Editura Evenimentul si Capital

O ZI ISTORICĂ.Transfer de putere la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis și-a început astăzi mandatul de președinte al României | FILMUL ZILEI

Klaus Iohannis, noul preşedinte al României (FOTO: Administrația Prezidențială)
Autor: | | 233 Comentarii | 5656 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Traian Băsescu și-a încheiat, astăzi, mandatul de președinte după 10 ani. Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a depus jurământul în şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Parlamentarii și invitații prezenți în sala de plen l-au aplaudat puternic. Klaus Iohannis a declarat, în discursul de învestitură, că va fi preşedintele tuturor românilor şi că este onorat de încrederea pe care românii i-au acordat-o. Noul președinte a mai spus că îşi doreşte ca la finalul mandatului său, România să fie spaţiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, unde să fie prezente stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul.

De la Parlament, Klaus Iohannis a plecat spre Palatul Cotroceni pentru ceremonia de predare-primire a mandatului. Regimentul de gardă i-a dat onorul noului preşedinte, în cadrul unei ceremonii militare. Ulterior, Iohannis a fost întâmpinat în holul Palatului Cotroceni de Traian Băsescu şi soţia acestuia, Maria. Înainte de plecare, pe Platoul Marinescu, s-a desfăşurat ceremonia militară cu prilejul încheierii mandatului lui Traian Băsescu.Un gest emoţionat l-a constituit momentul în care, după intonarea imului, Traian Băsescu s-a apropiat de drapelul naţional şi l-a sărutat, cu lacrimi în ochi.

Vă prezentăm filmul zilei de azi:

Ora 15.30. Preşedintele Klaus Iohannis a oferit  o recepţie privată cu ocazia învestirii în funcţie, la Palatul Cotroceni, evenimentul -la care printre invitaţi s-au aflat Andrei Pleşu, Victor Rebengiuc, Andrei Şerban, Simona Halep- fiind deschis cu imnul naţional interpretat de Valentin Astănculesei, tânărul care a cântat la pian imnul naţional, pe 1 Decembrie, în gara din Amsterdam.

Ora 13.25. Pe Platoul Marinescu, la Palatul Cotroceni, are loc ceremonia militară cu prilejul încheierii mandatului președintelui României. După ce a salutat Garda de onoare, Băsescu s-a apropiat de steagul ţinut de militari, pe care l-a sărutat. Înainte de a pleca, la fel de emoţionat, şi-a îmbrăţişat două dintre colaboratoarele apropiate, şefa protocolului, Delia Dinu şi Camelia Ilie, responsabila pentru relaţia cu presa.Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au urcat apoi în maşină şi au plecat de la Palatul Cotroceni, la ieşire fiind întâmpinaţi de un grup de simpatizanţi, pe care i-a salutat. La ieşirea coloanei cu maşinile oficiale, simpatizanţii care îl aşteptau la poarta Palatului Cotroceni au scandat: "Super-Băse".

La poarta Palatului Cotroceni erau aproximativ 300 de simpatizanţi ai lui Traian Băsescu şi peste 100 de opozanţi ai fostului preşedinte.

Ora 13.23. Traian Băsescu și soția sa părăresc Palatul Cotroceni."Rămâneți cu bine", a spus Traian Băsescu. La poartă îl așteaptă sute de susținători.

Ora 13.17. Președintele Traian Băsescu îi transmite lui Klaus Iohannis Colanul de aur al Ordinului. Cele două cupluri prezidențiale ciocnesc un pahar de șampanie cu echipele de consilieri. Se fac poze.Traian Băsescu i-a oferit lui Carmen Iohannis un buchet de trandafiri albi, iar Klaus Iohannis unul roz Mariei Băsescu.

Ora 11.11. Traian Băsescu și soția sa, Maria i-au întâmpinat pe Klaus Iohannis și soția sa, Carmen în Palatul Cotroceni. Se intonează imnul național al României.

Ora 13.01. Sute de susținători ai președintelui Traian Băsescu se află în fața Palatului Cotroceni. Klaus Iohannis a ajuns împreună cu soția la Cotroceni. Are loc ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcția de președinte al României a lui Klaus Iohannis.

Ora 12.40. Ședința de plen s-a încheiat. Klaus Iohannis a plecat spre Cotroceni.

Ora 12.15. Klaus Iohannis:

 • Domnule președinte al Senatului, domnule președinte al Camerei Deputaților, domnule Iliescu, Constantinescu, stimați membri ai Parlamentului, doamnelor și domnilor miniștri, stimați cetățeni
 • Stau aici în fața dvs astăzi conștient de miza acestui moment istoric
 • Voi fi președintele tuturor românilor. Sunt profund mișcat de dragostea de țară care a stat în spatele acestui vot
 • La 25 de ani de la căderea comunismului ați făcut încă o dată să câștige democrația
 • Le spun românilor clar: așteptările mari pot duce la rezultate mari
 • România lucrului bine făcut este angajamentul pe care mi l-am luat şi cu care pornesc pe acest drum.
 • Îmi propun ca la finalul mandatului meu România să fie la o altă stare de spirit. Există opţiuni. România trebuie să devină spaţiul în care exsita încrederea că fiecare îşi poate face treaba.
 • România nu poate să rămână țara proiectelor începute şi niociodată terminate. România nu poate să rămână țara aşteptărilor mari și a  rezultatelor mici.
 • Primul proces în acest proces este recosntrucția instituțiilor politice. Anul 2015 trebuie să fie dedicat reformării acestora
 • Mă bucur să constat că există deschidere pentru revizuirea Constituției, schimbarea legislației electorale, votul prin corespondențpă, schimbarea legislației partidelor politice
 • Înțeleg rațiunile politice, mecanismele din interiorul partidelor dar vă rog pe cei din partide să înțelegeți că nu mai putem lua decizii conjucturale
 • Sper că avem cu toții înțelepciunea că nu vom repeta greșeli din trecut
 • Este nevoie de înțelegerea clară la nivelul clasei politice a unui princpiu: nu există altă cale pentru România decât eliberarea de corupție.
 • Al doilea capitol esențial pe care îl avem de reconstruit este al marilor sisteme publice
 • România va fi o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă.
 • Educaţia şi sănătatea sunt primele care suferă urmările crizelor economice. Cum construim un sistem de educaţie competitiv, cum arată un sistem de sănătate utile, cum răspundem la problema demografică, cum rezolvăm problema pensiilor.
 • Acestea sunt temele pe care trebuie să le rezolvăm. În scurt timp voi chema partidele la negocieri pentru a decide ce obiective de ţară ne asumăm la aceste capitole, un sistem de lucru comun şi un calendar pentru ducerea la îndeplinire.
 • În ceea ce privește calitatea noastră de membru NATO - trebuie să asigurăm și rolul de furnizor de securiatate.Vă propun să avem un consens pe această temă. Dacă e nevoie, voi merge și voi discuta cu partenerii noștri europeni 
 • În primele 6 luni de mandat voi prezenta o strategie a României în domeniul apărării.Salutăm cu toţii alegerile din R. Moldova, un rezultat care însă ne obligă că în următorii ani să fim cei mai buni susţinători ai fratelor noştri din R. Moldova pentru că obiectivele lor occidentale să se împlinească.
 • Stimați invitați, cu toții ne dorim o transformare profundă a societății în care trăim
 • Îmi doresc o Românie scoasă din sfera senzaționalului devenită cotidian
 • Suntem o singură naţiune cu valori, obiective, o naţiune de cetăţeni care ştie ce vrea în Europa, în lume şi mai ales care ştie ce vrea pentru sine. Este o onoare pentru mine să fiu preşedintele acestei naţiuni.
 • Vreau ca peste 5 ani să se poată spune că România este țara care a uimit lumea prin transformarea ei

 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate