O nouă amânare, pentru 28 octombrie, în procesul lui Marian Oprișan de la Curtea de Apel Cluj

O nouă amânare, pentru 28 octombrie, în procesul lui Marian Oprișan de la Curtea de Apel Cluj

Procesul în care președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Marian Oprișan, este acuzat de mai multe fapte penale a fost amânat pe 28 octombrie, printr-o decizie, luată ieri, de Curtea de Apel Cluj.

Avocatul lui Marian Oprișan a declarat că pe 28 octombrie vor fi audiați mai mulți martori. 'Instanța a decis amânarea cauzei și a dat un nou termen, pe 28 octombrie, în vederea administrării probelor. S-au încuviințat toate cererile de probe formulate de apărare, pentru combaterea motivelor de apel. Este vorba de înscrisuri, dar și 12 martori care urmează să fie audiați de Curtea de Apel Cluj', a menționat apărătorul. Marian Oprișan a reiterat faptul că e nevinovat. 'Asta e viața, ne vedem pe 28 octombrie. Am susținut mereu că sunt nevinovat. Am încredere în magistrații judecători, garanți ai statului de drept și atâta timp cât avem magistrați cinstiți, în țara asta nu pot să meargă la închisoare decât cei vinovați. Cei nevinovați trebuie să aibă o stare de normalitate', a menționat Marian Oprișan.

Zeci de martori, reaudiați după achitare

Pe 8 septembrie a fost anteriorul termen în procesul lui Marian Oprișan, iar instanța a decis amânarea cauzei pe 2 octombrie, după ce a reaudiat 11 martori. Pe 23 iunie, Curtea de Apel Cluj amânat pentru 8 septembrie procesul lui Marian Oprișan, pentru reaudierea a 12 martori. Curtea de Apel Cluj urma să se pronunțe, pe 23 iunie, în procesul în care Marian Oprișan este acuzat de mai multe fapte penale, după ce DNA a formulat apel împotriva unei sentințe prin care acesta fusese achitat. În cele din urmă, instanța a decis să re-audieze 12 martori pe 8 septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 6 februarie 2015, Marian Oprișan a fost achitat de o instanță a Judecătoriei Cluj-Napoca în dosarul 'Căprioara', în care a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de abuz în serviciu și de fals și uz de fals, dar DNA a formulat apel.

Acuzele DNA

În iunie 2006, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Oprișan pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals. Procurorii DNA l-au învinuit pe președintele CJ Vrancea pentru cheltuirea în mod nelegal a 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale, dar și pentru modul cum s-a achiziționat Complexul Turistic 'Căprioara'.

În rechizitoriu se arată că mai multe drumuri comunale au fost pietruite fără ca acest lucru să fie necesar, unele dintre lucrări au fost executate în mod fictiv sau incomplet, deși banii au fost plătiți de către CJ Vrancea în avans. Potrivit procurorilor DNA, Marian Oprișan a negociat și achiziționat, fără hotărârea necesară a CJ și fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic 'Căprioara', în jurul căruia deținea, împreună cu membrii familiei, opt hectare de teren. Pentru această achiziție, Marian Oprișan ar fi alocat ilegal 17 miliarde lei vechi din fondurile publice ale CJ Vrancea. În plus, acesta ar fi întocmit și înaintat Guvernului o adresă falsă prin care a solicitat și obținut trei miliarde lei vechi din fondul de rezervă al Executivului, dar pretextele invocate în adresă erau false, iar banii ar fi fost utilizați tot pentru achiziția complexului.

DNA a reținut la momentul trimiterii în judecată un prejudiciu de 1,5 milioane euro în dauna Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului (MTCT), alți circa 600.000 euro în dauna Consiliului Județean și aproape 75.000 euro pagubă la bugetul Guvernului.