Editura Evenimentul si Capital

Oficial: CÂȚI bani a băgat „taxa pe stâlp” în bugetul de stat

14-05/14-bani-evz-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 601 Vizualizari

Veniturile din impozite pe proprietate au crescut cu 900 de milioane de lei în primele cinci luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului precedent, cea mai mare pondere din total datorându-se plății primei tranțse din taxa pe stâlp, achitată în luna mai de către companii.

Deficitul bugetar consemnat a fost în primele cinci luni de 0,4% din PIB, în scădere față de procentul de 1,04% din PIB consemnat anul trecut în aceeași perioadă. Veniturile totale înregistrate la buget au fost în perioada ianuarie – mai de 84 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile de 85 miliarde de lei. 

Pe lângă veniturile din impozitul pe proprietate au crescut în primele cinci luni cele din impozite și taxe pe bunuri și servicii, atât ca urmare a majorării încasărilor din TVA, cât și ca urmare a încasărilor din accize. Diferența față de anul trecut este de peste 1,8 miliarde de lei. 

De asemenea, ca urmare a majorării salariului minim în ianuarie, au crescut atât impozitele pe profit și salarii, cât și încasările din contribuții sociale. 

Investiții tot mai mici

Ca și în lunile precedente, se observă o scădere acută a cheltuielilor cu investițiile, față de 2013. 

Potrivit datelor oficiale, aceste cheltuieli au scăzut de la 6,19 miliarde de lei, în primele cinci luni din 2013, până la 3,8 miliarde de lei, în aceeași perioadă din 2014. Finanțele justifică scăderea sumelor alocate învestițiilor prin faptul că în primele cinci luni din 2013 Compania de Autostrăzi a plătit arierate de 2 miliarde de lei, cheltuieli care nu au mai existat în 2014. „Fără plata arieratelor, cheltuielile din primele cinci luni ale anului 2014 sunt similare cu cele din perioada similară a anului trecut”, scrie în comunicatul Finanțelor. 

În schimb, în primele cinci luni ale anului au crescut cheltuielile de personal, ca urmare a majorării salariului minim, cu 434 milioane de lei. De asemenea, s-au majorat cheltuielile cu bunurile și serviciile, cu 639 milioane de lei. 

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate