Oamenii și-au pierdut răbdarea. În Secuime, urșii și lupii omoară turme de vite și oi

Oamenii și-au pierdut răbdarea. În Secuime, urșii și lupii omoară turme de vite și oi

Atacurile urșilor și lupilor din Secuime continuă. Localnicii amenință că-și fac singuri dreptate. Ultimul atac a avut loc în comuna Ciumani, unde 26 de oi au fost omorâte de lupi

Șeful Agenției pentru Protecția Mediului Harghita, Domokos Laszlo, a declarat că lupii au ucis 16 oi și au rănit alte 10, pe care proprietarul a fost nevoit să le sacrifice. Töke Lörinc, din Ciumani, în gospodăria căruia a avut loc atacul, a spus că a rămas fără aproape jumătate din cele 62 de oi pe care le avea. Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost, marți, în gospodăria lui și a declarat că ordinul de derogare care urmează să fie semnat de ministrul Mediului este inaplicabil.

O vită mâncată de lupi, despăgubită cu 500 de lei

Borboly crede că stabilirea cotei de intervenție în cazul urșilor și lupilor trebuie să se facă proporțional cu numărul exemplarelor existente, care este foarte mare și că: „De un an și jumătate nu s-au mai făcut niciun fel de intervenții la aceste animale”. În ultimele zile, au mai fost raportate atacuri în zona Cristuru Secuiesc- Odorheiu Secuiesc, dar și în comuna Corbu, fiind ucise mai multe oi și vite. O altă comună unde au fost semnalate probleme este Tulgheș, din nordul județului, unde aproape zilnic au loc atacuri ale urșilor. În ultimele zece zile au fost înregistrate patru atacuri în care ursul a ucis mai multe vite, dar numărul este mult mai mare, multe dintre sălbăticiuni fiind alungate de câini și de ciobani. „Sunt foarte mulți urși. Aproape zilnic avem un atac. Ciobanii și-au luat mai mulți câini de pază. Mi-au spus că dacă nu se iau măsuri, ei nu mai strâng animale să le păzească, pentru că sunt obligați să le plătească, iar despăgubirea e groaie și nu sare de 400-500 de lei”, a spus Marcel Vancu, primarul din Tulgheș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ținutul groazei: Harghita, Covasna, Mureș

Mai grav e că în zonă au fost relocați mai mulți urși, fără ca autoritățile locale să fie anunțate. La sfârșitul săptămânii trecute, o ursoaică agresivă care a atacat trei ciobani în zona Mădăraș-Dănești a fost împușcată, după ce vânătorii au obținut autorizație de la Ministerul Mediului. La Băile Tușnad, au fost relocate mai multe exemplare care coborau în stațiune și provocau neplăceri localnicilor și turiștilor. Autoritățile din Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, dar și reprezentanți ai asociațiilor de vânătoare sau fermieri au cerut derogare pentru împușcarea urșilor periculoși, respectiv a celor care fac pagube materiale și pun în pericol viețile oamenilor. Săptămâna trecută, ministrul Mediului, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, a declarant, la Brașov, că Ordinul privind intervențiile de urgență pentru urși și lupi, va fi semnat în 8 august 2017. Adică ieri.