Editura Evenimentul si Capital

Occidentul crede că civilizația va ÎNVINGE ISIS, dar istoria sugerează CONTRARIUL

Barbarismul ISIS nu poate fi învins atât de ușor de civilizația occidentală
Autor: | | 14 Comentarii | 3873 Vizualizari

Într-un editorial postat ieri în ediția online a prestigiosului cotidian The Independent, jurnalistul Robert Fisk atrage atenția asupra faptului că Occidentului se agață, în mod greșit, de speranța că barbarismul că nu poate triumfa în fața oamenilor drepți, atunci când vine vorba despre combaterea grupării teroriste Statul Islamic.

Sub titlul "Vestului îi place să creadă că civilizația va ÎNVINGE ISIS, dar istoria sugerează CONTRARIUL", Robert Fisk susține că societatea occidentală a crescut, după cel de-al Doilea Război Mondial, cu credința că binele învinge răul, că oamenii răi pierd mereu în fața celor buni. Motiv pentru care, deși majoritatea oamenilor este, în prezent, agnostică, cinică și liberală în gândire, continuă să creadă că ISIS (care este întruchiparea răului pe pământ) va fi învinsă de curajul și puterea omenilor buni.

"Mai mult decât atât, Ash Carter (secretarul Apărării care i-a acuzat pe irakieni că fug de ISIS) a transmis un mesaj hollywoodian (de o naivitate greu de imaginat): "Civilizația câștigă mereu în fața barbarismului". Dar chiar așa e? E de ajuns să ne întoarcem la cel de-al Doilea Război Mondial și să ne amintim că Hitler a fost învins, dar aliatul nostru Stalin a dezlănțuit asupra Europei de Est și a Rusiei dictatura sovietică, soldată cu înfometarea și moartea a milioane de oameni. Timp de 40 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, barbarismul și încarnarea răului au domnit în Europa", atrage atenția jurnalistul britanic.

Mai departe, Robert Fisk face o trecere în revistă a tuturor momentelor din istoria omenirii când personaje negative, întruchipări definitorii ale Răului, au reușit să calce în picioare civilizații întregi, precum sistemul opresiv al Imperiului Roman, care își tortura și crucifica oponenții sau regele hunilor, Attila, ori celebrul Ginghis Han.

"Dar să ne întoarcem în urmă cu câțiva ani, când am readus "civilizația" înapoi la Bagdad, când Irakul a fost invadat ilegal în 2003. Între o vizită la cimitir și la rudele îndurerate, familiile furioase ne-ar spune că libertatea noastră le-a adus, de fapt, anarhie. Îl urau pe dictatorul Saddam, care-și măcelărea oponenții, dar cel puțin aveau sentimentul unei siguranțe. Dacă ai copii, ne-ar putea spune acești oameni, ai prefera să se întoarcă în viață de la școală. Ce ai alege: libertate sau securitate? ne-ar mai întreba ei. Speriați de guvernul șiit, al cărui miliții i-au măcelărit, dar și de dictaturile arabe corupte, care le-au îngrădit orice drepturi, sute de mii de musulmani suniți par să-și fi găsit un dram de securitate sub aripa ISIS", explică Fisk.

Nu în ultimul rând, jurnalistul britanic atrage atenția publicului asupra faptului că numeroși suniți din Beirut au povestit că, adesea, călătoresc de la Beirut la Raqqa (capitala Statului Islamic) și că, dacă nu fumează și nu beau alcool, iar femeile lor poartă văl, sunt lăsați în pace să-și vadă de afaceri, să-și viziteze familiile și să călătorească liniștiți.

"Și cum putem crede că civilizația va învinge, când David Cameron ridică în slăvi valorile britanice, dar în același timp este de partea bogătașilor ipocriți, venali și periculoși care au stat la baza creării ISIS? Mă refer, bineînțeles, la acei saudiți, membri ai cultului sunit wahhabist care a încurajat ISIS, a căror puritanism grotesc i-a dus la gesturi extremiste, de tipul decapitărilor, ce stau la baza "barbarismului" Statului Islamic. (...) Suspiciunea mea e că Ash (carter - n.r.) Dave (Cameron - n.r.) și ceilalți vor încerca să cumpere ISIS, să-i dezbine în mai multe facțiuni și să devină aliații facțiunii celei mai "moderate". Așa vom avea un nou ISIS, liberal și cu păcatele șterse, cu care vom putea stabili o relație", conchide jurnalistul britanic.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: ISIS

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate