Editura Evenimentul si Capital

OFF SHORE la propriu şi la figurat. Cum „spăla” bani pe yacht milionarul Niculae „Interagro” cu ajutorul lui Said Baaklini.

Autor: | | 3 Comentarii | 2458 Vizualizari

Patronul Interagro Ioan Niculae a „spălat” 5,6 milioane de euro printr-o firmă off-shore la propriu şi la figurat, deoarece societatea se afla în Cipru, cu sediul social pe yacht-ul omului de afaceri. Banii au fost folosiţi ulterior pentru a înfiinţa divizia de vinificaţie a Interagro, Intervitt.

Potrivit datelor din rechizitoriu, activitatea infracţională s-a desfăşurat pe două paliere, ambele având în centru relaţionarea dintre patronul Interagro, Ioan Niculae, şi patronul Libarom, Said Baaklini.

Pe de-o parte, Ioan Niculae a pus la cale un circuit financiar sub aparenţa unor tranzacţii comerciale între Interagro şi Libarom, care în realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultată din evaziune fiscală, către o firmă de tip off shore – Dandicott Ltd din Insulele Virgine Britanice.  Ulterior, s-a stabilit în timpul urmăririi penale că firma off shore Dandicott Ltd este controlată tot de Ioan Niculae, fiind acţionar în cadrul unei alte companii din cadrul grupului Interagro, respectiv Intervitt (divizia de vinificaţie a grupului).

Pe de altă parte, Ioan Niculae a promis bani şi alte foloase numiţilor Said Baaklini, Cocoş Dorin şi Gheorghe Bunea Stancu, persoane care aveau influenţă sau care lasău să se creadă că au influenţă, asupra unor funcţionari publici şi demnitari, ce activau în diferite instituţii publice, în vederea elaborării unei Hotărâri de Guvern prin care să fie acordate subvenţii pentru îngrăşăminte din producţia internă, ceea ce ar fi condus la subvenţionarea indirectă a combinatelor controlate de Niculae.

În ceea ce priveşte primul palier, cel al spălării banilor, procurorii reţin că în august 2008 a fost încheiat contractul ce avea ca obiect prestarea de servicii de publicitate pentru Interagro de către Libarom Agri, în condiţiile în care cea de-a doua firmă, controlată de Said Baaklini, se ocupa de producerea de conserve alimentare şi nu de publicitate

Valoarea serviciilor de publicitate cumpărate de Ioan Niculae de la Said Baaklini era de 10.000.000 euro.

Cu toate că serviciile de publicitate nu au fost prestate, în perioada septembrie 2008 – martie 2009, de la Interagro s-au virat în patru tranşe, circa 5,6 milioane euro din cele 10 milioane euro, către Libarom Agri.

Cele 5,6 milioane de euro au urmat un curs de spălare a banilor:

  • Suma a fost transferată în scurt timp de la Libarom Agri către firma Mike Trading  controlată de Mohammad Rajef  Sharif , alias „Mike” în baza unor compensări ca urmare a tranzacţiilor comerciale existente între aceste firme anterior.
  • Ulterior,  Mike Trading a virat banii către o firma de tip off shore cu sediul în Cipru, cu denumirea Dandicott  Ltd. Potrivit procurorilor, firma Dandicott Ltd din Insulele Virgine Britanice –  dar cu sediul în Cipru – este controlată tot de Ioan Niculae şi îşi are sediul social pe yacht-ul achiziţionat şi folosit de omul de afaceri şi de membrii familiei acestuia.
  • Cu aceşti circa 5.600.000 euro, Dandicott  Ltd a majorat capitalul social al firmei Intervitt Zimnicea, banii fiind folosiţi la edificarea în perioada 2009 – 2010, a unei întreprinderi de vinificaţie (divizia de vinificaţie a grupului Interagro).

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate