Editura Evenimentul si Capital

O scrisoare cu valoarea unui certificat de deces. 25 de români așteaptă să moară, pentru că statul nu vrea să investească 10 milioane de euro într-o sală de operații | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Dragoș Nedelcu, un cetățean pe care autoritățile statului l-au condamnat la moarte, prin nepăsare și indolență FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 31 Comentarii | 14013 Vizualizari

Ne-a scris jurnalistul Dragoș Nedelcu, unul dintre românii suferinzi de grave afecțiuni pulmonare, un bărbat tânăr, tată a trei copii, care și-a pus ultima speranță de supraviețuire într-un transplant de plămâni.

 Românii cu asemenea nevoi ar trebui, teoretic, să beneficieze de un serviciu medical de o asemenea anvergură la clinici din Europa. Legea prevede decontarea unor asemenea servicii, în cazul în care ele nu pot fi asigurate în țară. Practic, însă, nu pot beneficia de nimic. România nu explantează plămâni de la donatori, din motive asupra cărora vom reveni zilele viitoare și, astfel, nici nu poate oferi, acest organ „băncii” Eurotransplant - sistemul european care pune în comun atât listele de așteptare, cât și organele recoltate. În lipsa acestui aport din partea României, pacienții din țara noastră nu pot primi organele care le-ar salva viețile.

Pe de altă parte, țara noastră nu este deocamdată în măsură nu doar să explanteze plămâni apți, dar nici să efectueze transplantul acestui organ. Deși am avea chirurgi perfect capabili, nu există o sală de operații proprie cerințelor unei asemenea intervenții. Ar costa 10 milioane de euro, bani pe care autoritățile nu consideră că merită să-i cheltuiască. În continuare, scrisoarea lui Dragoș Nedelcu, cum s p u - neam, un bărbat tânăr, tată a trei copii, care a avut neșansa să sufere de o gravă maladie pulmonară, șansa să pățească asta în vremuri în care medicina a găsit remediul dar, în final, ghionionul negru de a fi cetățeanul unei țări căreia nu-i pasă, iar când o face este de regulă prea târziu.

O scrisoare, deci, de la un om care așteaptă să moară, scrisă în numele a încă 24 de oameni care și ei așteaptă să moară.

"De ce?

Sec știrea sună cam așa: Eurotransplant, ONG olandez care administrează banca de organe în Uniunea Europeană a interzis, de la începutul anului, spitalelor din Austria și Germania care fac transplanturi de plămâni, să mai accepte pacienți români. Motivul? Pentru că nu este membră a Eurotransplant, deși românilor li se fac transplaturi de plămâni la AKH Viena și Hannovra, țara România nu a donat nici măcar un plămân la banca de organe. Iar faptul că în România lui 2016 nu se efectuează procedura transplant pulmonar ține de faptul că nu s-au investit 10 milioane de euro pentru a avea o sală de operații. 10 milioane de euro!

Aproape 25 de români aflați pe lista de transplant și acceptați deja la spitalele austriece sau germane vor muri în următoarele 12 luni. Unul a murit deja. Iar răspunsul statului român a fost că fata asta de 26 de ani s-a stins pentru că era prea mică de înălțime. Că avea 1,52. Eu nu sunt unul dintre cei care pot muri mâine, dar sunt unul dintre cei care se uită la cei trei copii ai săi și ar vrea să le spună că totul va fi bine. Pentru mulți dintre dumneavoastră e doar o statistică. Pentru Ministerul Sănătății nu e nimic. Pentru România e normal.

Ministrul Sănătății habar n-are despre ce este vorba!

Walter Klepetko e tipul de chirurg austriac în permanență grăbit. N-are timp să-ți explice nici cât mai ai de trăit dacă nu faci transplantul, nici de ce românii nu mai au loc pe lista de transplant. El spune însă că nu înțelege de ce comisia de transplant din România aprobă un dosar știind că Ministerul Sănătății nu respectă un protocol. De ce nu-l respectă ? Ei bine, aici începe aventura și calvarul bolnavului.

Când suni la București și întrebi, mai întâi te aștepți la empatie, dorința de a te ajuta, înțelegere. De fapt, astăzi, absolut toți românii sunt speriați. De la șeful comisiei de transplant până la ONG-urile care ar trebui să te apere. Le e frică să-ți răspundă la telefon, la mesaj, ministrul Sănătății habar n-are despre ce e vorba, Guvernul e la fel de aproape de tine precum podul de la Giurgiu de Istanbul. Tu le spui că mori, ei se uită la proceduri ca la codul penal. Tu îi întrebi când, ei îți cer să ai răbdare pentru că e o chestiune care trebuie făcută legal. Ca și cum plămânilor tăi le pasă de DNA, DIICOT, SRI sau Curtea de Conturi, iar prelevarea de organe e evaziune fiscală și spălare de bani. Doamna Kovesi e fericită că românii colaborează cu DNA ca să curețe societatea de corupție, dar nimeni nu vede că, astăzi, indolența și neprofesionalismul au cangrenat sistemul de stat. Și se ascund în spatele fricii aruncând vina pe ea.

„În Legea 95 scrie foarte clar că, în cazul în care în România nu se poate utiliza un organ - ceea ce ar presupune că fie nu este receptor, fie este un exces de donatori - atunci se poate pune în discuţie alocarea acestui organ către alte ţări, în condiţii legale. Asta însă presupune un acord, un parteneriat cu o instituţie, care presupune şi reciprocitate. Pentru a putea face treaba aceasta este nevoie să existe o bază legală, ceea ce în cazul transplantului de plămân, în momentul acesta nu există”. Ei bine, acesta este răspunsul dat ziarului Adevărul de către Radu Deac, președintele Agenției Naționale de Transplant.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Medicul de gardă

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate