Oameni lăsați fără pământ prin metoda „măsurătorii cu pixul”

Oameni lăsați fără pământ prin metoda „măsurătorii cu pixul”

Un funcționar al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași a fost audiat la ultimul termen în apel al dosarului în care primarul comunei Dumești, Mihai Sabaiduc, este acuzat că i-a lăsat fără pământ pe localnici

Rețeta” primarului era simplă: folosinduse de funcție și de o serie de falsuri, cu ajutorul șefului de la Cadastru Iași, a reușit în perioada 2005-2006 să obțină rectificarea titlurilor de proprietate ale țăranilor care aveau teren pe traseul Drumului European 58, profitând de un vid legislativ. Opt ani de închisoare a primit Sabaiduc de la magistrații Curții de Apel București dar și, culmea, un nou mandat de primar.

Un consilier juridic de la Cadastru Iași, Iulian Popa, a explicat magistraților cum a fost posibilă această fraudă cu terenuri al cărei prejudiciu este de peste 400.000 de euro.

„Pot să că spun că la nivelul județului Iași a fost și este în continuare o problemă cu titlurile de proprietate: indici cadastrali greșiți, nume greșite – problema a apărut în plan social înainte de anul 2005. Întradevăr era un vid legislativ. Din 2005 până în 2011 nu a existat o bază legală clară, cu proceduri pentru rectificarea titlurilor de proprietate. În 2011 s-a dat ordonanța 85 prin care s-a completat Legea 18/1991”, a explicat Pop.

Ne puteți urmări și pe Google News

O problemă națională

Judecătoarea Aida Popa a fost curioasă care este principala problemă în chestiunea rectificării titlurilor de proprietate, când a avut loc următorul schimb de replici:

Pop: Amplasamentul parcelar (n.r. - este problema), lipsa planurilor parcelare și a unei puneri în posesie în teren pe baza unei măsurători. Aceste planuri se scriau din birou. O parcelă are 20 de hectare și dacă ai 20 de cetățeni li se atribuie P-1, P-2 ș.a.m.d. Dacă i se atribuia unuia un hectar și era pus în posesie mai târziu, se uita acea Puială și i se dădea același teren (n.r. – cu al altuia de înregistrat înainte)

Judecătoare: Dar nu avem evidențe? Pop: Nu, nici acum nu avem. Zece au murit, zece au plecat...

Procuror: Să înțeleg că această situație a planurilor parcelare este la nivel național?

Pop: Da”

Judecătoarea l-a întrebat ce anume verifica la dosarele de rectificare a titlului de proprietate. „Dacă se aflau dacă toate piesele se află la dosar. În cazul în care erau suprapuneri nu aveam cum să fac verificări pentru că e un aspect tehnic, asta presupunea măsurători cu aparatură în sistem STEREO care nu exista și specialiști care nu existau. Trebuia un plan parcelar al întregii tarlale”, a răspuns martorul.