O săptămână până la depunerea jurământului. Prioritățile lui Klaus Iohannis

O săptămână până la depunerea jurământului. Prioritățile lui Klaus Iohannis

Întors în România, după o vacanță în SUA și o vizită la părinții din Germania, președintele ales își petrece zilele dinaintea depunerii jurământului punând ordine în PNL și pregătindu-se de instalarea la Cotroceni.

Echipa de consilieri a președintelui ales Klaus Iohannis este pe cale să fie finalizată, dar nu se anunță schimbări majore în raport cu numele vehiculate. La întâlnirea pe care Iohannis a avut-o, ieri, cu vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, au participat, printre alții, Leonard Orban, Andrei Muraru și Dan Mihalache.

Bătălie în PNL

Întreaga discuție din aceste zile se axează pe stabilirea unui succesor a lui Klaus Iohannis la șefia vechiului PNL, care să conducă partidul alături de Blaga. Nu este sigur către cine se vor îndrepta voturile: Ludovic Orban sau Teodor Atanasiu. O ultimă ședință informală în care toată lumea așteaptă să vadă pe cine va susține Iohannis, va avea loc miercuri seara, cu președinții de filiale ai PNL. Dar, cel mai probabil, Iohannis va evita să își anunțe susținerea pentru unul dintre cei doi, sperând că fie Orban, fie Atanasiu se vor retrage, dacă unul dintre ei va vedea că nu are suficientă susținere. Joi urmează să aibă loc Biroul Politic Național care va stabili, prin vot, cine va fi co-președintele PNL. Potrivit unor surse liberale, Orban este susținut mai ales de eșalonul doi. Membrii din 24 de filiale PNL l-ar susține, dar este incert în ce măsură ei vor putea impune președintelui de organizație să îl sprijine pe Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Petrache nu vrea echipă cu Orban

În varianta în care Atanasiu devine co-președinte al PNL, atunci Marian Petrache va rămâne secretar general. Președintele CJ Ilfov a spus că nu va face echipă cu Ludovic Orban dacă acesta va câștiga alegerile, Orban mergând pe varianta Rareș Mănescu. Merită precizat că niciunul dintre cei doi nu era favoritul lui Iohannis pentru șefia partidului. Acesta ar fi fost Dan Motreanu, care nu este tentat, momentan, să devină șef al PNL. Actuala conducere va fi interimară, nefiind exclus ca alegeri pentru o structură unică a noului PNL să se desfășoare la sfârșitul lui 2015. În relația cu premierul Ponta, Iohannis nu a făcut un secret din faptul că va colabora cu acesta, atâta timp cât se va afla la Palatul Victoria. “Dacă voi ajunge președinte, nu o să mă vedeți mergând la televizor ca să mă cert cu premierul”, a declarat acesta.

Șefi noi la DIICOT și SIE

La scurt timp după ce va deveni, oficial, președinte, Klaus Iohannis trebuie să gestioneze problema spinoasă a numirii unor noi șefi la conducerea DIICOT și SIE. Astfel, conducerea SIE a rămas vacantă după ce Teodor Meleșcanu a demisionat de la conducerea instituției pentru a candida la președinția României, în timp ce fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, se află în arest preventiv, cercetată pentru fapte de corupție. Până acum, luați prin surprindere de victorie, echipa lui Iohannis nu are o variantă pentru șefia acestor instituții.

Guvernul din umbră al PNL mai așteaptă

Deși liderii noului PNL susțin că lucrează pentru elaborarea unui program de guvernare, aceștia evită să creeze un guvern din umbră, tocmai pentru a nu crea tensiuni între vechiul PDL și vechiul PNL. Potrivit unor surse, Vasile Blaga (foto) ar fi afirmat că el nu este interesat de o funcție într-un eventual guvern și că de altfel, ambele tabere din PNL ar trebui să susțină oameni noi. La intervenția lui Klaus Iohannis, și liberalii ar fi fost de acord că miniștrii din guvernul USL, nu mai au ce căuta într-un nou guvern format preponderent din PNL. Cu toate acestea, este incert când PNL plănuiește să preia guvernarea. Inclusiv după declarații oficiale, acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de primăvară, când PNL vrea să depună o moțiune de cenzură. „După 1 februarie, vom introduce moțiune de cenzură și nu vom vota Bugetul. Cel mai corect ar fi să ajungem la putere prin alegeri anticipate”, a spus, recent, Blaga