Obama îi arată pisica lui Putin. Înţepături între Rusia şi SUA la summit-ul ONU | VIDEO

Obama îi arată pisica lui Putin. Înţepături între Rusia şi SUA la summit-ul ONU | VIDEO

Adunarea Generală a ONU, care a avut loc pe 24 septembrie, a avut drept principal subiect situaţia din Siria şi încercarea adoptării unei strategii pentru rezolvarea crizei. Totuşi, în afară acestui subiect, Statele Unite ale Americii şi Rusia nu au pierdut ocazia de a se atacă reciproc, iar Barack Obama a făcut o a făcut, la un moment dat, o afirmaţie de natură ameninţătoare îndreptată către Rusia:

“Gândiţi-va. Armata noastră nu are egal. Şansele unor ameninţări directe faţă de noi sau orice altă naţiune sunt extrem de mici, şi nu se apropie de pericolele cu carene-am confruntat în timpul Războiului Rece”, a spus Obama. 

Siria: pro şi contra Bashar al-Assad 

Obama şi-a exprimat convingerea potrivit căreia primul pas către o stare de normalitate în Siria ar fi plecarea lui Bashar al-Assad, denunţând în acelaşi timp sprijinul pe care Rusia l-a acordat regimului sirian, afirmând că Assad este “un tiran care a masacrat copii nevinovaţi”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ni se spune că este singură cale pentru combaterea terorismului sau pentru prevenirea amestecului străin. Însă în virtutea acestei logici, ar trebui să sprijinim tiranică Bashar al-Assad, care aruncă butoaie cu explozibil pentru a masacra copii inocenţi, pentru că, nu-i aşa, alternativă e mai rea". 

Rusia n-a întârziat să răspundă afirmaţiilor lui Obama, care a mai spus că nu îşi doreşte slăbirea Rusiei, ci dimpotrivă, o Rusie puternică, ce poate stă la masă alăturide alte ţări. 

"Trebuie să admitem că nimeni, în afară de Assad şi miliţia să, nu se lupta cu adevărat cu Isis în Siria", a spus Putin. 

Totodată, preşedintele rus a mai vorbit şi despre situaţia din Ucraina, asta deşi liderul SUA criticase atitudinea Rusiei faţă de Ucraina: 

Liderul de la Kremlin s-a plâns şi de extinderea NATO, de modul în care s-a ajuns la criză din Ucraina şi că a existat o lovitură de stat militară care a dus la războiulcivil. 

De la tribună ONU, preşedintele rus a cerut să fie “traşi la răspundere' cei care au creat situaţia conflictuală din Orientul Mijlociu şi au permis propagarea terorismului. 

“Problemele politice, sociale se amplificau demult în această regiune, oamenii de acolo doreau, desigur, schimbări. Însă ce s-a întâmplat în realitate? O ingerinţăagresivă din străinătate a dus la aceea că în locul reformelor instituţiile democratice şi modul de viaţă au fost pur şi simplu distruse. În loc de triumf al democraţieişi de progres au apărut violenţă, sărăcia, catastrofă socială, iar pe drepturile omului, inclusiv pe dreptul la viaţă, nu se pune preţ deloc”, a spus Putin. 

"Încercările de a stimula schimbări într-o ţară sau altă plecând de la propriile ideologii au dus adesea la urmări tragice", şi-a continuat Putin tiradă. Şi a constatcă: "Exportul de revoluţii aşa-zis democratice continuă". 

Rusia, acuzată că ajută ISIS 

Desfăşurarea trupelor ruseşti în Siria ar putea să ajute gruparea teroristă Statul Islamic, fiind trimise în zone din care provin alte grupări inamice ISIS, potrivit unui raport. 

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, de asemenea în New York pentru Adunarea Generală a ONU, a respins sugestiile potrivit cărora ţară lui operează împreună cu Rusiaîmpotriva ISIS: “Nu văd o coaliţie între Iran şi Rusia pentru combaterea terorismului în Siria”, a spus Rouhani. 

Raportul evaluează efortul global de a minimiza invazia ISIS, şi avertizează Irakul şi Siria că ar putea să nu supravieţuiască drept două state unitare. Raportul includeşi o secţiune asupra scopurilor Rusiei, în special cele care stau la baza trimiterii trupelor pentru ajutorarea regimului Bashar al-Assad. 

Terorismul, altă problema sensibilă 

O altă sursă de animozitate între cele două ţări a fost reprezentată de soluţia împotriva terorismului şi a luptei împotriva ISIS. 

Preşedintele Rusiei a exclus să trimită în Siria trupe de lupta la sol pentru a lupta contra grupării Statul Islamic.  "Ne gândim la modul în care putem ajută în continuare armata siriană. Dar în ceea ce priveşte trupele la sol... o implicare a Rusiei, nu există nicio discuţie despre o implicare terestră, o participare a trupelor ruseşti", a declarat Putin, vorbind în limba rusă, la conferinţă de presă de la sediul ONU. 

Însă Vladimir Putin a propus Consiliului de Securitate al ONU o rezoluţie pentru o coaliţie politică şi militară internaţională de lupta contra grupării Statul Islamicîn Siria, a declarat luni ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin. 

Această coaliţie împotriva jihadiştilor ISIS ar trebui să includă de asemenea Iranul şi regimul sirian, un aliat al Moscovei, a precizat în faţă jurnaliştilor diplomatul rus, după ce preşedintele Putin a chemat de la tribună Adunării Generale a ONU la constituirea unei "largi coaliţii antiteroriste" împotriva ISIS similară "celei contralui Hitler" din Al Doilea Război Mondial, aminteşte AFP. 

De altfel, preşedintele rus Vladimir Putin a refuzat să excludă lovituri aeriene ale Rusiei în Siria în sprijinul armatei aliatului sau Bashar al-Assad şi împotrivagrupării Statul Islamic. "Ne gândim la acest lucru. Nu excludem nimic. Dar dacă va trebui să acţionăm, o vom face numai respectând complet normele dreptuluiinternaţional", a declarat Putin, întrebat de jurnalişti la Naţiunile Unite în legătură cu loviturile aeriene efectuate de Franţa şi Australia în Siria. 

Putin a mai spus că întâlnirea să de luni cu preşedintele SUA Barack Obama a fost "foarte utilă şi sinceră" şi că ei au discutat despre implicarea Rusiei într-o campaniemilitară împotriva militanţilor Statului Islamic în Siria. 

"Când vine vorba despre implicarea rusă, suntem preocupaţi de ceea ce am putea face în plus pentru a-i sprijini pe cei care sunt pe câmpul de lupta, rezistând şi luptândcontra teroriştilor, ISIS (Statul Islamic) în primul rând", a afirmat Putin în faţă reporterilor. 

Despre întâlnirea să cu Obama, Putin a spus: "Avem multe lucruri de făcut... există posibilitatea de a lucra la (soluţionarea) problemelor comune împreună".