului consta în a identifica și semnala orice împrejurări de natură a aduce grave tulburări ordinii și siguranței publice, în contextul unui eveniment în desfășurare spațiul public, nedeclarat și fără un organizator, cu participare foarte numeroasă, catalogat cu grad ridicat de risc. Acest termen face referire strict la gestionarea misiunii din punct de vedere al amploarei acestuia”.

De asemenea, prin activitatea desfășurată, ofiţerul contribuia la constituirea elementelor de probațiune a faptelor antisociale, susţin jandarmii.

Jandarmeria susţine că „imaginile prezentate nu arată întregul context al desfășurării acțiunii, ci doar o secvență, care nu aduce claritate asupra coerenței modului de acțiune al ofițerului”.

Iată cum explică oficuialii Jandarmeriei imaginile prezentate de EVZ: „În încercarea  de imobiliza o persoană care arunca cu materiale pirotehnice în forțele, acesta s-a dezechilibrat și a căzut, moment în care a fost surprins de actiunea dispozitivului de intervenție”.

În comunicat, Jandarmeria Română face precizări legate de misiunea ofiţerului în civil şi cadrul legal care permite astfel de acţiuni:

„A fost o acțiune legală? Personalul Jandarmeriei Române are dreptul de a acționa în ținută civilă?

Ofițerul și-a exercitat atribuțiile profesionale în conformitate cu  prevederile Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române (Capitolul V, Drepturi şi obligaţii la art Art. 27).

“În exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este obligat să îşi facă cunoscută calitatea şi să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a acestuia ar fi periclitată.- situație  în care se afla și cadrul jandarmeriei, aflat în apropierea grupul care exercita acte de violență”

De asemenea, în conformitate cu Ordinul Inspectorului General al Jandarmeriei Române, nr.5 din 20.02.2015, privind organizarea și desfășurarea activității de prevenire  și combatere a faptelor antisociale, pentru constatarea și probarea faptelor antisociale, de natură penală, la Capitolul V- la art 56, al 1 se precizează că pentru asigurarea unei mobilități sporite și pentru obținerea rezultatului vizat , personalul din echipele operative execută misiuni în ținută civilă.

Jandarmeria Română vă mulțumește pentru prezentarea  echidistantă a modului de intervenție și vă  asigura, că de fiecare data va comunica în mod deschis și transparent, atunci când există situații neclare sau care pot aduce confuzie asupra modului de acțiune.”
Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate