Editura Evenimentul si Capital

În timp ce mii de oameni așteaptă o șansă la viață. Numărul de donatori și transplanturi a scăzut dramatic

Autor: | | 0 Comentarii | 1208 Vizualizari

Potrivit Registrului Agenției Naționale de Transplant, peste 4.200 de români au nevoie de transplant. Cu toate acestea, puțini au șansa să primească un organ prea curând, întrucât numărul donatorilor în moarte cerebrală a scăzut dramatic. În acest timp, Ministerul Sănătății a reușit să pună în dezbatere un proiect de lege a transplantului care urmează să unească cele 15 acte normative care reglementează, pe bucăți, domeniul

Ultima recoltare de organe din România a avut loc sâmbătă și a fost realizată de o echipă de medici de la Institutul Clinic Fundeni din București și de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. Pacientul-donator avea 48 de ani și se afla în moarte cerebrală la Spitalul de Urgență din Sibiu. Ficatul pacientului a ajuns la București, iar rinichii la Cluj. „Mulțumim familiei pentru acceptul prelevării de organe, ținând cont de faptul că există foarte mulți pacienți pe listele de așteptare. Organele prelevate ne vor ajuta să salvăm viețile pacienților primitori”, anunța dr. Liviu Constantin, medic primar urolog la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, într-un comunicat de presă.

Această ultimă intervenție de recoltare de organe readuce pe tapet problema transplanturilor în România. De anul trecut încoace, numărul donatorilor a scăzut mult și constant, în condițiile în care pe lista de așteptare sunt peste 4.200 de persoane, după cum arată Registrul Agenției Naționale de Transplant (ANT). Dintre acestea, cele mai multe - 2.515 persoane - au nevoie de rinichi, de celule reproductive - EmbrioTransfer (684) sau de ficat (559).

Doar 215 transplanturi realizate anul acesta

În 2016, din cele 352 de cazuri în care s-a solicitat aparținătorilor acceptul de donare, 57 de familii au refuzat. Anul acesta, doar 175 de familii au fost întrebate și și-au dat sau nu acceptul. Din start e o problemă, dar cu mai multe aspecte. „Ține și de reticența aparținătorilor, care după atâtea scandaluri nu mai au încredere în medici”, atrage atenția dr. Dan Luscalov. Consecința directă este aceea că numărul de transplanturi a scăzut foarte mult. În 2016, în România au fost realizate 374 de transplanturi, din care 265 de rinichi, 97 de ficat, 11 de inimă și unul de pancreas. Anul acesta, însă, din ianuarie până acum, s-au realizat 142 de transplanturi renale, însumat, la București și la ClujNapoca, 71 de transplanturi hepatice și doar două de inimă, după cum arăta, ieri, dr. Victor Zota, pentru EVZ. În total, abia sărim la 215 transplanturi anul acesta.

Fiecare scandal dă peste cap activitatea

„În 2009 a fost primul scandal legat de transplanturi, iar în anul următor, 2010, activitatea a fost pusă la pământ. Și-a revenit prin 2011 și creștea, treptat, de la an la an. Dar a venit scandalul de anul trecut, de pe vremea fostului ministru Vlad Voiculescu, și acum a scăzut din nou activitatea de donare/transplant. E adevărat că aceste scandaluri nu sunt singurul motiv, dar contează foarte mult, din păcate, după cum se vede”, a explicat dr. Dan Luscalov, pentru EVZ.

O lege a transplatului în loc de 15 acte normative

De la primul transplant realizat în Româniua, aproape că fiecare ministru al Sănătății sau Guvern a avut ceva de reglementat. Rezultatul? În acest moment sunt în vigoare: titlul VI din legea 95/2006, la care se adaugă 12 ordine de ministru, o ordonanță de urgență și o hotărâre de guvern.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate