Editura Evenimentul si Capital

O sexagenară sexoasă, pe scena Teatrului Odeon

Scena din piesa "Afaceri de familie". sursa: Teatrul Odeon
Autor: | | 0 Comentarii | 4208 Vizualizari

Teatrul Odeon anunţă prima premieră a stagiunii 2015-2016: „Family affairs”, de Rosa Liksom. Actriţa Rodica Mandache joacă rolul unei „sexagenare sexoase”, un rol ciudat, trist, inspirat de noua viaţă din Europa de după 1990.

Spectacolul este regizat de Radu Afrim, care, iată , are două premiere în câteva zile: cea de la Naţional, de aseară, „Între noi e totul bine”,  şi  aceasta de la Odeon „Family affairs”. Distribuţia este una excepţională : Marius Damian, Antoaneta Zaharia, Virginia Rogin, Nicoleta Lefter, Ruxandra Maniu, Cezar Antal, Mihai Smarandache, Vlad Bîrzanu, Dan Iosif, Nicu Coman şi Rodica Mandache şi Pavel Bartoş.

„Afaceri de familie” este o piesă inedită în primul rând prin autoarea ei. Rosa Liksom este scriitoare şi artist plastic, născută în Laponia, în 1958. Pentru ea scrisul şi arta, în general, sunt o formă de a exista. Rosa este considerată un copil teribil al literaturii finlandeze şi o anarhistă neastâmpărată,  trăsături pe carele păstrează şi ca dramaturg. „Family affairs”, piesa ei de debut din 1993, este teatru trash autentic şi spumos, o operă junk care ia în răspăr toate tabu-urile. Tratând despre drepturile animalelor, schimbările climatice, economia bazată pe o piaţă insaţiabilă, mişcarea de eliberare a bărbaţilor exploataţi de soţii şi de copii, „Family affairs” este o satiră contemporană originală, rar întâlnită pe scenele noastre.  Primele reprezentaţii: 2, 3 şi 8 octombrie, de la ora 19.00. Actriţa Rodica Mandache, care are „cel mai mic rol din piesă”, după cum ne mărturiseşte, recunoaşte caracterul inedit al piesei, nu numai din perspectiva autorului său.  „Afrim întodeauna aduce texte necunsocute nouă. Nu ştiu cum le descoperă şi bravo lui că are curiozitatea asta pentru dramaturgia modernă.   La Naţional, odată cu noi, s-a repetat o piesă cu un subiect similar, a fost premiera aseară, aceea e poloneză, a noastră a finlandeză. E foarte interesant pentru actori şi pentru public să afle cum trăiesc cei din ţările celelate, cum se derscurcă dupa Glasnost, cum ar veni,  schimbarea asta mare, care a urmat după 1990,  ce monştri au apărut în relaţiiile dintre oameni. Sunt relaţii noi necunsocute nouă înainte de 1980 – 1990”, spune actriţa.

Două piese, două premiere, acelaşi regizor. „La Radu Afrim e obsesivă pasiunea lui pentru viaţa de familie. Această temă o tratează şi cele două piese şi cea de la Naţional, şi cea de la Odeon. Relaţiile de familie şi încercarea lor de a supravieţui acestui drum, acestui  gaz otrăvitor care este viaţa nouă. Au apărut guvernări noi: a banului, a averilor, a adunatului de bunuri, a drogurilor, lucruri noi pentru noi”,a daugă Rodica Mandache.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate