Editura Evenimentul si Capital

Bugetul Capitalei propus de Gabriela Firea: bani pentru plata Pasajului Basarab şi niciun proiect nou de infrastructură

Autor: | | 1 Comentarii | 456 Vizualizari

Bugetul Capitalei este contestat de de o parte din aleşii generali ai Capitalei. Roxana Wring, consilier general USR, consideră că bugetul Primăriei Capitalei, aprobat în şedinţa de miercuri, nu reprezintă o viziune de dezvoltare

În opinia consilierului general, Roxana Wring, bugetul Capitalei pentru 2017 nu are proiecte ce pot fi urmărite, ci este "dezechilibrat" şi cu un deficit foarte mare. Bugetul Capitalei a fost aprobat cu 30 de voturi pentru şi 17 împotrivă.

"Nu am fost de acord cu el pentru că, în opinia noastră, nu reprezintă o viziune de dezvoltare, pentru că nu are proiecte pe care le vom putea urmări. Îl considerăm dezechilibrat, are un deficit foarte mare, 975 de milioane de lei diferenţă între venituri şi cheltuieli. Ni se pare un buget care nu urmăreşte priorităţile bucureştenilor. Nu am văzut cu adevărat investiţii noi în ceea ce priveşte reducerea traficului, infrastructura, conservarea şi creşterea spaţiilor verzi, poluare, consolidări", a precizat Wring.În buget sunt prevăzuţi bani pentru Pasajul Basarab şi pentru pasajul Mihai Bravu.

Ea a adăugat că prezentarea bugetului a fost făcută, din punctul de vedere al USR, "cu totul netransparent şi nedemocratic". "A fost pus în dezbatere publică aparent. Pe site-ul Primăriei sunt peste 1.000 de pagini de pdf editabil. Numai funcţionarii Primăriei pot să urmărească toţi acei indicativi şi să-şi facă o imagine. Noi, de altfel, la USR am făcut o prezentare a bugetului, care va apărea de astăzi pe site-ul USR, pentru a explica cetăţenilor, de fapt, unde merg banii", a susţinut Wring.

Consilierul general USR a criticat finanţarea, din bugetul Primăriei, a unor statui. "Am observat că există şi o diferenţă între ceea ce doamna primar general afirmă că ar fi priorităţi şi ceea ce reiese ca fiind priorităţi din buget. Ştiu că poate să pară un lucru minor, dar, de fapt, 30 de milioane de lei pe nişte proiecte pentru nişte statui care provin din perioada când domnul Oprescu era primar contrastează cu numai 31 de milioane de lei care vor merge la zece autobuze, un tramvai şi un troleibuz. Nu mi se pare că reflectă o prioritate din punctul de vedere al Primăriei Municipiului Bucureşti, care are o mare problemă referitor la trafic şi la transportul public", a afirmat Wring.

Ieri, aleşii generali au votat bugetul capitalei pentru 2017. În valoare de 1,1 miliarde de euro, 23% din buget inseamnă cheltuieli RADET şi RATB. Consilierii generali au aprobat în şedinţa de miercuri bugetul municipiului Bucureşti pe anul 2017, în valoare de 1,1 miliarde euro, fiind prevăzute sume pentru sănătate, educaţie, asistenţă socială, infrastructură, RADET, RATB, consolidarea clădirilor cu risc seismic, cultură, parcuri, proiecte pentru tineri etc.

Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi "pentru" şi 17 voturi "împotrivă".

"Consider că proiectul de buget este realizat cu înţelepciune, cu o analiză judicioasă şi cu multă chibzuinţă în ceea ce priveşte nevoile bucureştenilor. Ne-am axat pe proiectele de sănătate, educaţie şi rezolvarea problemei aglomeraţiei din Capitală. Dorim să eliminăm decalajele care sunt în acest moment între sectoare", a afirmat primarul general Gabriela Firea.

Cel mai mare buget este alocat Sănătăţii - 83 milioane de euro pentru cele 19 spitale din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru modernizări, achiziţie de aparatură, pentru reparaţii şi alte necesităţi, pentru cabinetele medicale şcolare şi stomatologice.

De asemenea, a fost inclusă în buget suma necesară studiului de fezabilitate pentru construirea spitalului metropolitan, care va avea în jur de 2.000 de paturi şi va costa aproximativ 300 de milioane de euro. "Este nevoie de acest spital metropolitan pentru că la cele 19 spitale ale Municipalităţii sunt secţii foarte aglomerate", a afirmat Firea.

Infrastructură

Suma de 80 de milioane de euro este destinată proiectelor de infrastructură şi sunt cuprinse aici pasajele, podurile, penetraţiile şi supralărgirile, "proiecte care sunt acum în derulare şi care unele vor fi finalizate în acest an sau anul viitor, dar şi proiecte noi".

"În ceea ce priveşte şantierele, aş puncta modernizarea infrastructurii Piaţa Sudului, reabilitarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai Şoseaua Iancului, penetraţie Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada A1, străpungere Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu, modernizare Piaţa Eroii Revoluţiei şi pasajul pietonal. De asemenea, sunt cuprinse şi proiecte foarte importante care vor degaja toată aglomeraţia din Capitală şi vor contribui ca aspectul Bucureştiului să fie mult mai modern, aerisit, plăcut. Ne referim la proiecte foarte importante, menite să fluidizeze traficul în Bucureşti, cum ar fi supralărgirea Prelungirea Ghencea - Domneşti, faza a II-a a Pasajului Ciurel, supralărgirea şi traversarea zonelor Andronache, Petricani, Colentina, Doamna Ghica, Dimitrie Pompei, strada Jandarmeriei şi şoseaua Bucureşti - Măgurele", a precizat primarul Capitalei.

Pentru construirea de parcări a fost alocată suma de 11 milioane de euro. "Vorbim de un proiect care este deja prins în proiectul de buget - parcarea Park & Ride - zona Pantelimon. De asemenea, parcările subterane din Piaţa Constituţiei, Sala Palatului, Piaţa Lahovari, Uranus, Calea Rahovei", a menţionat edilul şef al Capitalei.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X