Editura Evenimentul si Capital

Obiceiuri de Anul Nou, de la geto-daci. Unde sunt legendele dacilor? Leii au impresii, Capricornii mici ambiții personale | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ştefănescu | Horoscopul lui Dom' Profesor
Autor: | | 0 Comentarii | 3014 Vizualizari

Pe 29 noiembrie s-au născut Jacques Chirac, Berry Gordy, Gaetano Donizetti, John Fleming, N.D.Cocea, Flavia Buref, Liviu Tudan, Mihai Mereuţă, Ramona Bădescu.

Nimic important în calendarul creştin-ortodox, nişte Sfinţi acolo,  Paramon, Filumen şi Pitirun, dar în "Kalendar" începea o perioadă foarte importantă în viaţa geto-dacilor!

Am mai spus-o şi o s-o repet mereu, repetiţia este mama învăţăturii. Şi învăţătura asta nu cred că v-a mai repetat-o cineva, era interzis din motive dogmatice să dezvolţi istoria geto-dacilor şi mai ales să faci legături, conexiuni cu religia creştină. Ba cred că şi astăzi este, pentru că se continuă aceiaşi conspiraţie a răului, care nu vrea să fim mândri de rădăcinile noastre milenare pe acest pământ!

Este o zi de sărbătoare, începutul celor trei zile tradiţionale de serbare a Anului Nou dacic.

Tradiţional, pe 29 noiembrie, în "Kalendar" este Ajunul Sf. Andrei. Este Noaptea Strigoilor şi a creaturilor malefice ale nopţii. Noaptea vampirilor, a strigoilor şi a licantropilor, a vârcolacilor. Punctată în Vest, mai ales de americani, cu o lună mai devreme, de Halloween. Câte bordeie, atâtea obiceiuri!

Dar trebuie să recunoaştem că oamenii albi, creştini, europeni sau care provin din Europa, că ce este America decât o Europă mai bine făcută, au cam aceleaşi obiceiuri vechi, chiar dacă sunt la date diferite, dar de neconceput şi opuse celor din Orient ce să mai spunem de... China!

Este un festival de obiceiuri magice de protecţie. Se foloseşte cu precădere usturoiul şi macul, plante de putere, magice, dar şi sarea şi mai nou, istoric vorbind, apa sfinţită. Dar, în special usturoiul, în funie, uneori aşezat în forma crucii!

Este sărbătoarea lupilor, Sf. Petru şi Sf. Andrei, cei doi protectori ai lupilor, coboară pe pământ şi le dezleagă limba ca să poată vorbi. Românul care aude cum vorbesc lupii şi nu-şi face imediat semnul crucii sfinte, moare până în an. Lupii au darul prezicerii şi spun cum o să fie şi ce o să se întâmple. Dacă noptea este frumoasă şi lupii nu urlă, va fi un an bun. (Pamfilie, Speranţia).

Dar unde ne sunt lupii de altădată? Stârpiţi de leneşi şi pui de lele, de străini cotropitori, cam la fel cu cei care astăzi omoară căţeii!   "Să li se usuce sângele în vine, să li se înghețe apa în rinichi, să-i înece fierea și le dea ochii în clocot!”  Este o mică parte din ”blestemul celor patru umori”, care se face numai în această noapte. "Adevărat este, cine ştie blestemul şi îl spune în noaptea de Sf. Andrei, acela nu mai are duşmani, că toţi mor!" (Speranţia)

Fetele mari fac o turtă şi aşteaptă vis prevestitor, altele pun sub pernă patruzeci şi unu de fire de grâu, ca să-şi viseze ursitul.

Prilej de sărbătoare, de cântece şi dansuri, de spus pilde şi cimilituri, de şezătoare la „păzitul usturoiului”, care ține toată noaptea.

În noaptea aceasta strigoii, vârcolacii, creaturile nopţii, din România, se fac cete şi se duc la hotare să se bată cu cei străini. Cine câştigă, aduce norocul în ţara lui!

Ca și în noaptea de Sf. Gheorghe cine știe să se uite, că și asta este o meserie, vede flacăra albastră a comorilor îngropate.

Evident, o sărbătoare dacică, peste care s-a suprapus vopseaua creştină!

Dacii, geto-dacii pentru că după cum arăta Alexandru Busuioceanu în al său "Zamolxis": "Geţii lui Herodot sunt totuna cu dacii, aceste două nume fiind folosite deopotrivă de autorii antici pentru a arăta poporul tracic de la Dunăre şi din Carpaţi", ei bine, noi, dacii, sărbătorim prima zi a din şirul de trei a Anului Nou. Putem să-l sărbătorim şi peste o lună, de ce nu? Două bătăi strică, nu două petreceri!

Vedeţi, dragi padawani şi hobbiţi, Dromichete, Burebista sau Deceneu nu aveau ceasuri Rollex ca să spună că a venit miezul nopţii şi să deschidă, la secundă, sticla de şampanie, neapărat Veuve Cliquot.

Mult mai pragmatici şi mai naturali, dacii petreceau trei zile. De la lăsatul nopţii, în ziua care corespunde acum la 29 moiembrie, apoi 30 noiembrie şi 1 decembrie, până seara. Nu sunt deosebiri între zile. Strabon spune că petreceau şi probabil că ăsta este adevărul, că mult ne place să petrecem şi astăzi!

Pe undeva, printre multele pachete cu cărți și dosare se află și culegerea de legende și povestiri dacice, culeasă de tatăl meu. Mă tem că n-o să le găsesc, legendele, era vorba că o să le trimeată lui Iosif Constantin Drăgan, care avea banii necesari pentru cheltuielile de editare și distribuție. Treburi vechi, de acum douăzeci de ani! Dar, am pierdut timpul căutându-le, ani întregi - multe le știu și eu, mai bine le scriu, așa o să-mi amintesc ce și cum! Ca titlu o să le denumesc ”Cântecele Lupilor”. Și aici răspund și unei corespondente, la care țin mult: da, Lucia, lupișorii tăi o să fie mândri de faptul că se trag din cei mai drepți și viteji strămoși, din partea asta de lume!

Mă duc să pregătesc cina de prima seară a Anului Nou dacic, mâncare dacică, aici, lângă marele Castru Roman ce pare că se numea "Fulmen", fulgerul, şi nu depare de o himeră, de secreta Davă Rumi, şi de...

Şi o să râd împreună cu toţi căţeii mei, surogatele mele de lupi, în singurătatea pustniciei mele, dar mâine o să vine rudele și prieteni de departe, ca să facem ceea ce trebuie făcut, cum s-a făcut de mii de ani, aici, în Dacia, să respire aerul Daciei şi să se încarce cu energia telurică a acestor pământuri.

Până îmi mai adun gândurile și-mi amintesc legendele dacilor, să vă spun încă un lucru interesant, despre ”știința listelor”. Dar asta mâine, că nu au intrat zilele în sac, mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Astăzi este indicat de conjunctură să te ocupi de consolidarea relaţiilor de cooperare cu colegii de serviciu. Trebuie să sprijini pe cineva din jurul tău, care are mare nevoie de ajutor. Priveşte în jur cu atenţie, oamenii de calitate nu sar în ochi. O zi bună, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti pozitiv şi nu te repezi. Mai pe seară, o veste bună despre o călătorie şi nişte bani. Adesea, şi astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se gaseşte în analiza atentă a descrierii faptelor, aşa că analizeaza situaţia cu multă atenţie. Astazi coopereaza, dar atentie la confesiuni.

TAUR  Atmosfera la serviciu pare tensionată, poate fi ultima zi de lucru din noiembrie, lumea se grăbește, dar o poţi îmbunătăţi prin calm, prudenţă şi arborarea permanentă a unui zâmbet. Poate că ar fi bine, dacă îţi permite punga, să faci cumpărăturile pentru Moş Nicolae încă de astăzi, direct de la producător – măcar ştii ce cumperi. Proiectele începute astăzi pot aduce rezultate excelente. Atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie. Nu le pierde!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate