Editura Evenimentul si Capital

Obama și-a încheiat mandatele în lacrimi

Barack Obama, în momentele sale omenești, atent subliniate de batista albă FOTO: AGERPRES
Autor: | | 7 Comentarii | 834 Vizualizari

Al 44-lea președinte al Statelor Unite și-a rostit discursul de adio la Chicago, folosind adeseori accente melodramatice. Surprinzător, Obama a făcut apel la înțelegere față de „tipul alb, de vârstă medie”

În această seară părăsesc scena încă și mai optimist decât când am început”, a declarat Barack Obama în cadrul ultimului său discurs rostit marți seara la Chicago. Un discurs încheiat cu gestul teatral de a-și scoate din buzunar o batistă albă pentru a-și șterge o lacrimă din colțul ochiului, atunci când a mulțumit ca la Oscar soției sale Michelle, „care m-a făcut mândru și a fost mândria țării”, copiilor săi, vicepreședintelui Joe Biden, „prima mea decizie și cea mai bună”, colaboratorilor și tuturor tinerilor, ilustrând astfel afirmația dominantă a testamentului său politic: „Actorul cel mai important în democrație este cetățeanul”.

Acest statut, de simplu cetățean, îl va dobândi și al 44-lea președinte al Statelor Unite peste opt zile. „Nu mă voi opri”, a spus Obama. „Voi rămâne alături de voi până la sfârșitul zilelor mele”, continuând la fel de melodramatic: „Și vă cer un ultim lucru, același ca acum opt ani – să credeți în puterea voastră de a schimba lucrurile. Yes, we can! Da, putem! Yes, we did! Da, am făcut!”

Invocându-i la începutul discursului pe Părinții Fondatori despre care a spus că l-au inspirat, Obama s-a grăbit să treacă la secțiunea „Realizări”, ceea ce, prin omisiune, a reușit să scoată în evidență lista eșecurilor.

Succesorul său nu a fost pomenit, însă umbra sa a planat deasupra întregului discurs. Multe dintre avertismentele presărate în cuvântare l-au evocat pe Trump, fără să-l numească.

„Nu suntem aici pentru a înscrie puncte sau să fim aplaudați, ci pentru a îmbunătăți viața oamenilor”, făcând apel la un nou „contract social”, deoarece „inegalitățile extreme degradează ideea democratică”. Obama a avertizat că „bătălia de idei” nu se poate desfășura decât „cu o acceptare fermă a realității și a științei”. Iar în lupta împotriva terorismului „trebuie să ne ferim să slăbim valorile care ne fac să fim ceea ce suntem”. Și „democrația noastră este în pericol, când considerăm că ea este dobândită definitiv”.

Unul dintre cele mai surprinzătoare pasaje din discurs a avut ca obiect eșecul realizării unei „Americi postrasiale”: „Oricât de bine intenționată ar fi, această viziune nu a fost realistă. Rasa rămâne o forță puternică și care adesea divizează.” Surprinzător (dar explicabil după victoria lui Trump) și apelul lui Obama către asistență de de a se pune în locul „tipului alb, de vârstă medie”, care își vede reperele dispărând într-o economie din ce în ce mai dificilă și o societate din ce în ce mai multiculturală. „Trebuie să fim atenți, să ascultăm.”

Bilanțul eșecurilor externe

● A retras trupele din Irak, creând un vid de putere ce a favorizat apariția ISIS.


Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate