Editura Evenimentul si Capital

Bugetul Capitalei propus de Gabriela Firea: bani pentru plata Pasajului Basarab şi niciun proiect nou de infrastructură

Autor: | | 1 Comentarii | 448 Vizualizari

Bugetul Capitalei este contestat de de o parte din aleşii generali ai Capitalei. Roxana Wring, consilier general USR, consideră că bugetul Primăriei Capitalei, aprobat în şedinţa de miercuri, nu reprezintă o viziune de dezvoltare

În opinia consilierului general, Roxana Wring, bugetul Capitalei pentru 2017 nu are proiecte ce pot fi urmărite, ci este "dezechilibrat" şi cu un deficit foarte mare. Bugetul Capitalei a fost aprobat cu 30 de voturi pentru şi 17 împotrivă.

"Nu am fost de acord cu el pentru că, în opinia noastră, nu reprezintă o viziune de dezvoltare, pentru că nu are proiecte pe care le vom putea urmări. Îl considerăm dezechilibrat, are un deficit foarte mare, 975 de milioane de lei diferenţă între venituri şi cheltuieli. Ni se pare un buget care nu urmăreşte priorităţile bucureştenilor. Nu am văzut cu adevărat investiţii noi în ceea ce priveşte reducerea traficului, infrastructura, conservarea şi creşterea spaţiilor verzi, poluare, consolidări", a precizat Wring.În buget sunt prevăzuţi bani pentru Pasajul Basarab şi pentru pasajul Mihai Bravu.

Ea a adăugat că prezentarea bugetului a fost făcută, din punctul de vedere al USR, "cu totul netransparent şi nedemocratic". "A fost pus în dezbatere publică aparent. Pe site-ul Primăriei sunt peste 1.000 de pagini de pdf editabil. Numai funcţionarii Primăriei pot să urmărească toţi acei indicativi şi să-şi facă o imagine. Noi, de altfel, la USR am făcut o prezentare a bugetului, care va apărea de astăzi pe site-ul USR, pentru a explica cetăţenilor, de fapt, unde merg banii", a susţinut Wring.

Consilierul general USR a criticat finanţarea, din bugetul Primăriei, a unor statui. "Am observat că există şi o diferenţă între ceea ce doamna primar general afirmă că ar fi priorităţi şi ceea ce reiese ca fiind priorităţi din buget. Ştiu că poate să pară un lucru minor, dar, de fapt, 30 de milioane de lei pe nişte proiecte pentru nişte statui care provin din perioada când domnul Oprescu era primar contrastează cu numai 31 de milioane de lei care vor merge la zece autobuze, un tramvai şi un troleibuz. Nu mi se pare că reflectă o prioritate din punctul de vedere al Primăriei Municipiului Bucureşti, care are o mare problemă referitor la trafic şi la transportul public", a afirmat Wring.

Ieri, aleşii generali au votat bugetul capitalei pentru 2017. În valoare de 1,1 miliarde de euro, 23% din buget inseamnă cheltuieli RADET şi RATB. Consilierii generali au aprobat în şedinţa de miercuri bugetul municipiului Bucureşti pe anul 2017, în valoare de 1,1 miliarde euro, fiind prevăzute sume pentru sănătate, educaţie, asistenţă socială, infrastructură, RADET, RATB, consolidarea clădirilor cu risc seismic, cultură, parcuri, proiecte pentru tineri etc.

Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi "pentru" şi 17 voturi "împotrivă".

"Consider că proiectul de buget este realizat cu înţelepciune, cu o analiză judicioasă şi cu multă chibzuinţă în ceea ce priveşte nevoile bucureştenilor. Ne-am axat pe proiectele de sănătate, educaţie şi rezolvarea problemei aglomeraţiei din Capitală. Dorim să eliminăm decalajele care sunt în acest moment între sectoare", a afirmat primarul general Gabriela Firea.

Cel mai mare buget este alocat Sănătăţii - 83 milioane de euro pentru cele 19 spitale din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru modernizări, achiziţie de aparatură, pentru reparaţii şi alte necesităţi, pentru cabinetele medicale şcolare şi stomatologice.

De asemenea, a fost inclusă în buget suma necesară studiului de fezabilitate pentru construirea spitalului metropolitan, care va avea în jur de 2.000 de paturi şi va costa aproximativ 300 de milioane de euro. "Este nevoie de acest spital metropolitan pentru că la cele 19 spitale ale Municipalităţii sunt secţii foarte aglomerate", a afirmat Firea.

Infrastructură

Suma de 80 de milioane de euro este destinată proiectelor de infrastructură şi sunt cuprinse aici pasajele, podurile, penetraţiile şi supralărgirile, "proiecte care sunt acum în derulare şi care unele vor fi finalizate în acest an sau anul viitor, dar şi proiecte noi".

"În ceea ce priveşte şantierele, aş puncta modernizarea infrastructurii Piaţa Sudului, reabilitarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai Şoseaua Iancului, penetraţie Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada A1, străpungere Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu, modernizare Piaţa Eroii Revoluţiei şi pasajul pietonal. De asemenea, sunt cuprinse şi proiecte foarte importante care vor degaja toată aglomeraţia din Capitală şi vor contribui ca aspectul Bucureştiului să fie mult mai modern, aerisit, plăcut. Ne referim la proiecte foarte importante, menite să fluidizeze traficul în Bucureşti, cum ar fi supralărgirea Prelungirea Ghencea - Domneşti, faza a II-a a Pasajului Ciurel, supralărgirea şi traversarea zonelor Andronache, Petricani, Colentina, Doamna Ghica, Dimitrie Pompei, strada Jandarmeriei şi şoseaua Bucureşti - Măgurele", a precizat primarul Capitalei.

Pentru construirea de parcări a fost alocată suma de 11 milioane de euro. "Vorbim de un proiect care este deja prins în proiectul de buget - parcarea Park & Ride - zona Pantelimon. De asemenea, parcările subterane din Piaţa Constituţiei, Sala Palatului, Piaţa Lahovari, Uranus, Calea Rahovei", a menţionat edilul şef al Capitalei.

În ceea ce priveşte modernizarea pistelor de biciclete, ea a spus că a fost alocată suma de 73 milioane de euro. "Avem pistele de biciclişti şi amenajări conexe din care anul acesta au fost alocate sume semnificative, proiectul fiind eligibil şi pentru obţinerea unei finanţări europene", a arătat Gabriela Firea.

Consolidare clădiri

Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic a fost alocată o primă sumă pentru anul acesta de 6 milioane de euro, "în condiţiile în care, în ultimii trei ani de zile, au fost alocaţi doar un milion şi ceva de euro", după cum a arătat primarul. "Deci suma este mult mai consistentă decât în anii trecuţi. De asemenea, ea poate să fie rectificată pe perioada verii", a arătat Firea.

În proiectul de anul acesta sunt cuprinse şi multe investiţii noi. "Am punctat 58 dintre acestea, printre care 16 grădiniţe, 10 after school, 15 extinderi de şcoli, o sală de sport în incinta Şcolii Centrale, şase cartiere de locuinţe sociale şi pentru tineri, un parc de distracţii şi agrement, acvariu public cu centru de cercetare, şase cămine de bătrâni, teatru temporar", a punctat primarul general.

Pentru programul de eco-igienizare a oraşului, în buget a fost prinsă suma 7 milioane de euro, care va acoperi programul unitar de deratizare şi dezinsecţie, tratamentele fitosanitare, precum şi anumite obiective de investiţii pentru eficientizarea acestei activităţi.

"De asemenea, pentru amenajarea parcurilor Capitalei avem alocată suma de 27 de milioane de euro - în administrarea Consiliului General sunt 11 dintre parcurile Capitalei. Vă garantez că acestea vor fi o mândrie pentru Bucureşti. Fac un apel către sectoare ca şi parcurile care sunt administrate de acestea să se ridice la înălţimea cerinţelor cetăţenilor. Să nu mai fie mizerie, foarte puţine coşuri, copaci necurăţaţi, nevăruiţi, nu este admisibil", a susţinut Gabriela Firea.

20 de milioane de lei pentru tineret şi copii

Sume importante au fost alocate pentru domeniul cultural, cum sunt cele 15 teatre ale Municipalităţii pentru care s-a prevăzut suma de 53 de milioane de euro. Pentru ARCUB, de asemenea, 15 milioane de euro, iar pentru CREART aproape 13 milioane de euro. În ceea ce priveşte acţiunile pentru tineret şi pentru copii, în buget este prevăzută suma de 20 milioane de euro.

RATB şi RADET

La RATB au fost prevăzuţi 121 milioane de euro reprezentând subvenţia pentru diferenţa de preţ la transportul de călători şi 11 milioane de euro pentru investiţii. La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro alocaţi Direcţiei de Transporturi a Primăriei pentru achiziţia de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat, în valoare de 492 milioane de euro, însemnând 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie.

Pentru RADET au fost alocaţi 125 milioane de euro, din care 106 milioane euro reprezintă subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, iar 19 milioane de euro investiţii. "Menţionăm că pentru refacerea infrastructurii de transport a agentului termic se fac demersurile necesare pentru accesarea a 180 milioane euro - fonduri europene nerambursabile", se arată într-un comunicat al PMB
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:01 Ministrul Energiei: Mai sunt 7.000 de locuințe fără curent electric. Vezi care este județul cel mai afectat 16:08 Iohannis s-a întâlnit cu mai mulți ambasadori la Palatul Cotroceni 16:45 Președintele Iohannis face o declarație de presă după consultările cu partidele 16:12 CONSULTĂRI la Cotroceni. UDMR: Nu o cunoaștem pe Viorica Dăncilă/Așteptăm decizia Președintelui pentru a purta discuții cu propunerea PSD 14:54 CONSULTĂRI la Cotroceni. Băsescu a avut în „plic” două propuneri de premier 11:40 CONSULTĂRI la Cotroceni. Liderul PSD, Liviu Dragnea: „Viaţa bate filmul!” 10:52 SURPRIZĂ în POLITICĂ. Cine a CÂȘTIGAT din RĂZBOIUL Dragnea-Tudose. Indiciu: NU e NICIUNUL dintre cei doi 09:41 EXCLUSIV EVZ. LISTA NEAGRĂ a miniștrilor PSD. Opt miniștri își vor pierde portofoliile în cabinetul Dăncilă 08:40 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 08:20 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!”

Articole salvate