Editura Evenimentul si Capital

OFICIALI IGPR au dezvăluit EVZ: „POLIŢISTUL FĂRĂ PERMIS e omul chestorului Căbulea”

14-04/04-cabulea-465x390
Autor: | | 16 Comentarii | 6372 Vizualizari

Anchetatorii au luat la „puricat” dosarul de personal al lui Augustin Căpîlnaș și au descoperit „fapte de natură penală” la angajarea acestuia în rândul ofițerilor. Șefi din Poliția Română spun că el a fost protejat de fostul oficial MAI. Cercetările în cazul lui Augustin Căpîlnaș, ofițerul de la Direcția Rutieră a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), care a circulat fără permis, ani la rând, s-au extins până la cei care l-au angajat și l-au promovat în funcții. Oficiali din Poliția Română au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că fostul preot Augustin Căpîlnaș a devenit polițist ca urmare a demersurilor făcute de un fost înalt oficial din Ministerul Afacerilor Interne (MAI): chestorul Ioan-Nicolae Căbulea.

Acesta a fost, până în anul 2012, secretar de stat și este, în prezent, șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Alba. Oameni ai legii ne-au dezvăluit că, exact în acel județ, Augustin Căpîlnaș a fost încadrat în rândurile polițiștilor rutieri și, de acolo, a fost promovat la Direcția Rutieră a IGPR.

„Peste capul” Direcției Rutiere

Și ofițeri de la Direcția Rutieră ne-au spus că Augustin Căpîlnaș a fost adus „peste capul” conducerii, cu ordin. Mergând pe urmele acestor informații, am descoperit că atât chestorul Nicolae Căbulea, cât și Augustin Capîlnaș au ajuns la București în anul 2009.

Nicolae Căbulea a fost avansat, în luna octombrie, în funcţia de adjunct al șefului IGPR, iar fostul preot a devenit purtător de cuvânt la Direcția Rutieră. În decembrie 2009, chestorul Căbulea a ajuns adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, cu rang de subsecretar de stat. În 15 mai 2012, a fost numit şef al acestui departament. După scandalul fraudării referendumului pentru demiterea președintelui, din luna august, Căbulea a intrat în atenția DNA. În noiembrie 2012, a fost „retrogradat” de premierul Victor Ponta în funcția de Secretar General adjunct în MAI, iar din februarie 2013 a revenit la șefia IPJ Alba.

Căpîlnaș și Căbulea se cunosc de mai mulți ani. Chestorul spune că îl știe de când fostul preot era arhidiacon la Alba Iulia. Între anii 1996 și 2003, Căpîlnaș a fost șofer la Arhiepiscopia Alba Iulia și al ÎPS Andrei, actualul mitropolit al Clujului. Nicolae Căbulea a fost şef al IPJ Alba înte anii 1997 şi 1999. „L-am cunoscut pe când era șoferul mitropolitului, pe care îl cunosc, pentru că eram invitat la diferite manifestări împreună. Dar nu l-am angajat eu în Poliție. În acea perioadă conduceam IPJ Mureș. Nu a fost în subordinea mea”, susține chestorul Căbulea. Din CV-ul său, însă, reiese că, între anii 2001 și 2005, ofițerul a fost șeful Serviciului Transporturi Alba, iar din 2005 şi până în 2009 a condus IPJ Mureş. Căpîlnaș a devenit polițist în anul 2004.

Duhovnic în satul chestorului

Casa părintească a chestorului Căbulea e situată la câteva sute de metri de Mânăstirea Lupșa, așa cum ne-a spus și viceprimarul comunei Lupșa, Ioan Florin Șpan. Acolo a fost duhovnic chiar Căpîlnaș, susțin foștii lui colegi de Seminar. Aceștia spun că, de la mânăstire, Căpîlnaș a fost luat sub aripa sa ocrotitoare de ÎPS Andrei, în anul 1991. „Până în 1991 a fost la Mănăstirea Lupşa din judeţul Alba, după care a fost luat de către Mitropolitul Andrei să-i fie şofer şi, mai târziu, a ajuns diacon. Am făcut parte, alături de el, din prima promoţie de la Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia. Era un om submediocru, semianalfabet, era total pe lângă tot ce se întâmpla în jur, note modificate la examen pentru a absolvi”, a declarat un fost coleg al lui Augustin Căpâlnaş, citat de monitoruldecluj.ro.

Anchetă mutată la Parchetul Sectorului 5

Numele chestorului Nicolae Căbulea, ca protector a lui Căpîlnaș, ne-a fost dezvăluit după ce Direcția Control Intern a IGPR a verificat dosarul aflat la Direcția Personal a instituției. Toate aspectele sesizate de șefii Poliției Române au fost transmise procurorilor de la Parchetul General. Numai că, de acolo, purtătorul de cuvânt al instituției, Raluca Bulcu, ne-a declarat că dosarul a fost transmis „pe cale de competență” Parchetului Judecătoriei Sector 5. Până în acest moment, șeful Poliției Române a decis cercetarea prealabilă a patru ofițeri cu funcții de conducere: directorul Direcției Rutiere, comisarul șef Lucian Diniță, directorul adjunct comisarul șef Costin-Titel Tătuc, șeful Serviciului Misiuni Speciale și Autostrăzi, comisar șef Carol Vârnă și comisar șef Paul Toma-șef de Serviciu.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate