Editura Evenimentul si Capital

O zi perfectă pentru Divizia Catena | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 0 Comentarii | 424 Vizualizari

Motorul nostru intern, ce funcţionează pe bază de poncife (unele cu cifră octanică mare, altele ceva mai concentrate decât apa de ploaie!) şi care elimină tot felul de gaze automatice axiomatice, câteodată, mai dă rateuri şi obligă destinul să confecţioneze şi momente nu doar senzoriale, ci mai profunde, cu sensuri mai adânci, mai atrăgătoare, ba chiar şi mai faste.

 Ajungând în cele din urmă la un rezultat aidoma celui din „A Perfect Day for Bananafish” (O zi perfectă pentru peştelebanană). (NOTĂ: E vorba de povestirea aceea rece ca un bisturiu pe un ţesut moale şi cald, apărută în 1948 şi care l-a propulsat pe tânărul de 29 de ani, Jerome David Salinger direct în Olimpul literaturii… Dacă vă mai aduceţi aminte. Dacă nu, nu!).

Deci, eu cred că a treia zi a acestei săptămâni pe care am botezat-o (ştiu eu de ce!) Săptămâna iubirii cu delegaţie(!!), aşadar, miercuri a fost – parafrazându-l pe misteriosul domn Salinger, bizarul scriitor care nu a dat niciodată un interviu şi nu s-a lăsat fotografiat de mai mult de două ori – o zi perfectă. Dar nu pentru peştii-banană, ci pentru oamenii de vârsta a treia (alintată, din cauză de stelaşiarşinel, „Divizia Catena”!). Adică oameni aflaţi în partea declinantă a vieţii. Sau, cum se mai spune în conversaţiile de pe banca din parc, în etate. Faţă de el, cetăţeanul degenerat hibrid – despre care optimiştii spun că e decrepit, dar deţine suflet tânăr şi că, deşi hodorog, are pofte fâşneţe – a fost făcut un gest neaşteptat, uluitor, aiuritor, copleşitor… Fără precedent. Sigur, nu e vorba de marile gânduri de un umanism feroce ce zburătăcesc în mintea delicată şi profundă ca o carpetă cu Răpirea din serai a doamnei Firea-Pandele, prima primară a Capitalei, oprimată(!) mediatic (fără să aibă însă o figură deprimată!) din întreaga administraţie a Bucureştiului, de la Consilier Unu la gardianul de parc. Ele ies decent din discuţie, pentru că noi nu suntem secţia de propagare a kitschului prin toate orificiile Primăriei. Noi suntem noi – e adevărat, are dreptate domnul Ortega y Gasset – şi cu împrejurările noastre. Atât. Alte vecinătăţi, şi suspecte, ne cauzează. Ca să nu simplific, atunci să exemplific! Miercuri la amiază, aflat într-un autobuz lejer aglomerat sardelian până la refuz, am coborât într-o staţie intermediară şi am urcat în a doua maşină care venea în spate (fiindcă asta e regula lui Murphy la RATB, nu vine măcar una la o juma’ de oră, dar, fix după 30 de minute, vin două!). Acolo, înăuntrul ei, se putea duce o viaţă liniştită şi normală. Până la destinaţie şi chiar până la cele mai adânci bătrâneţi. Numai că tot în picioare.

Deodată, când nimic nu anunţa vreo schimbare (conform algoritmului din acest oraş, din această ţară şi din acest continent!), s-a petrecut minunea. Miracolul. Vraja. Epifenomenul. Timpul s-a oprit în loc, uimit, cu bujori în obrăjori, motorul maşinii a încremenit, peste noi a pogorât aşa, o lumină lilială, călătorii au înţepenit care cum i-a lovit clipa de dambla, şoferul a luat-o la sănătoasa înspre Dămăroaia (unde locuieşte!), înspăimântat, ca şi când şeful de tură l-ar fi surprins trăgând la furtun motorină din rezervor, iar aerul, aerul acela până atunci irespirabil, ca-n orice autobuz ce se respectă, şi-a despletit singur funia de miresme răsucite (ceapă, Chanel, portocale, naftalină, mucegai) şi a păstrat doar eterul lu’ Madame Coco. Lângă mine, apăruse de-unde-de-neunde, ca o zână bună (buuuunăă, nu-i vorbă!) o tânără elegantă, agreabilă, dulce, prietenoasă, politicoasă şi…interesantă (nu interesată!), care se ridicase de pe scaun. Şi, cu o voce delicioasă, însoţită de o privire galeşă, m-a poftit (ştiind că sunt pofticios la şedere!) să iau loc. Închipuiţi-vă, oameni buni, să iau loc în locul ei!

Am refuzat demn, un pic amuzat, uşor ofensat. Dar şi îngândurat. Oare câte secole trecuseră de când, tot într-un autobuz, domnul pe care-l rugasem să-mi spună unde trebuie să cobor ca să ajung la… a urlat odată, din capătul celălalt: „Băi Gigele, aicea tre’ să cobori!”??
Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate