O firmă de transport din Cluj a apelat la serviciile unor agenți de ordine, care circulă de acum pe autobuzele care asigură transportul între Cluj Napoca şi Cojocna, unde majoritarii sunt țigani.
Patronii firmei Fany, una dintre cele mai mari firme de transport de persoane din România, au ajuns la capătul răbdărilor din cauza unor dintre locuitorii din comuna Cojocna, județul Cluj, care refuză să prezinte abonamentele de călătorie și care îi bat pe șoferi.
În ultimele luni, din această cauză, susțin oficialii firmei de transport, cinci șoferi au demisionat de frica călătorilor frauduloși, care, dacă nu fac scandal pentru bilete și abonamente, atunci sigur fac pentru tot felul de situații, cum ar fi că autobuzul merge prea încet.
Vlad Sabo, directorul Fany spune că situația de la Cojocna se datorează lipsei de fermitate a autorităților statului, Poliția și Parchetul. ”Spun asta fără nici un dubiu. Primul șofer a fost bătut de un țigan pe motiv că nu a vrut să plătească bilet. Apoi, după câteva săptămâni, același călător l-a bătut din nou pe șofer. Dacă se intervenea decisiv, nu se mai ajungea aici”, spune directorul firmei de transport.
Șoferii de la compania de transport nici nu mai vor să conducă autobuzele spre această comună, deși firma are șase curse zilnice de la Cojocna spre Cluj Napoca și retur. ”În fiecare zi avem agresiuni de tot felul, de la amenințări, scuipări și loviri. Șoferii și-au dat demisia pentru că un om civilizat nu suportă un astfel de comportament”, mai adaugă Sabo.
Țiganii transformă autobuzul în taxi
Cei de la firma Fany au participat, în urmă cu cinci zile, la ședința Consiliului Local Cojocna, pentru a cere sprijinul autorităților locale. La ședință, viceprimarul care conduce comuna, pentru că primarul ales a fost eliberat din funcție, și șeful de post au ridicat neputincioși din umeri. ”Voi când ați participat la licitația de transport nu ai văzut ce fel de oameni stau în comună”, i-a spus viceprimarul comunei lui Alexandru Râpaș, șef de coloană la Fany Transport.
Alexandru Râpaș spune că situația din comună este tragică și că mulți dintre conaționali noștri se comportată că niște vătafi. ”Au fost cazuri când autobuzul a ajuns în Cluj, iar călătorii l-au forțat pe șofer să oprească unde au vrut ei. În mijlocul unei intersecții, doar ca ei să se dea jos unde vor”, spune șeful de coloană.
Un alt șofer a fost lovit de mai multe ori cu pumnii și palmele. Oamenii au sunat la 112 iar autobuzul a fost ”interceptat” de polițiști după 15 kilometri, agresorul fiind identificat. Pe numele lui a fost întocmit un dosar penal pentru lovire și alte violențe, dar dosarul stă de trei luni la Postul de Poliție din Apahida.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan a declarat că la Postul Regional de Poliție de la Apahida, există două dosare penale deschise împotriva agresorilor șoferilor firmei Fany. ”Dosarele sunt în lucru sub coordonarea unui procuror”, spune Carmen Jucan.
Acum țiganii se ceartă între ei
Vlad Sabo, directorul Fany, spune că după ce au fost introduși oamenii de ordine pe autobuze, prima reacție vizibilă este că țiganii se ceartă între ei. ”Unii mergeau cu biletele de ieri și alaltăieri, și nu făceau scandal, și își vedeau de treaba. Acum aceștia se ceartă cu scandalgii și pun vina pe ei, și spun că din cauza lor nu mai pot să călătărească gratis. Suntem convinși că și numărul legitimațiilor de călătorie vor crește”.
Oficialii IPJ Cluj susțin că vor întări măsurile de pază la Cojocna.